home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szakkönyvek emelik a vajdasági magyar média minőségét
Dudás Benjamin
2024.02.28.
LXXIX. évf. 9. szám
Szakkönyvek emelik a vajdasági magyar média minőségét

A Magyar Nemzeti Tanács 2024. évi terveinek első feladatai közé tartozik a szerkesztőségek helyesírási és nyelvészeti könyvekkel való ellátása, hiszen a vajdasági magyar média küldetése sok egyéb mellett a nyelvművelés is. A támogatás célja, hogy szakkönyvek vásárlásával segítsék az igényes szövegek megjelenését a nyomtatott és az online sajtóban egyaránt, valamint az elektronikus médiában. Éppen ezért felkérték a szerkesztőségeket, állítsák össze azoknak a szakkönyveknek, szótáraknak, lexikonoknak a listáját, amelyekre az ott dolgozó újságíróknak, szerkesztőknek, lektoroknak, korrektoroknak, olvasószerkesztőknek szükségük van.

A könyvcsomagokat a Magyar Nemzeti Tanács alagsori üléstermében adták át. Az eseményen jelen voltak a Pannon RTV, a Magyar Szó, a Hét Nap, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztői, igazgatói.

A megjelenteket Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte. Felszólalásában kiemelten hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Tanács nem szeretne semmilyen nyomást gyakorolni a médiumok szerkesztéspolitikájára, illetve mindent megtesznek azért, hogy szakmailag és anyagilag is segítsék a szerkesztőségeket. 

— Kiemelt feladatunk a nyelvművelésnek a támogatása, amit a vajdasági magyar médián keresztül is támogatni kell, hiszen a nyelvi igényesség mindannyiunkat kötelez. A médiastratégiában lefektetett célok egyikét tudtuk most megvalósítani, és négy értékes könyvcsomagot adunk át a szerkesztőségeknek.

Fremond Árpád hangsúlyozta, hogy február 26-ától április 2-áig 900 000 dináros kerettel van nyitva a kistérségi médiának szóló pályázat.

— A szakkönyvekkel való ellátás nem csupán egyszeri kezdeményezés, hanem komoly lépés a nyelvművelés és a minőségi tartalom elősegítése felé. A most átadott könyvek értéke 167 000 dinárt tett ki.

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja elmondta, ez az esemény olyan közösségi momentum is volt, amely összehozta a média szereplőit, és elősegítheti a szakmai együttműködést a jövőben.

— A médiastratégiának kettős célja van, az egyik, hogy a minőségi tájékoztatást támogassuk, és ennek érdekében minden olyan eszközt bevessünk, ami azt szolgája, hogy a vajdasági magyar olvasók magas szakmai színvonalú tájékoztatásban részesüljenek. A másik cél pedig az újságírók renoméjának emelése, és ezen a téren is számíthatnak ránk.

Kabók Erika jelezte, hamarosan átadják a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szakmai elismeréseit, melyekhez első alkalommal az MNT támogatásával pénzjutalom is jár. Áprilisban képzést szerveznek azoknak a kollégáknak, akik az online felületeken tevékenykednek, májusban pedig vajdasági magyar médiatalálkozót tartanának.

A szerkesztők kifejezték reményüket, hogy ez az esemény csak az első lépése annak az útnak, amelyen a vajdasági magyar média tovább haladhat a minőség és a szakmaiság minél magasabb szintre emelése érdekében.

— Szerintem nagyon hasznos ajándékot kaptunk, és az újságíróknak is ajánlom, hogy forgassák ezeket a szakkönyveket, mert a helyesírásunk is módosul, és olyan új kifejezések honosodnak meg a magyar nyelvben, amelyek létjogosultságát esetleg ellenőrizni kell — emelte ki Tóth Lívia, a Hét Nap fő- és felelős szerkesztője.

— Jönnek fiatalok, új újságírók, akik még nem jártasak a szakmában, nekik bizonyára hasznukra válnak ezek a könyvek. Egyébként a legidősebb lektorok is általában megnézik azt a szót, amelyet már ezerszer leírtak. És ugyanez történik korrigáláskor is, hogy fellapozzák a szótárt, mert sohasem árt még egyszer ellenőrizni — vélekedett Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője.

Agárdi Gábor, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanácsnak a támogatásért, és hozzátette, látható, hogy szívügyük a vajdasági magyar újságíró-társadalom. Szerinte ez is annak a bizonyítéka, hogy mindazt, amit meghatároztak a médiastratégiában, szeretnék meg is valósítani.

A szakkönyvek átadása az együttműködés megerősítése és folytatása. Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja hangsúlyozta is, szeretné, ha szorosabbá, élőbbé válna a kapcsolat a Magyar Nemzeti Tanács és a szerkesztőségek között. 

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..