home 2023. február 09., Abigél napja
Szakértői értekezlet az aracsi pusztatemplomról
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
Szakértői értekezlet az aracsi pusztatemplomról

Szakértői megbeszélést tartottak Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházában Az aracsi pusztatemplom és környezete műemléki helyreállítása és örökségalapú fejlesztése című projektumról a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke hangsúlyozta, mivel az aracsi pusztatemplom helyreállítása műemlékvédelmi szempontból rendkívül összetett, a folyamatnak két országból, különböző kormányzati szintekről több résztvevője van, valamint a szakértők csoportja is több szakmai területről tevődik össze. Kiemelte, a megbeszélés célja az eddig elért kutatási eredmények áttekintése és a következő lépésekkel kapcsolatos döntések meghozatala.

— Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a munkálatok folyamatosan haladjanak, mert ezek jelentős része csak akkor valósítható meg, ha az anyagi, szervezési és egyéb feltételei megvannak. Ez a templom körülbelül 800 éves, és e terület európai múltjának emlékműve. A templom körül 70 hektáron helyezkednek el a település maradványainak különböző emlékei, melyek feltárása és nyilvánosságra hozatala nagy kulturális, turisztikai és gazdasági jelentőséggel bír a térség számára — mutatott rá Pásztor István.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy Törökbecse Város Önkormányzata, a Tartományi Kormány és a Szerb Köztársaság közigazgatási szervei között megállapodás született a projektum anyagi támogatásáról, valamint a magyar kormány több mint 600 millió dinárral járul hozzá. Nagyon fontos, hogy létrejöjjön a kölcsönös együttműködésről és támogatásról szóló megállapodás, mert nem elég csak a létesítmény megóvása és egy turisztikai központ kiépítése, hanem a szükséges infrastruktúrára is gondolni kell, mint az áram, a bekötőút és hasonlók.

Ez volt a második szakmai összejövetel, melyet a Magyar Nemzeti Tanács az aracsi projektum kapcsán szervezett. Eddig a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a BioSense Intézet által elvégzett geofizikai kutatások, a lézeres képalkotás és a középkori építészet e jelentős műemlékének a háromdimenziós modellje volt bemutatva.

Az aracsi pusztatemplom és környezete műemléki helyreállításáról és örökségalapú fejlesztéséről dr. Slavica Vujović, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet építészeti szektorának vezetője, Gordana Topić, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet régész-konzervátora, dr. Snežana Vučetić, az Anyagvizsgáló Laboratórium kulturális örökséggel foglalkozó intézetének vezetője, Jugoslav Pendić, az Újvidéki Egyetem BioSense Intézetének régésze és kutatója, valamint dr. Raffai Endre, a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Intézete Művészettörténet Tanszékének igazgatója értekezett.

A találkozón jelen voltak magyarországi vendégek is, valamint Saša Maksimović, Törökbecse Város Önkormányzatának elnöke is.

Fordította: Tancsik Richárd

Forrás és fotók: Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..