home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szabályok a művelődési élet újraindításához
Tóth Lívia
2020.06.01.
LXXV. évf. 22. szám
Szabályok a művelődési élet újraindításához

A Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium ajánlása alapján a megfelelő szabályok és előírások betartásával a művelődési élet is újraindulhat. A részleteket Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja ismertette.


Perpauer Attila (a szerző felvétele)

— Újra elindulhatnak a néptáncpróbák, valamint megkezdődhet a különféle művelődési programokra való felkészülés is. A szereplőknek, a fellépőknek, az előadóknak, a próbavezetőknek és a felhatalmazott személyeknek egyaránt be kell tartaniuk az előírásokat. Ajánlott, hogy a résztvevők ne egy időpontban érkezzenek, az öltözőket és a zuhanyzókat pedig csak abban az esetben használják, ha azokat minden alkalommal fertőtlenítik. A próbákat lehetőleg a szabadban kell megrendezni, és a jelenlevőknek alkalmazkodniuk kell a fizikai távolságtartás szabályához. Ha ez kivitelezhetetlen, akkor ugyanazoknak a személyeknek, táncospároknak kellene mindig együtt próbálniuk. A résztvevőknek kizárólag a saját higiéniai felszerelésüket (törülköző, szappan, egyéb), valamint vizes- vagy üdítősflakonjukat kell használniuk, és ezeket nem adhatják kölcsön egymásnak. Próbán kívül mindenkinek be kell tartania a szociális távolságot és az egyéb egészségügyi előírásokat.

* Tehát hangsúlyosabb felelősség és kötelezettség hárul a próbák szervezőire, az intézmények vezetőire?

— Igen, külön dokumentációt kell ugyanis vezetni a próbákról, melynek tartalmaznia kell a próbavezető, a résztvevők, a koreográfus, a technikai személyzet és más, kisegítő személyzet jelenlétéről szóló adatokat. A próbák megkezdése előtt tájékozódni kell a résztvevők egészségügyi állapotáról (láz, köhögés, nehézlégzés stb.). Ha a próba alatt lépnek fel a tünetek, meg kell szakítani a folyamatot, és orvosi ellátást kell kérni.

A szervezőknek gondoskodniuk kell egy külön szemetesről, melybe a próbák során összegyűlő hulladékot helyezik, melyet később műanyag zsákba tesznek, és kommunális hulladékként kezelnek. A próbateremben legyen kézfertőtlenítő, próba után pedig a használt eszközöket is fertőtlenítsék. Ha több csoport is használja ugyanazt a termet, akkor a két próba között legalább 15 percnek kell eltelnie. Jobb lenne természetes módon szellőztetni, a klíma használata nem ajánlott. Az elmondottak a próbákra vonatkoznak, a rendezvények megtartása továbbra sem engedélyezett.

* Mi a helyzet a civil szervezetekkel?

— A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nemrégiben eljuttatta a művelődési egyesületeknek az ajánlást, mely tartalmazza a civil, a kulturális és a művelődési élet újraindításának feltételeit. Arra kérjük a szervezetek vezetőit és az egyesületek tagjait, hogy saját biztonságuk érdekében tartsák be a minisztérium által megfogalmazott egészségügyi előírásokat.

* Milyen fázisban tartanak Zenta Önkormányzatában a civil szervezetek pályázatai, mikor várhatóak a kifizetések?

— Az eddig kiírt pályázatokat május 29-én összesítették, június 15-éig megtörténnek az elbírálások. A civileket Zenta Község Önkormányzata több mint 15 millió dinárral támogatja.

Június 1-jén jelennek meg az idegenforgalomra (750 000), környezetvédelemre (350 000) és egyéb tevékenységekre (700 000 dinár) vonatkozó pályázatok, június 10-én pedig a gyermekvédelmi akcióterv megvalósítását elősegítő pályázatot (360 000 dinár) találhatják meg az érdeklődők — hallottuk Perpauer Attilától.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..