home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szabadság, összefogás, alázat, felelősség
Tóth Lívia
2020.03.13.
LXXV. évf. 11. szám
Szabadság, összefogás, alázat, felelősség

Ünnepi megemlékezések Zentán

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a zentai városháza oszlopcsarnokában Batthyány Lajos gróf, a „népek tavaszának” reményeit megvalósítani igyekvő, mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést.


Perpauer Martin (a szerző felvételei)

A rendezvény szónoka Perpauer Martin, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének elnöke volt.

— Szabadság, összefogás, alázat, felelősség — ezek legyenek a mindennapok kulcsszavai, függetlenül attól, hogy már nem 1848-at, hanem 2020-at írunk. Merjük megteremteni az egységes, közös akaratot, de ne csak a történelem nagy pillanataiban, hanem a hétköznapokban is. Ne egymásnak legyünk az ellenségei, hiszen olyan időket élünk, amikor egyre fogyatkozunk. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk és egységesen cselekszünk, amikor arra van szükség — hangsúlyozta többek között a beszédében.


Baráth Emília és Baráth László

A program folytatásában Baráth Emília és Baráth László alkalmi produkcióját hallgatták meg a jelenlévők.

Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke emléktáblájánál elsőként dr. Cserháti Eszter konzul asszony, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja helyezte el az emlékezés virágait, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő elnök és Perpauer Attila, a tanács tagja, Zenta község önkormányzata képviseletében pedig Ceglédi Rudolf, a község polgármestere koszorúzott.

A Vajdasági Magyar Szövetség részéről Lackó Róbert és Rácz Szabó Márta, a VMSZ zentai községi szervezete nevében Graca Harmath Judit és Lőrinc Csongor tisztelgett gróf Batthyányi Lajos emléke előtt. A VMSZ Ifjúsági Fóruma nevében Burány Hortenzia. a Rákóczi Szövetség zentai ifjúsági szervezete tagjai közül Homolya Ákos és Herfert Nóra rótta le kegyeletét.


Dr. Rusz Radován

Az esemény szervezője Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ volt.

Ugyanezen a napon, a délutáni órákban alkalmi tiszteletadással és főhajtással emlékeztek az egybegyűltek a zentai Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ünnepi üzenetét dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel.


Sztantity Szebasztián

Sztantity Szebasztián, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének alelnöke alkalmi köszöntőjében az ifjúság erejét és elszántságát emelte ki.

— Ezekkel az eseményekkel először akkor találkozunk, amikor csak kötelező tananyagként fordulnak meg a fejünkben, szívünket és lelkünket csak később érintik meg, amikor már át is érezzük a márciusi ifjak nemzet és hazaszeretetét, tenniakarását. Ezért, ha azt mondják 1848. március 15., azt mondjuk márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Pilvax kávéház, Landerer-nyomda, 12 pont, Nemzeti dal, Nemzeti Múzeum, sajtószabadság, Kossuth. Elragad minket az érzelem, tér és idő egybeolvad, a múlt egy kicsit jelenné válik — mondta Sztantity Szerbasztián, majd arra mutatott rá, hogy nem csak történelmi megemlékezés zajlik, hanem példamutatás is, hiszen az elmúlt 172 év azt sugallja, az itt lévők is vállalják magyarságukat és kultúrájukat.

A rendezvényen Recskó Szabolcs művészeti vezetésével közreműködött a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület.

Az emléksírhelynél dr. Rusz Radován konzul (Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa), Verebes Krnács Erika és Perpauer Attila (Magyar Nemzeti Tanács), Czegledi Rudolf polgármester (Zenta Község Önkormányzata), Kormányos László és Pék Zoltán (Vajdasági Magyar Szövetség), Kormányos Katona Gyöngyi és Bóbán József (VMSZ zentai községi szervezete), Sutus Áron (Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség), Gyertyás Mónika (VMSZ Ifjúsági Fóruma), Herfert Nóra és Homolya Ákos (Rákóczi Szövetség zentai ifjúsági szervezete) koszorúzott.

A Köddel összekötve című ünnepi műsor, amelyet március 13-án tartottak volna meg a zentai Művelődési Házban, valamint a község településein, Keviben, Bogarason és Tornyoson tervezet alkalmi program a rendkívüli helyzet miatt elmarad.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..