home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Szabadok akarunk maradni”
Pannon RTV
2021.03.25.
LXXVI. évf. 12. szám
„Szabadok akarunk maradni”

22 évvel a NATO agressziója után sincs egy egyetemes igazolás a történtekre - hangsúlyozta Aleksandar Vučić a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak évfordulója alkalmából szervezett központi megemlékezésen, Belgrádban.

A szerb államfő hozzátette, ennyi idő elteltével sem vontak felelősségre senkit a történtekért. A megemlékezésen Porfirije szerb pátriárka és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb elnöklője és felszólalt.

A szerb himnusszal kezdődött a NATO bombázások évfordulója alkalmából tartott alkalmi megemlékezés Belgrádban. Ezt követően a felszólalások következtek, amelyeket egy-egy tematikus, a bombázásokhoz kapcsolódó előadás szakított meg. Porfirije szerb pátriárka is beszédet tartott az eseményen, aki arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak az ártatlan áldozatokért. Azt üzente, nem ítélkezni szeretnének, csak az igazságot elmondani. A pátriárka párhuzamot vont az akkori események és a mostani járványhelyzet között, ugyanis mindkettő idején komoly megpróbáltatásokat kellett megélnie a szerb népnek - tette hozzá. „Fenntartott bennünket a keresztényi hozzáállás az élethez. A keresztényi életvitel, a keresztényi szeretet, amelyre Szent Száva és az összes szerb szent tanított bennünket. A katona vagy a tiszt, aki háború vagy béke idején végleg hazatér, vagy most az orvosok a klinikákról, a dolgozók a gyárakból, a hivatalnokok, amikor otthon várja őket az egészséges család, a feleség, a gyerekek. Ezek az alapjai egy egészséges társadalomnak. Egy nemzet, ország előrehaladásának és fennmaradásának.”

Fotó: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

A rendezvényen Aleksandar Vučić szerb elnök egyebek között elmondta, 22 év elteltével sem vontak felelősségre senkit a történtekért. Beszélt az áldozatokról, akik között gyerekek is voltak. „Biztonságban akarjuk érezni magunkat, azt szeretnénk ha a katonaságunk sokkal erősebb lenne, mint abban az 1999-es esztendőben. Azért, hogy többé ne kerülhessünk abba a helyzetbe, hogy valaki megöli a gyermekeinket, tönkreteszi az országot, vagy elnyomja a népet. Szabadok akarunk maradni, hogy magunk alakíthassuk a sorsunkat, hogy többet senki ne vehessen el tőlünk semmit.”

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb elnöklője beszédében egyebek között azt hangsúlyozta, hogy nem lehet szavakkal kifejezni a történtekkel kapcsolatos szomorúságot. A központi megemlékezésen egyébként mások mellett részt vett Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..