home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szabadkán is bemutatták a duális képzés nemzeti modelljét és a szerbiai képesítési keretrendszert
Tancsik Richárd
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Szabadkán is bemutatták a duális képzés nemzeti modelljét és a szerbiai képesítési keretrendszert

Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztések Minisztériuma szervezésében a városháza dísztermében bemutatták a duális képzés nemzeti modelljét és a szerbiai képesítési keretrendszert.

A sajtótájékoztatón dr. Gabrijela Grujić egyetemi tanár, az oktatási miniszter duális képzési ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, örömmel töltötte el, hogy Szabadkán ismét beszélhetnek a duális képzési rendszerről, kiemelve, hogy rendkívüli eredményeket értek el ebben a városban. Nyilatkozatában megemlítette, négy szabadkai iskola, a közgazdasági, a vegyészeti-technológiai, a politechnikai és az Ivan Sarić Műszaki Iskola is képviselteti magát a mai rendezvényen, melyek 2016 óta aktívan részt vesznek a duális képzés nemzeti modelljében. A modell sikerességét mutatja, hogy két olyan céget tudott meglátogatni, ahol éppen az említett iskolák tanulói töltik szakmai gyakorlatukat, és elmondták, szakmai előmenetelükben is sokat segít, hogy a szakmájuknak megfelelő munkakörnyezetben dolgozhatnak, és a későbbiekben is szeretnének maradni a szakmai gyakorlati helyükön, ezzel is elősegítve az itthon és azon belül is Szabadkán való maradást.

Továbbá bejelentette, hogy a szerb állam tovább szeretné bővíteni a programot, mind a középiskolai, mind pedig a felsőoktatásban. Beszéde végén megköszönte a város támogatását, ahol felismerték a lehetőséget, hogy így Szabadkán maradhatnak a megfelelően kvalifikált szakemberek.


dr. Gabrijela Grujić

Damir Vojnić Tunić, a Regionális Gazdasági Kamara szabadkai kirendeltségének vezetője szintén megerősítette, hogy a program sikeresen működik, és jelenleg 8000 tanuló vesz részt valamilyen formában a duális képzésben, s a gazdasági szereplők között is egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt. Röviden ismertette, hogy az érdeklődő cégek milyen feltételekkel tudnak bekapcsolódni a programba, és ebben a kamara teljes mértékű segítséget ad számukra. Eddig kilencven cég jelezte érdeklődését a program iránt, illetve információt kaphatnak a programról a https://dualnoobrazovanje.rs/ oldalon.


Damir Vojnić Tunić

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere beszédében a megjelent diákoknak, oktatóknak és cégeknek megköszönte, hogy megjelentek a mai rendezvényen, kiemelve a program jelentőségét és sikereit, továbbá megerősítette, hogy a város továbbra is támogatni fogja a programot.


Stevan Bakić

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..