home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szabadkai VKT: napirenden a közvállalatok
Kartali Róbert
2021.08.06.
LXXVI. évf. 31. szám
Szabadkai VKT: napirenden a közvállalatok

A Szabadkai Városi-képviselő Testület csütörtökön megtartott, 12. ülésén a tanácsnokok elfogadták a város 2021. évi költségvetésének az év első hathavi megvalósításáról szóló beszámolót, módosították a távhőellátásról szóló rendeletet, valamint döntöttek négy közvállalat igazgatójának személyéről is. Az ülésen egyébként összesen 41 napirendi pont szerepelt, mindegyiket elfogadták.

A város 2021. évi költségvetésének az év első hathavi megvalósításáról szóló beszámolóról a hatalmi és az ellenzéki pártok tanácsnokai is elismerően nyilatkoztak, hiszen a javaslat tárgyát alkotó dokumentum szerint az év első hat hónapjában a költségvetési bevételek meghaladták a tervezettet, 50,57 százalékot tesznek ki (3,18 millió dinár), ez pedig a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva 12,58 százalékkal több. Az elmúlt tíz évben a folyó bevételek megvalósulása a költségvetési év első felében átlagosan 37,39 százalék volt, így az idei több mint 50 százalék minőségi javulás — állapították meg az ülésen.

Az idei büdzsé 15 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyinál, ami arra utal, hogy a 2021. évi költségvetés reálisan lett megtervezve — emelte ki az ülésen Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának elnöke. Mint mondta, az előző években nem volt példa arra, hogy a költségvetés megvalósítása az első hat hónapban meghaladja az 50 százalékot, ez pedig egyértelműen annak köszönhető, hogy Szabadka gazdasága fejlődik és jó irányba halad. A szavazás alkalmával végül a javaslatot ellenszavazat nélkül, egyhangúan fogadta el a testület.

Az ülésen módosították továbbá a távhőellátás feltételeiről és módjáról szóló rendelet, aminek eredményeként a közvállalat ezentúl igazságosabb módon fogja megfizettetni a fogyasztókkal a távhőszolgáltatás díját.

Az indoklás szerint a módosításokra és a kiegészítésekre azért volt szükség, mert a rendelet egyes rendelkezéseit össze kellett hangolni a hatályos új jogszabályokkal, melyek értelmében elő kell írni a szolgáltatott hőenergia elosztását költségosztó készülékek és szekunder hőmennyiségmérők révén, hogy ezzel igazságosabb legyen a fogyasztás elosztása azon fogyasztók esetében, akiknek van beépített költségosztó készülékük. Az új törvény ugyanis meghatározza a szolgáltatott hőenergia számításának elemeit, és előírja, hogy az épületbe átadott hőenergia költségeinek eloszlását az önkormányzat által meghozott jogszabály írja elő.

A tanácsnokok az ülésen négy közvállalat igazgatójának személyéről is döntöttek, így újra bizalmat szavaztak Sugár Györgynek, aki eddig is a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatot vezette, továbbá Dobó Mártának, a Palics—Ludas Közvállalat eddigi igazgatójának. A Szabadkai Gázművek Közművállalat élére Horvát Tímeát nevezték ki, a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója pedig Ognjen Golubović lesz. A kinevezések októberben lépnek hatályba, és négyéves mandátumra szólnak.

Az ülésen határozatot hoztak a bajmoki sertéstelep részletes szabályozási tervének kidolgozásáról, rendeletet fogadtak el a városi válságkezelő törzskar megalakításáról, valamint jóváhagyták a 14 helyi közvállalat tavalyi évre vonatkozó működési tervének megvalósulási fokáról szóló beszámolót, illetve a nyereség elosztásáról, továbbá a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat, valamint a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat tavalyi évi veszteségeinek részleges fedezéséről szóló döntéseket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..