home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szabadka város megvalósította a közvilágítás felújítását célzó köz- és magánegyüttműködési projektet
2020.12.04.
LXXV. évf. 49. szám
Szabadka város megvalósította a közvilágítás felújítását célzó köz- és magánegyüttműködési projektet

Belgrád – Szabadka 2020.12.04. – Sikeresen befejeződött az a köz- és magánegyüttműködési projekt, melynek keretében a régi, elavult utcai lámpák korszerű LED világítótestekre lettek lecserélve Szabadka elővárosi településein.

A projekt fenntartási időszaka 13 év, amely alatt az önkormányzat közvetlenül legalább 983.954,83 eurót takarít meg, plusz az áfát, ami legkevesebb 75.688,83 euró+áfa éves megtakarítást jelent.   

Az új közvilágítási rendszert a budapesti Smart Energy Investment Kft. szerelte fel a szabadkai Rasveta Kft. és az újvidéki HS Engineering Kft. alvállalkozókkal együttműködésben. A projektet teljes egészében ez a magyar cég finanszírozta.


Előtte-utána

Az új lámpák fényereje átlagban kétszer erősebb és jobb, ami rendkívül fontos úgy a gyalogosok, mint a járművek biztonságos közlekedése szempontjából. A szavatolt villanyáram-megtakarítás mértéke a szerződési időszak alatt 72,82%, de emellett javul majd az energia-biztonság is, a széndioxid-kibocsátás mértéke pedig évente mintegy 8.300 tonnával csökken, ami a 13 év alatt több mint 107.900 tonnát tesz ki. A széndioxid-kibocsátás ilyen mértékű csökkenése külön kuriózumnak számít napjainkban, amikor a fokozott légszennyezettség a jellemző, és eleget tesz minden nemzetközi ajánlásnak.

–Szabadka város önkormányzata ezzel a projekttel nem vállal hiteladósságot, és a beépített szerelvények és berendezések bérmentve és azonnal az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Az első legjelentősebb hatások már megvalósultak, ez pedig abban nyilvánul meg, hogy az elmúlt öt hónapban, ameddig a megvalósítás tartott, jelentősen javult a világítás minősége, energiamegtakarítást valósítottunk meg és a projekt fenntartása díjmentes. Ez pedig jó kezdet egy minőségi együttműködéshez.

A köz- és magánpartnerségek jelentőségének felismerése és azok alkalmazása minden város és község számára a jövőbe való beruházást jelenti – mondta Obrad Tadić, a Smart Energy Investment Kft. igazgatója   

–Nekünk, mint önkormányzatnak nem kell újabb eszközöket beruháznunk, és a közvilágítással kapcsolatos költségeken megtakarított pénzt a város fejlesztésének más, fontos területein hasznosíthatjuk. Jelentős közműberuházást valósítottunk meg, amire nem kellett pénzt fordítanunk, sőt, ez a felújítás jelentős megtakarításokat tesz lehetővé számunkra az eddigi költségeinkhez képest – jelentette ki Stevan Bakić polgármester.

A projekt során mintegy 12.900 lámpát építettek be körülbelül 270 vezérlőrendszerrel. Az új Schreder LED világítótestek élettartama 25 év, ami majdnem kétszer hosszabb a szerződési időszaknál. Ezzel a projekttel még egy szerbiai város kap az uniós standardoknak megfelelő közvilágítást – olvashatjuk a médiának eljuttatott közleményben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..