home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Szabadka ünnepelt
(re)
2015.09.11.
LXX. évf. 36. szám
Szabadka ünnepelt

1779-ben Mária Terézia szabad királyi rangot adományozott az addig mezővárosnak, Szabadkának. Ennek tiszteletére szeptember 1-jén ünnepeljük a város napját.

A történelmi egyházak, a köztársasági, a tartományi, a községi és a nemzetközi politikum, a nemzeti tanácsok, intézmények, civil szervezetek képviselői, valamint az eddigi díjazottak és számos vendég jelenlétében tartotta meg szeptember 1-jén a városi képviselő-testület az ünnepi díszülését. A város zászlajának felvonása és a szabadkai Fúvószenekar szabadtéri fellépése után a díszülésen elsőként Maglai Jenő polgármester szólt az egybegyűltekhez:

— Az idei ünnepségnek szimbolikusan A város születésnapja elnevezést adtuk. Számos ifjúsági és gyermekprogrammal is kedveskedtünk a szabadkaiaknak. Tettük ezt a célból, hogy minden polgár a magáénak érezze ezt a napot, és tisztában legyen vele: a város önkormányzata az itt élők szolgálatában áll, nyitott a javaslatokra, a változásokra a polgárok életminőségének javítása érdekében.

A polgármester kitért az elmúlt esztendőben történt, főként infrastrukturális fejlesztésekre, új munkahelyek létesítésére, egyéb jelentős befektetésekre. Elmondta: a város vezetősége büszke lehet mindarra, amit az elmúlt egy évben elért.

— A mögöttünk álló két és fél évtizedben számos krízis érte a várost — tette hozzá Maglai —, ám ezek a válságok mindenütt általános jelenségnek számítanak, és sajnos egyre gyakoribbak. Éppen ezért nekünk, azaz a városnak az a feladata, hogy felálljon, és továbbhaladjon az úton, melyet kijelölt magának. A szerencsétlenség úgy terjed, akár egy vírus, de a mosoly is fertőző. Ezt szem előtt tartva kell továbbhaladni az úton — mindannyiunk érdekében.

Az ünneplőket Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke is köszöntötte. Mint elmondta, Szabadka az a város, amelyre méltán lehetünk büszkék: számos népcsoport él itt békében, vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül. És pontosan ez a többnemzetiségű közösség az alapja annak a színes kultúrának, amellyel e város büszkélkedhet.

A díszülés vendége volt az észak-bácskai hivatalos körútján levő Kori Udovički kormányalelnök, államigazgatási és helyi közigazgatási miniszter asszony is, aki felszólalásában megemlítette, hogy Szabadka sok másik szerbiai város számára példa lehet mindabban, amit az elmúlt évek során felmutatott a fejlesztés és a közigazgatás terén. Elmondta: folyamatban van egy olyan, több szomszédos államot is érintő projektum kidolgozása, amelynek segítségével a polgárok egyetlen helyen igényelhetik majd a szükséges dokumentumaikat, nem kell órákig sorakozniuk a tolóablakok előtt. E projektum egyik részvevője Szabadka.

A díszülés folytatásában több évtizedes kutatómunkája elismeréseként díszpolgárrá avatták dr. Szöllősy Gyula hidrobiológust, nyugalmazott gimnáziumi és egyetemi tanárt.

Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..