home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szabadka átvette a Balkán Kulcsát
(Tha)
2021.07.09.
LXXVI. évf. 27. szám
Szabadka átvette a Balkán Kulcsát

Mórahalom 2019 óta július 8-án ünnepli Szerbia Napját. Ez alkalomból minden évben egy vándorkulcsot adnak át valamely szerbiai városnak. A Balkán Kulcsa 2019-ben Nagybecskerekre került, ahol a járvány miatt két évig maradt. Így Szabadka csak az idén kapta meg a számára tavaly odaítélt vándorkulcsot.

Ez a gesztus azt jelenti, hogy az észak-bácskai városnak Mórahalom vendégeként lehetősége van egy éven keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeit bemutatni. A kulcsot Stevan Bakić, Szabadka polgármestere vette át. 

–A Balkán Kulcsa egy jelkép, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet, valamint erősíti a határ-menti kapcsolatokat. Szabadkával jóval hamarabb volt nagyon komoly együttműködésünk, mint ahogyan a Balkán Kulcsa létrejött, hiszen annak eredménye a Kolo Szerb Kulturális Központ és a Palicsi Magyar Kulturális Központ - mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. 

Mórahalmon, a Kolo Szerb Kulturális Központban megtartott alkalmi ünnepségen jelen volt Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke is.

Azt gondolom, eljött annak az ideje, hogy a kitűnő gazdasági kapcsolatok, a vasútfejlesztés és a területfejlesztések megvalósulása eredményeképpen Szabadka újra ennek a régiónak az egyik központja legyen – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, aki a közösségi oldalon írt bejegyzésében is kitért erre az eseményre:

„Ma Szabadka Városa vette át a Balkán Kulcsát Mórahalmon. Meggyőződésem, hogy a vasútfejlesztés, az egyre élénkebb gazdasági kapcsolatok és a határon átívelő térségfejlesztési elképzelések megvalósulása eredményeként Szabadka újra a régió egyik központja lesz. A 25 éves munka lassan beérik és száz év után szinte minden a helyére kerül. Remélem jövőre már a palicsi fürdő is gazdagítja majd a régió kínálatát.”

Szabadka 2022. július 8-ig birtokolja a Balkán Kulcsát, majd a vándorkulcsot továbbadja egy következő szerbiai városnak.

Foto: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..