home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabadka a segíteni akarók városa
Szakáll Laura
2021.08.12.
LXXVI. évf. 32. szám
Szabadka a segíteni akarók városa

Az őssejt életet menthet — erre emlékeztettek a három éve megalakult LEUKA Egyesület tagjai a palicsi jótékonysági rendezvényükön, melyen az önkéntes őssejt- és vérlemezkedonorok jelentkezését várták. Az akciót a Vigadó teraszán a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztályának közreműködésével tartották meg.

A LEUKA Egyesület kiállítással, koncerttel várta az érdeklődőket, akik részletes tájékoztatásban részesültek. Szerbiában kevesebb mint 9000 donort tartanak számon, de 100 000-re van szükség. Szabadkán korábban 76 őssejtdonor szerepelt a nyilvántartásban. A palicsi rendezvénynek köszönhetően 51 új önkéntes jelentkezett.

A LEUKA alapítói arra kérték Pásztor Bálintot, legyen a rendezvényük fővédnöke. A Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke örömmel elfogadta a felkérést. Mint azt A jóság gyógyít elnevezésű jótékonysági rendezvényen elmondta, a cél az, hogy minél többen feliratkozzanak a donorok listájára, hogy segíteni tudjunk azoknak az embereknek, akik leukémiában szenvednek.

— Ez egy olyan rendezvénysorozat, amely hat városban kerül megrendezésre, közülük Szabadka az első. Én bízom abban, hogy mindenhol olyan sikeres lesz ez az akció, mint itt. A LEUKA Egyesület élén olyan emberek állnak, akik legyőzték a leukémiát, mint például Tóth Demek Melinda vagy Predrag Slijepčević, az egyesület elnöke, aki négyszer küzdött meg ezzel a betegséggel. Azért tudták ezt megtenni, mert voltak, akik segítettek. Voltak önökhöz hasonló emberek, akik őssejtdonorként vagy más módon támogatták őket. Ez egy halálos betegség, ám az itt jelenlévők bizonyítják, hogy legyőzhető, de csak abban az esetben, ha az emberek segítenek. Én szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, hogy itt van, és bizonyítja, hogy Szabadka olyan, amilyennek mi megéljük. Örülök annak, hogy mások is ilyennek élik meg Szabadkát. Örülök, hogy beváltottuk a reményeket, hogy Szabadka és a városhoz tartozó települések igazolják azt, hogy a segíteni akarók városa vagyunk. Eddig 76-an szerepeltek Szabadkáról a donorok nyilvántartásában, ehhez jött ma 51 személy. Azt gondolom, elégedettek lehetünk ezzel, hiszen az eddigi 76 donor évek alatt iratkozott fel a nyilvántartásba, ma viszont a LEUKA Egyesület akciójának köszönhetően 51 újabb névvel bővült a jegyzék. Azt kívánom az egyesületnek, hogy a másik öt városban, ahol a maihoz hasonló megmozdulásra kerül majd sor, ilyen vagy még nagyobb sikerrel járjanak — hallottuk Pásztor Bálinttól.


Pásztor Bálint fővédnök (A szerző felvétele)

A LEUKA Egyesület három éve alakult meg Belgrádban. Az alapítók most arra törekszenek, hogy Szabadkán és környékén is bemutassák a civil szervezet munkáját, illetve arra ösztönözzék az embereket, hogy mentsenek életet — hangsúlyozta Tóth Demek Melinda, az egyesület szabadkai szervezetének elnöke, aki négy éve küzdött meg a leukémiával, és a transzplantációnak köszönheti az életét.

— Önkénteseket toborzunk, hogy iratkozzanak fel őssejtdonornak. Szerbiában erről nagyon keveset beszélnek. Az országban összesen 9000 donor van, mi pedig ezt a számot szeretnénk növelni. Őssejtdonorból sohasem elég, hiszen minél többen vannak, annál több beteg kap esélyt az életre. Tizennyolc és ötven év közötti, egészséges emberek jelentkezhetnek, ezután még tíz évig benne lesznek a regiszterben. A jelentkezés egyszerű, a kérdőív kitöltése után vesznek tőlük egy kis vért, melyet Belgrádba, a transzfúziós intézetbe küldenek kivizsgálásra. Ha minden rendben van, a donor bekerül a nemzetközi nyilvántartásba, és ha bárhol a világon megfelel egy betegnek, akkor adhat őssejtet.


Fellépők (A szerző felvétele)

Papp Ágota az 51 új szabadkai donor egyike. A pszichológusnak személyes kötődése van, az édesapjának ugyanis leukémiája volt. Régóta szeretett volna segíteni a betegségben szenvedőkön.

— Sokszor azt látom, hogy az elérhetőség a probléma. Nehéz elmenni a kórházig, így nyilván egy vonzóbb hely, például Palics, vagy egy látogatottabb lokáció segíthet. Másrészt, ha ilyen időpontban lehet jönni, amikor már letelt a munkaidő, egyszerűbb a jelentkezés. Jó az, ha csapatban érkeznek az emberek, a baráti körök, akik azt gondolják, miért ne segíthetnének, ha van lehetőségük.


Donorjelöltek (A szerző felvétele)

Az önkénteseket a palicsi Vigadó teraszán várták a szervezők, ahol a szakmai tribün során részletesebben megismerkedhettek a betegséggel, az őssejt- és a vérlemezke-adományozás fontosságával. Az érdeklődők Katarina Stanojlović képkiállítását is megtekinthették, valamint klasszikus zenei élményben részesültek. Zsiga Pál a zenésztársaival, Molnár Viktorral és Német Györggyel lépett fel.

— Rajtam is ugyanígy segítenének. Akár a kollégák, barátok vagy az ismeretlenek. Mivel a Szabadkai Filharmónia képviselője és a Garden Quartet tagja vagyok, zenészként tudok hozzájárulni kollégáimmal ahhoz, hogy segítsünk az embereken, akik sokkal, de sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi. Személyesen ismerem Tóth Demek Melindát, tudom, hogy nagy harcot vívott. Óriási megtiszteltetés, hogy ő hívott meg, nagyon nagy szeretettel tettem eleget a kérésnek.

Az Ana és Vlade Divac Alapítvánnyal, valamint a USAID és a Balkan Trust for Democracy támogatásával szervezett jótékonysági rendezvény a nyári színpadon a Miša i Đura nevű csapat Đorđe Balašević emlékének szentelt koncertjével zárult. Azok, akik lemaradtak a humanitárius akcióról, a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztályán munkaidőben bármikor jelentkezhetnek.


A Miša i Đura nevű duó (Dinovizija)


Predrag Slijepčecić, Tóth Demek Melinda és Pásztor Bálint (Dinovizija)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..