home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka Város Tervbizottságának közleménye
2021.03.23.
LXXVI. évf. 11. szám
Szabadka Város Tervbizottságának közleménye

Szabadka Város Tervbizottsága a 2021.01.28-án megtartott ülésén elvégezte a Szabadka város központja – II. zóna részletes szabályozási terve tervezetének és a stratégiai környezeti hatásvizsgálatáról szóló jelentésének szakmai ellenőrzését és megállapította, hogy a tervezet és a stratégiai hatásvizsgálatról szóló jelentés a magasabb rendű tervdokumentumokkal és a tervezésről és építésről szóló törvénnyel összhangban lettek kidolgozva, és egyhangú döntést hozott arról, hogy a tervet a törvénnyel előírt további eljárásba utalja, vagyis közszemlére bocsátja.

A közszemlére bocsátás előtt a tervek tervezetét szakmai ellenőrzés alá kell vetni. A szakmai ellenőrzés magában foglalja annak vizsgálatát, hogy a tervdokumentum összhangban áll-e a tágabb környezetre vonatkozó tervekkel, a kidolgozásáról szóló rendelettel, a tervezésről és építésről szóló törvénnyel, a standardokkal és jogszabályokkal, valamint a tervmegoldások indokoltságának vizsgálatát. Az önkormányzat tervdokumentumainak szakmai ellenőrzését a tervbizottság végzi, a szakmai ellenőrzés iránti kérelem benyújtását követő 15 napon belül. A szakmai ellenőrzés elvégzését követő nyolc napon belül beszámolót kell készíteni, amely adatokat tartalmaz az elvégezett ellenőrzésről, az illetékes szervek által benyújtott észrevételekkel, illetve a tervbizottságnak az egyes észrevételekkel kapcsolatban adott véleményével együtt. Miután a terv szakmai ellenőrzése megtörtént, azt közszemlére bocsátják. A tervek közszemlére bocsátását meghirdetik a helyi heti és napilapokban, és maga a betekintés a meghirdetésétől számított 30 napig tart. A tervek közszemlére bocsátásáról az önkormányzat területi tervekkel és településrendezési tervekkel kapcsolatos teendőkben illetékes szerve gondoskodik. A lebonyolított közszemlére bocsátásról az önkormányzat illetékes szerve, illetve a tervbizottság beszámolót készít, amely tartalmazza a közszemlére bocsátással kapcsolatos adatokat, valamennyi észrevétellel és az azokra hozott döntésekkel együtt.

A Szabadka város központja – II. zóna részletes szabályozási tervének tervezete és a stratégiai környezeti hatásvizsgálatáról szóló jelentés közszemlére bocsátása 2021.02.05-én lett meghirdetve, és  2021.02.08. és 2021.03.09. között lett lebonyolítva. A közszemlére bocsátás ideje alatt összesen 26 észrevételt nyújtottak be a Szabadka város központja – II. zóna részletes szabályozási tervének tervezetére és a stratégiai környezeti hatásvizsgálatáról szóló jelentésre. A nyilvános ülésre 2021.03.16-án került sor, és a benyújtott észrevételekből húsz a tervmegoldásra vonatkozott. A többi észrevétel nem a terv szakmai tartalmára vonatkozott, kettő a stratégiai környezeti hatásvizsgálatról szóló jelentéssel foglalkozott, egy pedig a tervezetben vétett gépelési hibákat vette számba. A lakosság petíció formájában benyújtott észrevétele a törvénnyel előírt határidőn kívül érkezett be, de azt Szabadka Város tervbizottsága az ügyrendi szabályzatának megfelelően mégis figyelembe vette.

2021.03.18-án a tervbizottság zárt ülést tartott, amelyen beszámolt a Szabadka város központja – II. zóna részletes szabályozási terve tervezetének és a stratégiai környezeti hatásvizsgálatáról szóló jelentésének közszemlére bocsátásáról, és miután megvizsgálta az összes benyújtott észrevételt, a bizottság egyöntetűen hét észrevételt elfogadott, tizenhatot részben fogadott el, négyet pedig elutasított.

A Községközi Műemlékvédelmi Intézet észrevételét, amelyben azt állította, hogy a terv kidolgozója nem alkalmazta teljes mértékben a 2020 decemberében hozott 386-2/12 számú műemlékvédelmi intézkedéseket, a bizottság egyhangúlag nem fogadta el, mert a terv kidolgozójának írásos kérésére sem pontosították, hogy az intézkedések mely részét nem tartották tiszteletben. A Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet, mint felsőbb műemlékvédelmi intézmény észrevételében előadta, hogy a 386-2/12 számú részletes műemlékvédelmi intézkedések, melyeket a Községközi Műemlékvédelmi Intézet dolgozott ki, ellentétben állnak a műemlékvédelmi alapelvekkel.

Kulcsfontosságú, hogy a Községközi Műemlékvédelmi Intézet nem fordult a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézethez a kulturális javakról szóló törvény 100. szakasza alapján. A feltételeket az ingatlan kulturális javak és a nagy jelentőségű kulturális javak műszaki védelmi intézkedéseinek és más munkálataira a hivatkozott törvény 47. szakasz 2. és 3. bekezdése és 54. szakasza alapján az illetékes műemlékvédelmi intézet adja ki, a kivételes jelentőségű kulturális javakra pedig a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet. A jelen szakasz 1. bekezdésében szereplő meghatározott feltételekről az illetékes intézet köteles hét napos határidőben értesíteni a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézetet.

A tervbizottság egyhangúlag hozott záróhatározatot a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet, mint a felettes védelmi intézet észrevételének elfogadásáról, ezért új részletes védelmi intézkedéseket kell kidolgozni, amelyeket meg kell küldeni a terv kidolgozójának, hogy azokat beemelje a részletes szabályozási terv új tervezetébe, illetve, hogy azokkal teljes mértékben összehangolja magát az urbanisztikai tervmegoldást. Az új védelmi intézkedések megvalósítása előtt, a Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézethez kell fordulnia az újonnan kidolgozott védelmi intézkedések jóváhagyása érdekében.

A további eljárásban az Építésügyi Titkárság, mint a tervdokumentum kidolgozásáért felelősnek a feladata a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet tájékoztatása arra vonatkozóan, hogy köteles kidolgozni az új részletes védelmi intézkedéseket és azokat összehangolni a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézettel, és annak észrevételei szerint eljárni. A részletes védelmi intézkedéseket a törvényben megszabott határidőben kell kidolgozni és azt követően a tervdokumentum kidolgozójának megküldeni, hogy azokat teljes mértékben beemelhesse és összehangolhassa az új tervdokumentum tervezettel, amelyet szintén a törvényben megszabott határidőben kell kidolgozni.

Az új tervdokumentum tervezetet, a törvényes eljárással összhangban, a Tervbizottság újabb elvégzett szakmai ellenőrzését követően, közszemlére kell bocsátani, illetve a további eljárásba.

A nyilvánosság számára nagyon fontos megemlíteni, hogy a Tervbizottság nyilvános ülése a tervezésről és építésről szóló törvény által előírt eljárás szerint került megtartásra, hogy a tervdokumentum tervezetének kidolgozása a törvénnyel és a magasabb szintű tervekkel összhangban történt, és ami nagyon fontos, hogy a közfelhatalmazással rendelkezők által előírt eljárás és feltételek tiszteletben tartásával.

Zagorka Panić, okl. építőmérnök a Bizottság elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..