home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szabadka 2024 és 2026 közötti fejlesztési tervéről is döntöttek
Kartali Róbert
2024.04.04.
LXXIX. évf. 14. szám
Szabadka 2024 és 2026 közötti fejlesztési tervéről is döntöttek

Megtartotta 45. rendes ülését Szabadka Város Képviselő-testülete. Módosították a város alapszabályát a honvédelemről szóló törvénnyel összhangban, emellett elfogadtak két általános szabályozási tervet, valamint a város 2024-től 2026-ig terjedő fejlesztési tervét is.

A csütörtökön megtartott ülésen szinte vita nélkül a napirenden szereplő mind a 13 pontot megszavazták a tanácsnokok. A legtöbb hozzászólást azzal a rendelettel kapcsolatban fogalmazták meg, amely egy részletes szabályozási terv kidolgozását irányozza elő egy 160 MW összteljesítményű naperőmű építéséhez, amely a tervek szerint a szabadkai Alsóváros kataszteri község területén valósul meg. A tervezett terv teljes területe meghaladja a 163 hektárt, és célja egy megújuló energiát előállító komplexum létrehozása, konkrétan egy napelem park létesítése, magánbefektetésből. A terv kidolgozásához szükséges forrásokat maga a beruházó, az Electron Energy Alpha Kft. fogja biztosítani

Az ellenzéki tanácsnokok kifogásolták, hogy a tervezett napelemparkot értékes termőföldeken valósítanák meg, mint ahogyan annak idején a kisbajmoki ipari park esetében, miközben lehetett volna azt homokos területekre is tervezni.

Kern Imre, a város alpolgármestere sajtónyilatkozatában erre reagálva elmondta, hogy az említett homokos területeken, a város északi részén természetvédelmi körzetek vannak, erdőkkel és a sztyeppékkel és ha ide irányozták volna elő a napelemparkot, akkor az ellenzéknek az lett volna a kifogása, hogy miért a természetvédelmi körzeteket teszik tönkre. Ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy egyre több megújuló energiaforrást felhasználó beruházás érkezik a városba.

— Örömmel látom, hogy egyre több befektető érkezik a városba, mivel ez már az ötödik vagy hatodik ilyen típusú tervezett beruházás. Fontosnak tartom nemcsak a város, hanem az egész ország számára is, hogy növekedjen a megújuló energiaforrások felhasználása az energiaellátó rendszerben. Ezáltal csökkenthetjük a fosszilis energiák iránti függőségünket, figyelembe véve, hogy előbb-utóbb kimerülnek ezek az erőforrások. Szerbia például már tavaly is kénytelen volt szenet importálni annak érdekében, hogy fenntartható legyen a hőerőművek működése.

Az ellenzék az ülésen azt is szóvá tette, hogy ma még nem tudni mit kezdenek majd az elöregedő napelemekkel és nincs erre vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmány. Kern erre reagálva elmondta, hogy a technológia hihetetlen mértékben fejlődik és hogy az elkövetkező 15-20 évben - hiszen ennyi az élettartama ezeknek a paneloknak - meglesz az a megfelelő technológia, amivel ezeket fel lehet dolgozni.

A testület ülésén módosították a város alapszabályát, hogy összhangba hozzák azt a honvédelemről szóló törvénnyel, valamint két általános szabályozási tervet is elfogadnak, egyrészt Felsőtavankút esetében, másrészt a sétaerdei rekreációs központra vonatkozóan. Ezenkívül Szabadka város 2024-től 2026-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési tervét is elfogadták. A tervezett beruházások közül dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke előző napi sajtótájékoztatóján néhány példát is kiemelt, egyebek között a vízhálózat bővítését Makkhetes és a Zorka Helyi Közösség területén, a szeméttelep rendezése azután, hogy most már működik a békovai Regionális Hulladéktároló Kft. A 2024 és 2026 között megvalósítandó projektumok között szerepel tovább a palicsi egészségház felépítése is.

Az ülésen módosították Szabadka város helyi ombudsmanról szóló határozatát, és elfogadták az ombudsman 2023-ra vonatkozó tevékenységi jelentését is. Módosították a városi könyvtár alapszabályát és néhány személyi jellegű kérdésről is határoztak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..