home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szabadka 2024 és 2026 közötti fejlesztési tervéről is döntenek holnap
Kartali Róbert
2024.04.03.
LXXIX. évf. 14. szám
Szabadka 2024 és 2026 közötti fejlesztési tervéről is döntenek holnap

Holnap tartja Szabadka Város Képviselő-testülete a 45. rendes ülését, melynek napirendjén 13 pont szerepel, köztük a város alapszabályának módosítása a honvédelemről szóló törvénnyel összhangban. Emellett elfogadnak két általános szabályozási tervet, valamint a város 2024-től 2026-ig terjedő fejlesztési tervét. A napirenden szereplő pontokat dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke ismertette az ülés előzetes sajtótájékoztatóján.

A testület ülésén módosítják a város alapszabályát, hogy összhangba hozzák a honvédelemről szóló törvénnyel. Pásztor Bálint ezzel kapcsolatban elmondta, hogy arra az esetre vonatkoznak a módosítások, ha ne adj’ isten hadiállapotra, vagy pedig rendkívüli állapot bevezetésére kerülne sor.

— Ezek olyan helyzetek, amelyekre fel kell készülni, és a városnak a korábban érvényes alapszabálya nem irányozta elő, hogy mely önkormányzati szervek milyen hatáskörökkel rendelkeznek ezekben az időszakokban, így most a statútum meghatározza, hogy milyen hatáskörökkel rendelkezik a polgármester, a városi tanács, illetve a városi képviselő-testület, kizárólag a törvénnyel történő összehangolásról van szó.

Ezenkívül két általános szabályozási tervet is elfogadnak, egyrészt Felsőtavankút esetében, másrészt a sétaerdei rekreációs központra vonatkozóan.

— Az elmúlt időszakban különböző, Szabadka város területéhez tartozó települések esetében került sor ilyen dokumentumok elfogadására, most Felsőtavankút került sorra. 12 hónap a terv kidolgozásának a határideje. Soha ilyen jellegű átfogó dokumentummal ez a település korábban nem rendelkezett. Ezenkívül pedig a sétaerdei rekreációs központra vonatkozó általános szabályozási tervnek a kidolgozására fog sor kerülni. Itt is csak a munka elkezdéséről van szó, és a következő 12 hónap folyamán kell a részletes szabályozási tervet kidolgozni.

Ennek a részleteiről tehát a választások után a képviselő-testületnek a következő összetétele fog majd határozatot hozni — magyarázta a vkt elnöke. Mint mondta, ezenkívül Szabadka város 2024-től 2026-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési tervét is elfogadják.

— 2022. december 22-én lett elfogadva a város hosszú távú fejlesztési terve, ennek értelmében rövidebb lejáratú terveket is el kell fogadni ezen perióduson belül, amelyekben pontosításra kerülnek azok a beruházások, amelyekre sor kerül az előttünk álló időszakban. Most a 2024-től 2026-ig terjedő időszakra vonatkozó tervek elfogadásáról döntünk.

A tervezett beruházások közül néhány példát is kiemelt a vkt elnöke, egyebek között a vízhálózat bővítését Makkhetes és a Zorka Helyi Közösség területén, a szeméttelep rendezése azután, hogy most már működik a békovai Regionális Hulladéktároló Kft. A 2024 és 2026 között megvalósítandó projektumok között szerepel tovább a palicsi egészségház felépítése is.

A holnapi ülésen módosítják Szabadka város helyi ombudsmanról szóló határozatát is. Itt is összhangba hozzák egymással a törvényeket, illetve a város alapszabályát, azután, hogy a bunyevác nyelv hivatalos használatba került. Emellett napirenden fog szerepelni az ombudsman 2023-ra vonatkozó tevékenységi jelentése is. Továbbá módosul a városi könyvtár alapszabálya, és néhány személyi jellegű kérdésről is határoznak majd a városi képviselő-testület 45. rendes ülésén, mely csütörtökön 9 órakor kezdődik, az önkormányzat honlapján pedig online közvetítik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..