home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szabad a nyár, szabad az egyetem
Szerda Zsófi
2021.06.15.
LXXVI. évf. 23. szám
Szabad a nyár, szabad az egyetem

A nyári rendezvények sorra jelentik be az időpontjukat, egy év kihagyás után ezúttal a legtöbbjük már nem marad el. Például a Vajdasági Szabadegyetem sem, mely az idén nagykorúvá vált, hiszen a VIFÓ tizennyolcadik alkalommal tartja meg a Kátai Tanyán ezt a remek rendezvényt, ahol a tanulás mellett a szórakozás is teret kap. Hogy mikor? Július 7-e és 11-e között. Az idei tervekről Búcsú Ákos, a VIFÓ külhoni és médiakapcsolatokkal foglalkozó alelnöke mesélt.

— A szabadegyetem hivatalos megnyitójára a megszokottól eltérően már az első napon sort kerítünk. Igyekeztünk az idei rendezvényt az elmúlt évektől némileg eltérően még „vajdaságibbá” tenni.

* Ez miben nyilvánul meg, és milyen újításokat terveztek még, ami a programot illeti?

— Elsősorban az előadók személyét illetően, hiszen főleg vajdaságiakat válogattunk. Emellett az idén a korábbiaknál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a workshopok és a csapatjátékok, talán még a szokásos előadásoknál is nagyobbat. Két évvel ezelőtt ugyanis rendkívül népszerű volt a szakemberek által vezetett, egész héten át tartó pszichológiai-önismereti tréning. Az volt az első év, hogy a szabadegyetemen külsősök, professzionális pszichológusok és trénerek vezették a műhelymunkát, és nem a VIFÓ önkéntesei. Ezért arra gondoltunk, hogy az idén is hasonlóan építjük fel a workshopokat. A napi program, a résztvevői visszajelzések és igények alapján, némileg szellősebb lesz, mint azt a visszajáró szabadegyetemisták eddig megszokhatták. Az előadásokat délelőtt tartjuk, ebéd után pedig már kezdődik is a workshop, csoportbontásban. Utána a csapatjátékok következnek, valamint heti játékkal is készülünk. Az esti programok, bulik, koncertek sem maradnak el. A fellépőkért és a részletekért érdemes követni a VIFÓ online felületeit, hiszen a szabadegyetemig még hátralévő bő egy hónapban folyamatosan tesszük közzé a részleteket, a műhelymunkáról is.

* Korlátozzátok a résztvevők számát?

— Az idén 101 résztvevővel rendezzük meg az eseményt, mely szám csak egy kicsit kisebb, mint a korábbi éveké, a hetibérletek számát szerencsére csak minimálisan kellett a még fennálló korlátozásokhoz alakítanunk. Egyébként rekordgyorsasággal fogytak el a hetibérletek, a két évvel ezelőtti rekordnál is gyorsabban, másfél nap alatt minden hely betelt. A VIFÓ-s csapat nagy örömére az idei leendő szabadegyetemisták valamivel több mint 50 százaléka teljesen új arc, ők minden bizonnyal VIFÓ-s rendezvényen is most vesznek majd először részt. A többiek pedig csupa-csupa ismerősök, visszatérők.

* Honnan érkeznek a résztvevők?

— Túlnyomórészt vajdasági magyar fiatalokról van szó, de ahogy ez már lenni szokott, a Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek hozzánk fiatalok és a VIFÓ-partnerszervezeteinek képviselői is. A tavalyi év végén sajnos két rendezvényünk is elmaradt, egyik az „Ifjúság tegnap, ma, holnap” című konferencia, a másik pedig a IX. VIFÓ Ifjúsági Konferencia volt. Az előbbire meghívott előadók egy része a szabadegyetem előadóinak sorát fogja erősíteni, míg az utóbbi rendezvényt, a jubileumi X. VIK-kel együtt, az ősszel szeretnénk pótolni.

* S mit lehet tudni az előadókról?

— Az eddig bejelentett szabadegyetemes előadóink a következők: Vastag Tibor közgazdász, aki számos cég alapítója és társalapítója. Eredetileg elektromérnöknek készült, de végül menedzsment szakon szerzett közgazdasági diplomát. Jelenleg a topolyai múzeum szervezőcsapatában tevékenykedik, mely 2019-ben múzeumpedagógiai díjat, 2020-ban pedig Az Év Kiállítása díjat kapta. Palusek Erik szociológus a magyar egyetemi hallgatók sportolási szokásait kutatja, valamint kisebbségkutatással is aktívan foglalkozik. Az Újvidéki Egyetem BTK Szociológia Tanszékén végzett alap- és mesterképzésen, most az ELTE-n írja a doktoriját. Gazsó Orsolya Junior Prima díjas újságíró, vállalkozó. Előad a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakának mesterképzésén. A Zöldgömb című, környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozat producere, az Újvidéki Rádió Beszélgessünk című portréműsorának szerkesztő-műsorvezetője, a Marie Claire magazin újságírója, a Bridge Budapest együttműködő partnere, riportfilmek alkotója. A további előadókat a Vajdasági Szabadegyetem hivatalos felületein, a Facebookon és az Instagramon jelentjük be, valamint érdemes a VIFÓ vadiúj weboldalát is böngészni.

* Ha jól tudom, készülőben van egy dokumentumfilm is.

— Igen. Kiemelt program lesz a szabadegyetem keretében a saját készítésű dokumentumfilmünk bemutatása július 9-én. Az alkotás a Maradunk! címet viseli, és a szabadegyetem, a VIFÓ, valamint más vajdasági magyar szervezetek, mozgalmak történetét mutatja be egészen a ’90-es évek végétől napjainkig. Egy év alatt önerőből készítettük egy külön a film kedvéért összeállított VIFÓ-s csapattal és sok-sok közreműködővel. Mindenképp meg kell említenem, hogy a nyári szabadegyetemen még be fog mutatkozni a Magyar Ifjúsági Konferencia Vajdasági Régiója is, melynek jelenlegi tagjai a VaMaDiSz, a VMIK, a VMCSSZ és a VIFÓ. A Magyar Ifjúsági Konferencia, azaz a MIK egy Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezeteket összefogó ernyőszervezet, mely ifjúsági érdekképviselettel, közösségépítéssel foglalkozik a magyar fiatalság legmagasabb szintű egyeztető fórumaként. Vajdasági Régiójának elnöki tisztjét a VIFÓ vette át 2021. június 1-jétől. A MIK-nek jelenleg 45 tagszervezete van 10 régióból, célja pedig nem más, mint az össznemzeti ifjúsági érdekképviselet és a fiatalok összefogásának erősítése, a határon túli közösségek szívvel-lélekkel való felkarolása és támogatása, a szülőföldön való megmaradás elősegítése. A közös munkának köszönhetően minél több magyar fiatal számára nyílhat lehetőség a szervezetek által rendezett programokon, közösségi eseményeken való részvételre, és mindenekelőtt a közoktatás lehetőségein túlmutató tanulásra, képzésekre, szemináriumokra.

* Programban tehát nem lesz hiány. Végre minden visszazökken a régi kerékvágásba. Akkor nyárig jó szervezést nektek, aztán ott találkozunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..