home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sürgés-forgás a bajmoki templom körül
Balázs Szilvia
2021.09.26.
LXXVI. évf. 38. szám
Sürgés-forgás a bajmoki templom körül

Kora reggeltől késő délutánig folyamatosan dolgoznak a munkások a bajmoki Szent Péter és Pál római katolikus templom felújításán. Az objektum, mely egykor a település központjának legfőbb ékköve volt, hamarosan visszakaphatja régi fényét és ragyogását.

Augusztus közepén kezdődött meg a templom renoválása, melyre már nagy szükség volt: a homlokzatról ugyanis nagy darabokban hullik a vakolat, a tető beázik, a víz befolyik az alapok alá, ezért az épület egyes részei süllyedni kezdtek, a belső térben a boltozatokon repedések keletkeztek, és félő volt, hogy valaki meg is sérülhet a templom körül sétálva a lehulló tégla- és vakolatdarabok miatt. A Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően, anyaországi pályázatból sikerült 53 millió dinárt nyerni a felújítás első fázisára, adóval együtt. Ez a tető és a templom körüli járda felújítását, valamint a torony és az órák szanálását foglalja magában. Erhardt Róbert atya nemrég érkezett a faluba. Azt mondja, mindjárt a mély vízben találta magát, de ezt egyáltalán nem bánja.


Gyermekek a parókián Róbert atyával

— Ahogyan az lenni szokott, az ilyen nagyberuházások, munkálatok során, amikor a mesterek mindent átnéznek, ellenőriznek, most is kiderült, hogy vannak előre nem látott gondok — mondja az atya. — Így láttuk meg azt is, hogy azok a helyek, ahol hozzáépítettek a templomhoz az 1900-as évek elején, nagyon rossz állapotban vannak. Valószínűleg akkoriban ennyire telt a pénzeszközökből, nem tudni, mi az oka, de a bővített rész van a legrosszabb állapotban. A munkások azonban szorgalmasan dolgoznak, nagyon elégedett vagyok velük, a tervezőkkel, a mérnökökkel is, akik a legapróbb részletekig felügyelik a felújítást, és folyamatosan tájékoztatnak mindenről. A templom körüli járdára betonburkolat helyett valószínűleg behatonlapokat raknak le, ami új, ünnepélyesebb külsőt kölcsönöz majd az egész templomnak. A helybeliek legnagyobb örömére, Szabadka Város támogatásával, a tervek szerint mind a négy harangot és a toronyórákat is renoválják. Az órák ismét mutatják majd a pontos időt, éjjeli megvilágítást is kapnak, és a harangok kongása jelzi majd az idő múlását. Az illetékesek azt mondják, a felújítás első szakasza a tervek szerint jövő májusig tart. Itt azonban nem áll meg a bajmoki templom restaurálása: a második szakasz is, mely a homlokzat rendezését foglalja magában, már tervben van, a harmadikban pedig a belső tér kap új arculatot, renoválják a padokat, a vitrázsokat és az orgonát is. A falubeliek tehát a jövőben méltán lehetnek büszkék a központban álló, patinás templomra.


Lekerült a kereszt a kis toronyról

Róbert atya érkezésével a plébánia mindennapjai is színesebbek, aktívabbak lettek: a hittanosokat például ugrálóvárral lepte meg a közelmúltban, és vendégül látta a helybeli Vuk Karadžić Általános Iskola alsósait is, akik a tanítóikkal és a tanáraikkal azért érkeztek, hogy jobban megismerjék a templom történetét, valamint a katolikus vallási szokásokat. A gyerekek ezelőtt a szomszédos pravoszláv templomban is látogatást tettek, ugyanezzel a céllal.


Megújul a tető

Fényképezte: Balázs Szilvia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..