home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Summer Camp Csantavéren
(P. N.)
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Summer Camp Csantavéren

A nyári szünet eltöltésének egyik leghasznosabb módja a nyelvtanulás, és eközben számtalan élménnyel gazdagodhat az ember. A csantavéri iskolában ilyen megmozdulást indítványozott Muci Izabella angol szakos egyetemi hallgató és néhány fiatal pedagógus. Izabellától tudtam meg többet a táborról és a terveikről.

* Hogy jutottál arra az elhatározásra, hogy angol nyelvi tábort szervezzetek?
— Úgy gondolom, valamennyien hozzá tudunk járulni közösségünk javainak gyarapításához. Mindenki azzal, amivel tud, amit szeret, amiben jártas. A földműves a terményeivel, a kőműves a gyönyörű építményeivel, a pedagógus pedig a jövő nemzedékének okításával, gyermekeink tanításával és nevelésével. Jómagam ez utóbbi csoportba tartozom, ugyanis angoltanárnak készülök. Ez az elgondolás, valamint gyerekkori táborozási emlékeim adták a tábor megszervezésének ötletét, de mit sem ér a puszta elképzelés, a sikerhez bátorság és kitartás is szükséges. Szerencsésnek tartom magam, mert ismerőseim körében lelkes és tapasztalt társszervezőkre találtam Triznya Helga és Rekić Muci Natália személyében. A hasonló szemléletmódunk, az angol nyelv szeretete és a tanítás iránti elkötelezettségünk segített bennünket abban, hogy különféle személyes elképzeléseinket egységes tervezetté kovácsoljuk, és megszervezzük első angol nyelvi táborunkat Csantavéren.

* Mi volt a tábor célja?
— A tapasztalatunk az, hogy az iskolai idegen nyelvi tanórákon a nagy létszámú osztályokban nincs elegendő idejük a diákoknak arra, hogy gyakorolják és fejlesszék kommunikációs készségüket. Azt is tudjuk, hogy hatékonyabb és sikeresebb az idegen nyelv elsajátítása, ha nemcsak a szabályokat, hanem a kommunikációt gyakoroljuk elsősorban. Arról nem is beszélve, hogy játékkal átszőve érdekesebbé varázsolható az oktatás. E tényekből kiindulva fogalmaztuk meg táborunk céljait: a gyermekek angol nyelvi beszédkészségének fejlesztését és szókincsük bővítését.

* Mely korosztály vett részt a tábor munkájában?
— Az általános iskola minden korosztályát szerettük volna felölelni ötnapos rendezvényünkkel, amely napi négy órában tartott. A részt vevő diákokat három csoportba osztottuk. Triznya Helga gyakorlott óvónőként azokkal a kisdiákokkal foglalkozott, akik befejezték az első és a második osztályt. A választott témákat vidám dalok, színes képek, videók és szerepjátékok segítségével, a kicsik figyelmét megragadó eszközökkel dolgozták fel. Én a harmadik és negyedik osztályos gyerkőcökkel foglalkoztam. Ennek a korosztálynak már van némi nyelvi előtudása, képes önállóan és együtt dolgozni, nagyon aktív, így csodálatos motiváló erővel hatnak egymásra a gyerekek. Az ő esetükben is multimediális eszközök használatával igyekeztem szemléletesebbé tenni a foglalkozásokat, valamint a témák feldolgozását tevékenységközpontú módszerekkel támogattam, például plakátkészítéssel, számítógépes játék tervezésével és találós kérdések megfogalmazásával. Hármunk közül Rekić Muci Natália a legtapasztaltabb, ezért ő vállalta el a felső tagozatos tanulók foglalkoztatását. A kamaszkor küszöbén álló diákok motiválásához már nagyobb tapasztalat és kreativitás szükséges, és nem is gondolnánk, hogy a játék ennek milyen csodálatos eszköze lehet.

kadtak-e segítőitek?
— A napi munka lezárásaként közösen játszottunk az összes részvevővel. E játékok megszervezésében és kivitelezésében segített nekünk Sinkovics Csilla és Tót Bagi Kinga. Többnyire ügyességi játékok voltak ezek, a hozzájuk tartozó utasítások, játékszabályok viszont angolul hangoztak el. Hadd említsek meg néhányat a kedvencek közül: egy társasjáték során például sok vizet kellett meginni; különféle feladatokat kellett teljesíteni, hogy a verseny végére kiderüljön, melyik csapat a legjobb; vízzel teli lufik repültek és pukkantak szét stb.

* Első alkalommal szerveztétek meg a tábort. Lesz folytatása?
— Természetesen tervezzük a folytatást a jövő nyárra. Reméljük, gyarapodni fog a táborozni vágyók száma. Távolabbi terveink között szerepel, hogy táborunkat más tantárgyak játékos tanulásával bővítsük. Az idén rövid idő állt rendelkezésünkre, így nem kerestünk támogatókat rendezvényünk megvalósításához. Segítséget Szedlár Erika iskolaigazgatótól kaptunk, aki helyet adott számunkra a helyi általános iskolában. Örülnénk, ha a jövőben egyéb támogatókat is találnánk, akik velünk együtt szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a falu gyermekei hasznos és izgalmas tevékenységgel töltsék a nyári szünidőt.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..