home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Súlyosbított a Debreceni Ítélőtábla:
KISIMRE Ferenc
2009.11.25.
LXIV. évf. 47. szám

TudósítónktólPontot tett a 2006 őszén brutális kegyetlenséggel agyonvert Szögi Lajos gyilkosai bűnperének a végére a Debreceni Ítélőtábla. A hajdúsági feljebbviteli bíróság - immár jogerősen - összesen 157 évet szabott ki az olaszliszkai lincselőknek. Lapunkban korábban már (2006. október 25-én, 200...

Tudósítónktól

Pontot tett a 2006 őszén brutális kegyetlenséggel agyonvert Szögi Lajos gyilkosai bűnperének a végére a Debreceni Ítélőtábla. A hajdúsági feljebbviteli bíróság - immár jogerősen - összesen 157 évet szabott ki az olaszliszkai lincselőknek. Lapunkban korábban már (2006. október 25-én, 2009. június 17-én) foglakoztunk azzal a borzalmas gyilkossággal, amely három évvel ezelőtt - 2006. október 15-én - történt a Borsod megyei Olaszliszkán, a zömmel romák lakta faluban. Szögi Lajos tiszavasvári történelem-biológia szakos tanárt két kislánya szeme láttára rángatták ki autójából és verték halálra a feldühödött falubeli cigányok. A tragikus eset apropója: a tanár személygépkocsijával a falun áthaladva elsodort egy 9 éves cigány kislányt, akinek semmi baja nem esett, elfutott a helyszínről, hozzátartozói viszont úgy ítélték meg, hogy ezt meg kell torolni. Az anya ''Öld meg a magyart! Meghalt a kislány!” üvöltözésére pillanatokon belül mintegy ötvenen vették körül Szögi Lajos kocsiját (melyet megállított, hogy megnézze: segítséget kell-e adni a kislánynak), szabályosan kitépték az autójából, és meglincselték.
Szöges cipővel, nekifutásból rúgta a tanár fejét...
A több mint három évvel ezelőtti tragikus esemény páratlan gyorsasággal következett be. Szögi Lajos, a 44 éves, háromgyermekes családapa észrevette, hogy H. Kitty, a mellette kerékpáron haladó lány az árokba sodródott, megállt, hogy megnézze: esett-e valami baja, szüksége van-e segítségre. Miután látta, hogy a kislány a kerékpárjára pattan és elhajt a helyszínről, ő is a kocsijához igyekezett, beült, hogy továbbhajtson. A gidres-gödrös olaszliszkai Kossuth Lajos utca házból előbb H. Kitty apja és anyja, majd testvére és az utcán lévő romák rohantak a helyszínre, kirángatták a gépkocsivezetőt járművéből, és a bent ülő két lánya - az akkor hatéves Zsófi és a tizennégy éves Emese - szeme láttára kezdték el ütlegelni. H. Kitty bátyja felugrott a motorház fedelére, és lábbal törte be a szélvédőt, a többiek - voltak vagy ötvenen - a földre teperték, majd ütlegelni kezdték a szerencsétlen tanárt. H. Dezső, a lány apja szöges cipőjével nekifutásból rúgta fejbe a földön fekvő magatehetetlen Szögi Lajost. Amikor a kocsiban reszkető kislányok édesapjuk haláltusáját látva könyörögtek, hogy hagyják abba a lincselést, a megvadult tömeg azzal fenyegetőzött: megerőszakolják őket, ha pisszenni mernek. A több mint ötven rúgás és ütés a bírósági orvosszakértő szerint agyzúzódást és gégetörést okozott, majd saját vérének belélegzése következtében állt be a halál. Mire kiérkeztek a mentők és a rendőrök, a helyszínen csak az összetört gépkocsit, a két félelemtől reszkető Szögi gyermeket és a földön fekvő, összeroncsolt tanárt találták. A gyalázatos bűntettben részt vevő romák elmenekültek, sokan otthonukat is elhagyták, és vidéken élő rokonaiknál húzódtak meg, de többen a környező nádasokat és erdőket választották búvóhelyül. Attól féltek, hogy a tiszavasvári tanár brutális kivégzése miatt eléri őket a társadalom haragja. Ez nem érte el őket, viszont az egész magyar társadalom mély részvétet érzett a Szögi család iránt, több ezren jelentek meg az ország minden tájáról a tiszavasvári temetőben református szertartás szerint örök nyugalomra helyezett tanár temetésén. Szolidaritása jeléül több egyesület, sportszervezet is jótékonysági rendezvényen gyűjtött az immáron három gyermeket egyedül nevelő Szögi Lajosnénak. A karitatív megmozdulások - ahogyan ez leni szokott - az idő múltával alábbhagytak, s az özvegynek napjainkban is egyedül kell megküzdenie a mindennapok nehézségeivel.
A másodfokú ítélet
Az idén júniusban, mint megírtuk, a Borsod Megyei Bíróság első fokon ítéletet hirdetett, és a nyolc vádlott esetében szabott ki büntetést. Egy életfogytiglani, valamint 10-től 15 évig tartó fegyházbüntetésre ítélte a lincselésben bizonyítottan részt vevő szereplőket. Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve a vád elejtéséért(!)fellebbeztek. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla tárgyalta az olaszliszkai cigányok ügyét, és jogerős ítéletet hirdetett. Balla Lajos büntetőtanácsa összesen 157 év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtotta a lincselőket.
A debreceni egyetem jogi karán oktató professzor ítélethirdetésére és annak indoklására rengetegen voltak kíváncsiak a cívisvárosban: kollégák, joghallgatók, a tiszavasvári tanár tisztelői, barátai is eljöttek a tárgyalóterembe. Ott volt idősebb Szögi Lajos, az áldozat édesapja is, aki könnyekkel küszködve, csendben hallgatta végig az ítélethirdetést és az indoklást. Amikor mindenki felállt a teremben, a tanácsvezető bíró kihirdette az ítéletet. Ezek szerint: Ifjú Horváth Dezső elsőrendű vádlott első fokon kiszabott 15 éves fegyházbüntetését 17 évre, a hatodrendű Fercsák György és a hetedrendű Jónás Gusztáv korábbi 15-15 éves penzumát életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatja a büntetőtanács. A másodrendű idősb Horváth Dezső életfogytig tartó, a harmadrendű Szarka András és az ötödrendű Horváth Dezsőné 15-15 éves fegyházbüntetését a táblabíróság helyben hagyja. Ugyanígy változatlanul hagyja a negyedrendű Szarka Gergő Rolandra és a nyolcadrendű Horváth Krisztiánra első fokon kirótt 10-10 éves fegyházbüntetést is. A bíró kihirdeti azt is, hogy a három életfogytiglan időre ítélt gyilkos esetében a legkevesebb letöltendő büntetés 30 év, csak ezt követően helyezhetők szabadlábra, s akkor is csak feltételesen.
Balla Lajos bíró ezt követően indoklásában kifejti, hogy a bűncselekmény elkövetésnek egyértelműen garázda és útonálló jellege volt, s az áldozatnak nem hagytak esélyt sem a védekezésre vagy a felvadult tömeg meggyőzésére. Elmondta továbbá, hogy annak nincs külön jelentősége, hogy ki mérte Szögi Lajosra az első halálos rúgást vagy ütést, mert a tettesek felelőssége együttes, és ezenfelül azonos is. Felelősségükön az a tény sem változtat, hogy esetleg rajtuk kívül más is részt vett a szörnyű gyilkosságban, a negyed- és hetedrendű vádlott esetében pedig a későn érkezett bocsánatkérés nem tekinthető enyhítő körülménynek. A hatod- és hetedrendű vádlottak első fokon 15-15 évet kaptak, a feljebbviteli bíróság mindkettőjüket életfogytiglani fegyházra ítélte. Ez azzal indokolható, hogy korábban mindketten több erőszakos bűntényt is elkövettek, a hetedrendű vádlott pedig a lincselés idején felfüggesztett büntetés hatálya alatt állt! Személyiségük, magatartásuk kiemelten veszélyes a társadalomra nézve.
Ítélethirdetés után
A Debreceni Ítélőtábla döntésének kihirdetése után a média képviselőinek egy része - természetesen külön engedéllyel - megszólaltathatott néhány elítéltet. Az apa, Horváth Dezső teljességgel elismeri bűnösségét, s cinikusan megjegyzi, hogy: Ha egy pofonért ennyi jár, akkor a büntetés igazságos! Arra a kérdésre, hogy miért bántalmazta Szögi Lajost, amikor már megbizonyosodott arról, hogy a lányának nem esett baja, az elítélt azt mondja, nem bántalmazta, ő csak egy pofont adott neki (!), s amikor visszaérkezett a házból, ahova Kitty lánya menekült, már többen rugdosták a tanárt. Több újságíró is érdeklődött, miért nem kért bocsánatot Horváth Dezső az ártatlanul kivégzett Szögi Lajos családjától. Az elítélt azt válaszolta: Már megtettem a Borsod Megyei Bíróság előtt, most is megteszem, de senki sem hiszi, hogy komolyan gondolom...
Két elítélt viszont a másodfokú tárgyaláson az utolsó szó jogán érdekes megnyilatkozást tett. Jónás Gusztáv például kijelentette, hogy: Magyarország szégyenei vagyunk! Egyúttal pedig arra kérte a sértett ügyvédjét, hogy ''tolmácsolja részvétét Szögi Lajos családjának, és bocsánatot kér egész Magyarországtól”. Sz. Gergő Roland ezt egy nappal korábban szintén megtette. A többi vádlott az utolsó szó jogán még véletlenül sem említette a megbánást vagy a bocsánatkérést.
Szögi Lajos apja: ,,Éljék át azt a szenvedést!”
A halálra vert és rugdosott tiszavasvári tanár édesapja, idősb Szögi Lajos is ott volt a Debreceni Ítélőtábla tárgyalótermében, amikor kihirdették a másodfokú, jogerős ítéletet. Az idős férfi szemmel láthatólag megtört, kisírt szemeit dörzsölve mondta: ''Nem hoz enyhülést számomra az ítélet. Egyetlen gyermekem volt! Azt kívánom az elítélteknek, hogy csak tíz percig éljék át azt a szenvedést, amit fiamnak okoztak ezzel a kegyetlen tettükkel!” Idősb Szögi Lajos is azt nehezményezte, hogy nem került mindenki a törvény elé, hiszen unokája, aki kénytelen volt az autóból végignézni és -szenvedni édesapja lincselését az olaszliszaki utcán, kijelentette, hogy sokkal többen voltak a gyilkosság színhelyén, mint most a debreceni tárgyalóteremben.
A Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsának az ítélete jogerős. A gyilkosoknak le kell tölteniük a kiszabott fegyházbüntetésüket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..