home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Súlyos liszicsanszki ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.06.30.
LXXVII. évf. 26. szám
Súlyos liszicsanszki ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők súlyos emberveszteségeket szenvednek Liszicsanszk és Harkiv környékén — jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Mint mondta, a liszicsanszki olajfinomítónál az elmúlt nap folyamán az ukrán 10. hegyi rohamdandár 108. zászlóalja teljesen megsemmisült, az alegység 350 katonájából mindössze 30 katona maradt életben. A tábornok szerint Liszicsanszknál a 115. gépesített, valamint a 79. és a 25. légideszant hadosztálynál kritikus élelmiszerhiány alakult ki, mely számos esetben álláselhagyást és dezertálást eredményezett.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete szerdán azt mondta, hogy az általa képviselt szakadár régió utolsó, ukrán kézen maradt városa, Liszicsanszk egyharmadát „felszabadították”. Vitalij Kiszeljov, a „köztársaság” belügyminisztériumának munkatársa azt hangoztatta, hogy a több oldalról ostromlott városból az éjszaka folyamán mintegy félezer ukrán katona és 74 zsoldos távozott Sziverszk területére, ahová az ukrán hadsereg hat zászlóaljat csoportosított át. Kiszeljov szerint az ukrán alakulatokat amerikai katonai magáncégek zsoldosai irányítják. A luhanszki hatóságok kedden azt állították, hogy Liszicsanszknál több mint ezer ukrán katona esett el, több tiszt pedig fogságba esett.

Kijev fogolycserét jelentett be, 144 ukrán katona került szabadlábra, közülük 95-en a mariupoli „Azovsztal védői” voltak — jelentette be az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A kiszabadult ukrán foglyok között 59 nemzeti gárdista, 30 haditengerész, 17 határőr és 1 rendőr van, a többiek a hadsereg más alakulatainak tagjai, illetve a területvédelemhez tartoznak. A legidősebb közülük 65, a legfiatalabb 19 éves.

Az orosz légierő nagy pontosságú rakétái az elmúlt 24 óra alatt 4 vezetési pontot és Mikolajiv közelében 1 külföldi zsoldosok kiképzésére használt bázist semmisítettek meg, valamint csapást mértek 32 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, illetve 8 lőszer- és fegyverraktárra. A harcászati légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi csapatok a nap folyamán 39 vezetési pontra, 6 hadianyagraktárra, 68 lőállásban lévő tüzérségi alegységre — beleértve egy francia CAESAR önjáró löveget a Kubanszkij szigeten —, valamint 216 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, valamint megsemmisítettek 1 míg—29-es repülőgépet és 1 Buk—M1 légvédelmi rakétarendszert.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 221 repülőgépet, 134 helikoptert, 1391 drónt, 351 légvédelmi rakétarendszert, 3853 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 692 rakéta-sorozatvetőt, 3052 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3907 különleges katonai járművet veszítettek.

Ha lesz béke, nem lesz háborús infláció; mi a béke pártján állunk — közölte Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos közösségi oldalán közzétett videóban. A kormányfő a kétnapos madridi NATO-csúcsról azt mondta: súlyos kérdések vannak napirenden, köztük az egyre romló ukrán háborús helyzet, az élelmiszerválság, a háborús infláció és a fenyegető gazdasági válság.

„A mi álláspontunk és a magyar érdekek világosak: ebből a háborúból nekünk ki kell maradni” — hangsúlyozta Orbán Viktor Facebook-videójában.

Mindent el kell követni, hogy elkerüljük a közvetlen összecsapást a NATO és Oroszország között, miután továbbra is jelentős a kockázata annak, hogy hosszan el fog tartani az ukrajnai háború — jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban. A tárcavezető a NATO csúcstalálkozójáról jelentkezett, és kiemelte, hogy a konfliktus elhúzódása „azzal a következménnyel jár, hogy emberek ezrei halnak meg teljesen értelmetlenül, hogy tartósan fennmarad a háborús inflációs környezet, aminek nyomán globális gazdasági válság alakulhat ki, és az energiaellátás biztonsága is komolyan sérül a következő időszakban”. Rámutatott, hogy ezért minden eddiginél fontosabb a béke mielőbbi megteremtése. Hozzátette, hogy szükséges a stratégiai kommunikációs csatornák fenntartása a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció elkerülése és a szándékolatlan eszkaláció kiküszöbölése érdekében.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6106 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román—magyar határon pedig 4989-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Vonattal 27 ember, köztük 10 gyerek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..