home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Stevan Bakić polgármester gratulált az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából
2021.05.12.
LXXVI. évf. 19. szám
Stevan Bakić polgármester gratulált az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából

Szabadka város és minden szabadkai lakos nevében gratulálok szorgalmas és áldozatkész egészségügyi nővéreinknek május 12-e, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. E nemes hivatás nemzetközi ünnepét annak emlékére határozták meg, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki egész életét e felbecsülhetetlen jelentőségű közegészségügyi szolgálat előmozdításának és minél jobb megszervezésének szentelte.

Az egészségügyi nővérek országunkban a kivételes hősiesség és a nagy áldozathozatal példái voltak az első világháborúban, arra ihletve ezzel kolléganőiket világszerte, hogy csatlakozzanak hozzájuk a háborútól sebző Szerbia kórházaiban. Sokan közülük életüket adták szolgálatukat az utolsó pillanatig végezve.

A későbbi válságos idők szintén az ő bátorságukat, együttérzésüket és szakmai integritásuk legjobb példáit tanúsítják. És így van ez ma is, amikor technikus munkatársaikkal, elhivatott orvosainkkal és az egészségügyi intézményeink többi dolgozójával együtt szembe szálltak a világon egy évszázada nem tapasztalt méretű járvánnyal.

A világméretű egészségügyi válsághelyzet egészségügyi dolgozóink teljes körű szakszerűségét igazolja és Szerbia azon képességét, hogy válaszolni tud a kihívásra, melyre a jobb feltételekkel rendelkezők közül sem tudtak sokan. Az egészségügybe történő beruházások, amelyek több évtized után 2012-ben kezdődtek meg először Szerbiában, ma jobb munkakörülményeket eredményeznek, minőségesebb eszközöket és az egészségügyi nővérek számára magasabb fizetést, akikre az orvosok és a páciensek közötti kapocsként és az egészségügyi rendszer oszlopaként tekintünk.

Az elmúlt egy évben egészségügyi nővérek is áldozatául estek a Covid-19 betegségnek. Rájuk ma kivételes tisztelettel emlékezünk. Hivatásukhoz és hazájukhoz hűséggel, életüket adták, hogy mi ma azt mondhassuk, sejthető már a vége ennek az országunk számára súlyos kihívásnak.

Az egészségügyi nővérek munkája a szokásos körülmények között is nehéz és felelősségteljes, ezért tegyünk eleget a védőoltásra való felhívásnak és segítsünk szeretteinknek és az egészségügyi rendszerünknek is, melyben éppen az egészségügyi nővérek és technikus kollégáik viselik a világjárvány miatti  legnagyobb terhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..