home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Startpozíció
Tóth Péter
2021.07.18.
LXXVI. évf. 28. szám
Startpozíció

Szerbiának az utóbbi időben jegyzett gazdasági sikereihez több tényező is hozzájárult. A koronavírus okozta válságra idejében reagált, a kormányzat és a célzott intézkedések eredménnyel jártak. Az ellátási láncok átrendeződése is kedvező folyamatokat indított be, és végül sok más tényező együttállása vezetett oda, hogy az idei második negyedévben még a vártnál is jobb eredmény született.

A trendek előrevetítése pedig azt jelzi, hogy akár 6-7 százalékkal nőhet az idén a szerb GDP. Az egyik ismert, olasz bankcsoporttól származó, friss előrejelzés szerint is meglehet a 7 százalék. A Nemzetközi Valutaalap pedig nemrégiben 6 százalékra javította Szerbiára vonatkozó éves becslését. A költségvetés legutóbbi módosításakor a kormány is 6 százalékot irányozott elő, illetve a költségvetés ilyen mértékű növekedésével kalkulál.

A második negyedévben a bővülés kétszámjegyű volt, míg az első negyedévet 1,7 százalékkal zártuk pluszban. Tehát a 6-7 százalékos bővülés nem a valóságtól elrugaszkodott, hanem reális elvárás. Az év végéig sok minden történhet még, de a járvány egy esetleges újabb hulláma sem szabadna, hogy nagyobb gazdasági visszaesést okozzon, hiszen már úgyszólván felkészültek vagyunk, ismerjük a hatásait, és a gazdaságunk szerkezete is olyan típusú, hogy kevésbé van kitéve az ilyen helyzetek okozta következményeknek.

Sokban függ azonban a jövőbeli teljesítményünk attól, hogy mi történik majd a világgazdaságban. Exportorientált és nyitott nemzetgazdaságunkra ugyanis nagymértékben kihatnak a külső körülmények. Ha a legjelentősebb kereskedelmi partnereink bajba kerülnének, az ránk nézve is kedvezőtlen folyamatokat generálna. A világgazdaság egyelőre a kilábalás jeleit mutatja, de vannak olyan vélemények, hogy ez csak vihar előtti csend. Természetesen elképzelhető, hogy lesznek globális problémák, hiszen a világgazdaságban ismét fokozódó aránytalanságok kedvezőtlen trendeket is generálnak. Ha ezek kerülnek túlsúlyba, azt mi is megérezzük.

Az egyik világhírű közgazdász, Nouriel Roubini, aki már a 2008. évi válságot is megjósolta, most adósságválsággal megspékelt stagflációval riogat. Szerinte most még nagyobb veszélye van annak, hogy kialakuljon a recesszióval kombinált infláció, azaz a stagfláció, mint a ’70-es években — írta egyik cikkében Roubini. 2007–2008-ban a pénzügyi válság adósságkrízist okozott, mert magas volt mind az államok, mind a magánszféra tartozása. Most viszont fennáll a két rossz kombinációjának lehetősége — figyelmeztet Roubini, akit a válság előrejelzése miatt azóta általában csak Dr. Végzetnek „csúfolnak”.

A jegybankok laza pénzpolitikája — mely alacsony kamatokat, ebből eredően pedig olcsó hiteleket, pénzbőséget teremt — buborék kialakulását eredményezheti mind a tőzsdéken, mind a hitelpiacokon. Az árak emelkedése valóban egyfajta felfúvódásra kezd emlékeztetni. Jól látszik, hogy az ingatlan-, termény-, valamint egyes részvényárak is „elszabadultak”. A vállalatok adósságállománya is magas szintet ért el, de a kriptopénzek piaca is azt jelzi, hogy a felfúvódást kipukkanás követheti. Tovább ronthat a helyzeten az, hogy a jegybankok elveszítették az államtól való függetlenségüket a járvány alatt. Az összehangolt, célzott lépések a válság ellen hatásosak voltak, de a későbbiekben ennek az árnyoldala is megmutatkozhat. A következő években az emelkedő árak miatt emelni kellene a kamatlábat. Ha viszont ezt megteszik, azzal adósságválságot indíthatnak el. Ha pedig nem emelnek kamatot, felpöröghet az infláció.

A válságok azonban mindig lehetőségek is egyúttal. Országunknak a jelenlegi startpozíciója jónak mondható még az olyan esetekre is, ha netán ismét Dr. Végzet jóslata válna be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..