home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Star Wars: A mandalori
Brasnyó Zoltán
2019.11.28.
LXXIV. évf. 47. szám
Star Wars: A mandalori

Az elmúlt hetekben két régóta várt sorozat is elkezdődött, melyek elkészítését hosszas előkészületek előzték meg, illetve grandiózus büdzsé, valamint — szerencsére — kellő odaadás is jellemzi őket.

A The Mandaloriannal a Disney+ nevezetű, már indulásakor hatalmas tartalommal bíró streamingszolgáltató kezdte meg működését, egyelőre csak az Egyesült Államokban, a Watchmen pedig a legendás Alan Moore képregényének adaptációja, mely az HBO kínálatában nálunk is elérhető. A The Mandaloriant Szerbiában egyelőre legálisan semmilyen módon nem nézhetjük meg, mivel a Disney+ a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb egy-másfél év múlva lehet elérhető kis hazánkban. A letöltőoldalak éppen ezért úgy izzottak fel egy héttel ezelőtt, ahogyan már régóta nem. Nem csoda, hiszen ez az első élő szereplős tévésorozat, amely a Star Wars-univerzumban játszódik.

Hőse egy csillagközi fejvadász, aki jéghideg profizmussal végzi a munkáját. Karaktere leginkább az egykori Boba Fett alapján készült, akire fura kettősség volt jellemző már az eredeti trilógiában is: talán éppen emiatt kezdett önálló életet élni. Az évek során az egyik legnagyobb kultuszstátuszú karakter lett a messzi, messzi galaxisban. Már röviddel a Disney bekebelezése után szárnyra kapott a hír, hogy Boba Fett karaktere önálló filmet kap, amiről végül lemondtak. A mandalori egy hozzá hasonló, a kánonban is helyet kapó figura, akinek a története, azaz a tévésorozat maga — A klónok háborúja című animációs sorozattól eltekintve — teljesen új műfaj a világ egyik legnépszerűbb franchise-ában.
 


 

Nem volt kockázattól mentes az ötlet, mivel Jon Favreau alkotásának hírére a rajongótábor kettészakadt: némelyek fanyalogtak, az optimisták viszont kitartóan kattintgattak az előzetesekre a YouTube-on. A sorozat végül egy biztonsági játékot játszó, mégis szórakoztató alkotásnak tűnik. Egyelőre csak az első epizódján vagyunk túl, mely ráadásul nem is túl hosszú, mintegy 40 perces. A készítők eddig két évadot terveztek, az első szezonban mindjárt nyolc résszel. A mandalori olyan gyors tempót diktál, amelynek láttán nem vagyok benne biztos, hogy tartani tudják majd az iramot.

A név nélküli, maszkot viselő mandalori fejvadász motivációi egyelőre egy kissé homályosak, maga a cselekmény pedig A Jedi visszatér után néhány évvel a valamikori Birodalom romjain játszódik. A fejvadász egykori, mára renegát birodalmi megbízói titkos feladatot adnak neki. Kietlen, sivár bolygóra viszi az útja, ahonnan szokatlan módon, szigorúan élve kell elhoznia a birodalmiaknak egy ötvenéves személyt. Ennél több információt nem is kap, később pedig hamar rájön, hogy a feladat az eddigi legfurcsább, mellyel megbízták.

Egy új karaktert ismerünk meg, maga a sorozat pedig egy hamisítatlan űrwestern. Egyelőre nem bonyolódtak bele a mélázós mesélgetésbe, az események rendkívül gyorsan pörögnek, alig jutott idő megismerni a Carl Weathers és Werner Herzog által eljátszott karaktereket. A Taika Waititi által megszólaltatott IG-11 nevű fejvadászdroid a mandalori mellett talán a legérdekesebb figura. Kíváncsian várom, vajon visszatér-e a második részben. A mandalori tehát érdekes mozaikdarabkákat szórt le az asztalra, melyek között egy furcsa szertartás, a megkopott, sárgás páncélzatú rohamosztagosok, sőt még egy réges-régi (vagy messzi, messzi?) ismerős is van.

Az első epizód tehát jó benyomást kelt, az itt látott szín- és akciókavalkád után már csak arra vagyok kíváncsi, hogy vajon lesz-e még szufla ebben a történetben. Jó kérdés továbbá, hogy hosszú távon hogyan reagálnak a sorozatra a rajongók. A rendező, Dave Filoni és az alkotó, Jon Favreau számára fel lett adva a lecke: mernek-e újítani, esetleg szembemenni a Star Wars-os dogmákkal, netán hajlandóak-e bevállalni, hogy fénykardpárbajba bonyolódjanak a rajongókkal?


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..