home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Stadler József ismét lesre futott...
KISIMRE Ferenc
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
Stadler József ismét lesre futott...

Ki ne ismerné Stadler Józsefet e kicsiny hazában? Ő volt a '90-es évek mindenható Józsi bácsija, az egykori juhászember, akiből milliomos (egyesek szerint milliárdos) lett, Akasztón szupermodern labdarúgó-stadiont építtetett, a falusi csapatból NB I-es együttest varázsolt, mely két...

Ki ne ismerné Stadler Józsefet e kicsiny hazában? Ő volt a '90-es évek mindenható Józsi bácsija, az egykori juhászember, akiből milliomos (egyesek szerint milliárdos) lett, Akasztón szupermodern labdarúgó-stadiont építtetett, a falusi csapatból NB I-es együttest varázsolt, mely két éven át vitézkedett a legjobbak társaságában. Több száz embernek adott munkát a faluban, vállalkozásai egyre bővültek... Egyszóval futott a szekér, az utca embere számára szinte elképzelhetetlenül gyorsan és valószínűtlenül. Azután következett az adóhatóság egyre gyakoribb és részletesebb vizsgálata, melynek a vége az lett, hogy Stadler Józsefet adócsalással és okirat-hamisítással vádolták meg, és első fokon 9 évi börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezett, csökkentették a büntetését, így az előzetessel együtt 3 és fél évet töltött a börtönben.
Mire kijött az áristomból, felesége - akivel húsz évet élt együtt - elhagyta, és három közös gyermeküket is magával vitte. Stadlert azonban kemény fából faragták. Újra nekilátott ''birodalma” felépítéséhez. (Közben új asszonyt is szerzett...) Ezúttal ruhaneművel kezdett kereskedni, Solt mellett - közel a Dunához - épített egy hatalmas csarnokot, ott volt a Stadler-diszkont, ahogyan ő nevezte. Jól ment az üzlet, egyre több településen nyitott kisebb boltokat is. Többször hangsúlyozta, hogy ártatlanul ült a börtönben, politikai és gazdasági összeesküvés áldozata, de tanult a hibákból, és többé nem akar ''lesre futni”.

Börtön után újrakezdés

A szakképzettséggel nem rendelkező, nyolcosztályos általános iskolai végzettségű, egy budapesti kft.-nél értékesítőként dolgozó, vagyontalan, büntetett előéletű Stadler József 2005. január 23-án szabadult a börtönből, ahova az ellene korábban kiszabott 4 év 6 hónapos feltételes ítélet alapján került. Szabadulása után élettársával Soltra költözött. Ekkor már egy betéti társaságnak a kültagja, illetve egy korlátolt felelősségű társaságnak (kft.-nek) a tagja volt. 2005. december 1-jétől kültagja lett az akasztói székhelyű Stadler&M Ker Bt.-nek, 2007. október 31-én pedig az Aravil Kft. ügyvezetője lett. Stadler megkereste régi ismerősét, a másodrendű vádlott Krisz Attilát, hogy legyen a cég beltagja úgy, hogy a kereskedelmi tevékenységet, valamint a gazdasági társaság tényleges üzletvezetését nem fogja ellátni. Krisz a bt. működésében semmilyen szerepet nem vállalt, a bt. képviseletét csak látszólag látta el, így aláírt vele kapcsolatos iratokat, meghatalmazásokat, de érdemben nem képviselte a céget. Az üzletvezetési tevékenység körébe tartozó kérdésekben is ''Józsi bácsi” döntött. Ezután Stadler megkereste Gyuris Györgyöt is, hogy egy új kft.-ben ügyvezetői tisztséget betöltő személyként tüntethessék fel anélkül, hogy ténylegesen szerepet vállalt volna a cég működtetésében. Megállapodásuknak megfelelően 2007-ben megalakították a Pro-Stad Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.-t, melynek székhelyéül Gyuris akasztói lakhelyét jelentették be.
A kft. tevékenységét Stadler - a bejelentett székhelytől eltérően - Solton végezte. A Stadler&M Ker Bt. 2007 első negyedévében negyedéves, majd havi áfabevallásra volt kötelezve. Stadler József ruházati termékeket vásárolt a cég nevében számla nélkül, majd az árut az eladók a solti fióktelephelyre szállítottak, s itt ő értékesítette tovább. Az eljárás során nem volt megállapítható, hogy kiktől, illetve milyen cégektől mekkora értékű árut szerzett be. A bt. könyvelésébe 2007 első és második negyedévében olyan gazdasági vállalkozások nevében állítottak ki összesen 151 millió bruttó összegű számlákat, amelyek tevékenységi körében nem is szerepelt ruházati termékek gyártása, forgalmazása.
Az egyik kft. kizárólag rétes készítésével és forgalmazásával foglalkozott. A másik cég kétszemélyes családi vállalkozás volt, amely élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozott, vegyes-kereskedelmi boltot üzemeltetett. A harmadik cég, egy kft. nyomdai(!) tevékenységgel, később élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozott, tevékenységi körébe nem tartozott ruházattal kapcsolatos üzlet, a számlákat pedig nem ők állították ki.
A fenti társaságok nevében kiállított, és a bt. könyvelésében szerepeltetett számlák fiktívek. Ezt Stadler tudta, de a számlákat felhasználta annak érdekében, hogy - megtévesztve az adóhatóságot - adófizetési kötelezettségét csökkentse, illetve jogosulatlanul áfát igényeljen vissza. A Stadler&M Ker Bt. folyamatosan működött, ruházati termékeket szerzett be, és azokat értékesítette. Az adóbevallás szándékos elmulasztásával 67 millió forintnyi adóhiányt okozott a költségvetésnek.
Stadler József tehát fiktív beszerzési számlák kiállításával megsértette a számvitelről szóló törvényben foglalt valódiság elvét, továbbá szintén e törvényt sértette meg azzal, hogy nem vezetett a bt. pénzforgalmáról analitikus nyilvántartást, így nem volt ellenőrizhető a cég készpénzkészlete.

Újra a rácsok mögött

A Szegedi Ítélőtábla az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Stadler József és társai ellen indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon meghozott ítéletét helybenhagyta. Így az elsőrendű vádlott, Stadler József jogerős büntetése 4 év 10 hónap börtön, 5 év közügyektől való eltiltás és 67 millió 57 ezer forint vagyonelkobzás lett. A másodrendű vádlott Kriszt Ádámot és a harmadrendű vádlott Gyuris Györgyöt személyenként 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
Az ítélet indoklásakor elhangzott: sem a büntetés súlyosbítására, sem az enyhítésére irányuló fellebbezések nem járhattak eredménnyel, mert az elsőfokú bíróság, minden körülményt alaposan mérlegelve, az elkövetett cselekményekkel arányos büntetést szabott ki. A büntetés lényeges súlyosbítása nem indokolt, az enyhítés pedig szóba sem jöhetett az elkövetett cselekmény jellegéből adódóan, illetve azért, mert Stadler József különös visszaesőként követte el tetteit. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.
Az egykori juhász, majd a káprázatos karriert befutó üzletember most ismét elgondolkodhat azon, hogy érdemes volt-e otthagyni a nyugodt, békés juhászéletet a csillogó-villogó, de rövid életű vállalkozói álságos sikerekért...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..