home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Spotted Jane különleges ékszerei
Szakáll Laura
2022.03.15.
LXXVII. évf. 10. szám
Spotted Jane különleges ékszerei

Az arany és az ezüst örök érvényű klasszikus, de ha a hölgyek egy kis színt szeretnének csempészni a megjelenésükbe, gyakran választanak kézművesékszereket. Ezek változatosak, különféle motívumokkal díszítettek, így az aktuális évszakhoz illő mintájú fülbevalót, medált, karkötőt vagy brosst is választhatnak.

Azok is találhatnak a személyiségükhöz illő kiegészítőt, akik szeretik a növény- vagy állatmotívumokat, de az etno stílus is megjelenik a kínálatban. Napjainkban hódítanak az üveglencsés ékszerek, valamint egyre népszerűbbek a süthető gyurmából és a műgyantából, az úgynevezett epoxigyantából készített divatékszerek. Ezek minden stílussal kombinálhatóak, színesek, egyediek, a fiatalokhoz és az idősebbekhez is illenek, sőt, kislányok is szívesen viselnek cukorkás vagy muffinos, esetleg macis fülbevalókat, kitűzőket.

Az óbecsei Hozák Andrea a nővérével vágott bele az ékszerkészítésbe. Kezdetben süthető gyurmával dolgoztak, majd ezt követte az epoxigyanta, később sikeresen ötvözték a két technikát. Andrea testvére külföldön él, a világjárvány kitörése után ritkán tudott hazautazni, így a Spotted Jane alkotói néven tevékenykedő Andrea ma már egyedül dolgozik. Sablonokat nem használ, az általa készített darabok egyediek.

— Nővéremmel együtt mindketten kreatívak vagyunk, és egymást inspiráltuk az újabb technikákkal, formákkal. Több mint tíz éve kezdődött a mi kis alkotói tevékenységünk. Együtt vágtunk bele az ékszerkészítésbe, de 2020-ban átadta nekem a munkarészét, mivel ő Budapesten lakik, és a világjárvány miatt nem tudott hazajárni. Van civil állásom is, de próbálok időt szakítani a kreativitásra, mert az ember lelke igényli ezt. Eleinte az internetes piactérre összpontosítottunk, de a rendezvényekre is eljártunk. Nyáron készül nagyobb mennyiségű áru a vásárok miatt, télen a rendeléseknek teszek eleget. Figyelemmel kell kísérni a kereslet alakulását, melyhez alkalmazkodni kell, viszont vannak állandó motívumok is. A kislányoknak készülnek édességmotívumos, nyalókás, muffinos ékszerek, ezek nagyon népszerűek. A vásárlóink köre egyébként nagyon vegyes korosztályú. Már hat–hét éves kortól viselik a termékeinket a kislányok. A Frida Kahlo-motívum a tinédzserek körében népszerű. Nagyon gyakran jönnek hozzánk nagymamák is, akik az unokájuknak vagy a lányuknak vásárolnak ajándékot. Olyan mintákkal dolgozunk, olyan ékszereket készítünk, amelyek minden generációnak megfelelnek. Nyáron nagyon kelendő a matrózminta és a mandala is. Hangsúlyoznám, hogy állandóan keresik a kék fülbevalókat. Minden rendezvényen legalább 50-60 pár ilyet adunk el, hiszen a kék a legkedveltebb szín a vásárlók körében. Ez egy nyári szín, könnyen kombinálható, a szőkéknek és a barnáknak is jól áll. Az én szívem csücske a kitűző, de a fülbevalókra kell inkább összpontosítani, mert azokat vásárolják jobban, emellett nyakláncok, karkötők és gyűrűk is megtalálhatóak kínálatunkban.

* Hogyan készülnek az ékszerek? Bonyolult a folyamat?

— A kezdetekkor süthető gyurmával dolgoztunk, majd jött az epoxigyanta. Öt-hat éve viszont az epoxigyanta és a gyurma ötvözésével születnek az ékszerek. Az epoxigyanta nagyon érzékeny alapanyag, a kikeverésnél rendkívül fontosak az arányok. Nem használunk sablonokat, a segédeszközünk egy konyhai kés és egy vágódeszka, valamint van egy tésztanyújtó gépünk is. Minden alapot kézzel formálunk meg. Miután kisütjük, következik a ragasztóréteg, hogy megvédjük, majd a nyomtatott kép vagy rajz, ez utóbbit mi rajzoljuk vagy festjük rá, majd egy újabb ragasztóréteg. Mindegyik szárad egy-egy napot, majd következik az üveggyanta kiöntése, mely a legnehezebb rész, mert az üveggyanta vagy megfolyik, vagy nincs jól kikeverve, így nagyon oda kell figyelni. A végén még egy-két napot szárad. Az üveggyanta ad egy üveghatást az ékszernek. A csak gyurmás ékszereknél a színek kikeverése a legnagyobb kihívás, hiszen alapszíneket vegyítünk, hogy megkapjunk egy árnyalatot. Mivel a gyurma keményebb állagú, meg kell puhítani, percekig kell keményen kézzel gyúrni, ami megterheli a csuklót. Amikor az ékszerek készülnek, videókat is nézek, és közben dolgozom. Nem teljesen csendben és elzárva alkotok. Nagyon sok évig a nővéremmel egymást ösztönöztük, valamelyikünk folyamatosan talált egy új technikát, színkombinációt. Emellett figyelem a hölgyek öltözetét, és a világháló is kimeríthetetlen ötletforrás.

* Évszakokhoz köthető kiegészítőket is készítesz?

— Igen. Ősszel a rozsdaszínek dominálnak, az olajzöld és a narancssárga, de a faleveles mintákat is keresik. Télen a karácsonyi motívumok iránt növekszik meg a kereslet, tavasszal a virágok hódítanak, a nyár pedig a matrózmintás ékszerek szezonja.

* Népszerűek a kézművesékszerek?

— Szerintem igen, nagyon szeretik őket a lányok, asszonyok. A palicsi majálistól az őszi zentai városnapig minden rendezvényen jelen vagyunk. Nagyon szeretjük a szabadkai vásárlóinkat, oda szívesen visszajárunk, várnak is bennünket, de a zentaiak, adaiak, magyarkanizsaiak is kedvelik a munkáinkat.

Hozák Andrea különleges alkotásainak egy részét a Spotted Jane elnevezésű Facebook-oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.


Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..