home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Sporttábor a szünidőben
Tóth Tibor
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Sporttábor a szünidőben

A kishegyesi Kátai-tanyán mindig történik valami. A mesés környezet, az idilli nyugalom kitűnő feltételeket kínál a különféle táborok megszervezésének. Az elmúlt héten a sportolni vágyók vették birtokukba a tanyát: immár második alkalommal vert itt sátrat a Topsport tábor. Harkai Hunor főszervező, FIBA-tanúsítvánnyal rendelkező kosárlabdaedző elmondta, hogy külföldön való tartózkodása miatt sokáig bizonytalan volt a tábor megszervezése, végül azonban sikerült, bár jóval kisebb számú részvevővel.

— Az idén két sportág: a kosárlabda és a labdarúgás között választhattak a tíz-tizenhat éves gyerekek. Napi egylabdás edzést tartunk nekik, a kosárlabdázókkal a belgrádi Beokoš Kosárlabdaklub utánpótlásedzője, Ivan Adamović és jómagam foglalkozunk az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tornatermében, a labdarúgókat pedig az Egység pályáján a Spartacus ZV utánpótlásedzője, az UEFA tanúsítványával rendelkező Halasi Szabolcs és a bácskossuthfalvi Sloboda utánpótlásedzője, Sztánkó Árpád irányítja. Az edzésen kívül számtalan más program közül is választhattak a fiatalok: asztalitenisz- és pikádóbajnokságot, karaokeestet, különféle vetélkedőket, diszkóestet, sőt szépségversenyt is szerveztünk nekik, azonkívül kipróbálhatták a lovaglást és a szamaragolást is, sportbeli és általános műveltségi ismereteiket pedig kvízjátékok útján tesztelhették. Több sportról szóló előadást is végighallgattak, két egészségügyi előadó pedig az egészség megőrzéséről és a sport jótékony hatásáról beszélt a fiataloknak — mondta Harkai.

Ennek a tábornak az a rendeltetése, hogy ne csak az aktívan sportolóknak nyújtson edzési lehetőséget, hanem vonzóvá tegye a testmozgást, a sportos életmódot azok számára is, akik eddig nem sportoltak. Azok a fiatalok, akik a tavalyi táborozáson megismerkedtek a testmozgás előnyeivel, szinte mind bekapcsolódtak valamely egyesületbe, az aktív sportolók közül pedig többen is klubot váltottak és továbbra is sikeresek a saját sportágukban.

Ivan Adamović Belgrádból érkezett, s elragadtatással beszél a Kátai-tanya fekvéséről, vendégszeretetéről.

— A délelőtti órákban különféle koordinációfejlesztő edzést tartunk, délután pedig labdás edzések szerepelnek a programban. A kosárlabda alapismereteire tanítom a gyerekeket, és meglepődtem, mennyire fogékonyak az újdonságok iránt, hogy milyen gyorsan tanulnak, sőt a tanultakat azonnal alkalmazni is tudják. Nagyon fegyelmezettek és lelkesek is — fűzte hozzá.

Nyírádi Sándor helybeli, vagyis Kishegyesről érkezett a táborba. Nemrég ballagott el a kishegyesi általános iskolából, és az intézmény legjobb sportolójaként nyerte el az egyhetes itt-tartózkodást.

— Nagyon tetszik a táborban, az edzések is rendkívül tartalmasak. Bemelegítéssel kezdjük, majd különféle gyakorlatokat végzünk, a végén pedig két kapura focizunk. Még sokáig szeretném rúgni a bőrt, középiskolába Szabadkára iratkoztam, de a focit folytatni akarom — mondta az Egység játékosa.
A hetedikbe induló Kovács Petra Pacsérról érkezett, s már másodszor vesz részt a tábor munkájában.

— A Topolčanka Ifjúsági Kosárlabda Klubban edzek már négy éve. A legeredményesebbek az idén voltunk, a Vajdasági Minőségi ligában ezüstérmet nyertünk. Jól érzem magam a táborban, edzünk, versenyzünk, barátkozunk egymással. Mindenkinek csak ajánlani tudom, és remélem, jövőre újra itt leszek — mondta a Topolčanka irányítója.

A zentagunarasi Triznya Bence egy éve tagja a Slavija Labdarúgóklub pionír csapatának. Noha először volt ebben a táborban, annyira jól érezte magát, hogy megfogadta: jövőre újra eljön. Van egy másik álma is: a bátyjával együtt valamikor majd fociklubot szeretne alapítani.
Hogy nemcsak labdarúgók és kosárlabdázók látogattak el a táborba, arra az óbecsei Botka Dávid a bizonyság. Ő főleg úszik, különféle versenyeken már több érmet is nyert, ebben a sporttáborban azonban ügyesen kosárlabdázott meg focizott is.

Noha nem volt könnyű megszervezni a tábort, a főszervező eltökélt szándéka, hogy jövőre újra megteremti rá a lehetőséget.

— A következő táborozás időpontját júliusra tenném, ekkor ugyanis az aktív sportolóknak is több a szabad idejük. Szeretném nemzetközivé tenni. Talán sikerül is, hiszen néhány hónapja Máltán, a Phoenix Sportclubban vagyok technikai igazgató és edző, s bízom benne, hogy a máltai sportolók nagyszámban jelentkeznek majd a táborba. A Máltai Kosárlabda-szövetségben is javasoltam már, hogy valamely korosztályos válogatottal ide jöjjünk felkészülésre, hiszen a körülmények és a feltételek a lehető legjobbak, a szerbiai kosárlabda erejét pedig az egész világon ismerik és elismerik — mondta Harkai Hunor, a tábor főszervezője.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..