home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sporteszközök az iskoláknak
Tóth Tibor
2019.10.31.
LXXIV. évf. 44. szám
Sporteszközök az iskoláknak

A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében 2019 tavaszán ismét megrendezésre került a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat. Idén első alkalommal — a Honvédelmi Sportszövetség jóvoltából, együttműködve a Nemzetpolitikai Államtitkársággal — lehetőség nyílt arra, hogy a külhoni magyar oktatási intézményekben tanuló diákokból álló csapatok is megmérettessék magukat.


A szerző felvételei

Vajdaságból — a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével — összesen tíz általános iskola csapata vett részt a vetélkedőn, ahol értékes, sportszerekből álló, csomagokat kaptak. A vetélkedősorozat selejtezőkből és egy döntőből állt. A döntőbe három vajdasági általános iskola került: a végső győztes, akkor még Stevan Sremac Általános Iskola Zentáról, a horgosi Kárász Karolina és a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola csapata. Tekintettel arra, hogy a Magyar Országgyűlés a 2019-es évet Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, a szervezők a Bátrak Ligája vetélkedősorozat tematikáját II. Rákóczi Ferenchez illesztették, ezáltal az eseménysorozat a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa elnevezést kapta. A Nemzetpolitikai Államtitkárság idei tematikus évével, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve programmal is csatlakozott a vetélkedősorozathoz.

Október 31-én az ajándékcsomagokat Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási főosztályvezetője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át a péterrévei Samu Mihály, a horgosi Kárász Karolina és a magyarkanizsai Jovan Jovanović Általános Iskolában.

— A határon túli fiatalok idén először vettek részt ezen a vetélkedőn, hiszen a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Kormány is arra törekszik, hogy amiben a magyarországi fiatalok részesülnek, abban a külhoni magyar fiatalok is részt vehessenek a Kárpát-medencei egységes tér jegyében. Lehetőség volt arra, hogy tanulóink találkozzanak magyarországi társaikkal, de megmutathatták azt is, hogyan képviselik Vajdaságot, Horgost, egymást, hogyan küzdenek egymásért. Ez egy olyan dolog, amit a csapatverseny során lehetőség van fejleszteni, de azt is átélhették, hogy milyen érzés, ha tehetségükkel a csapatért, a közösségért tehetnek valamit. A vetélkedő során voltak egyéni számok is, tehát ha valaki a történelmi feladatok megoldásában vagy a falmászásban volt ügyesebb, akkor a csapaton belül ő abban lehetett sikeres, de voltak olyan feladatok is, ahol közös tudásra volt szükség, együtt kellett helytállni. A sporteszközök között vannak az egyéni sportok során használt eszközök, mint például az akadálypálya, de labdákat is kapnak a gyerekek, amit csapatsportok során használnak, ezáltal szintén megtapasztalhatják a közösséghez való tartozás örömét — mondta Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási főosztályvezetője.


 

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanulói nyolc fővel, valamint negyvenhárom szurkolótársukkal, négy kísérőtanárral az első elődöntőn vettek részt, melyet március elején Gyulán rendeztek.

— Példaértékű volt az a hozzáállás, ahogy a tanulók képviselték intézményüket, illetve dicséret illeti azokat a tanulókat is, akik szurkolóként mentek erősíteni a versenyzőket, hiszen mindent beleadtak, hogy lelkileg támogassák és ösztönözzék társaikat a minél jobb eredmény eléréséért. A vajdasági diákok és intézmények nagyon hálásak a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának illetve a Honvédelmi Sportszövetségnek a lehetőségért, hogy idén külhoni általános iskolák is bekapcsolódhattak a Bátrak Ligájába, ami idén a Rákóczi Kupa nevet viselte. Igyekeztünk úgy megszólítani az intézményeket, az iskolákat, hogy minden régió képviselve legyen. Az első állomás Gyula volt, melyen Vajdaságból csak a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola vett részt, Makón már öt általános iskola szerepelt Vajdaságból, a harmadik, bajai helyszínen pedig négy általános iskola képviselte Vajdaságot. Mindegyik általános iskola már a részvételért egy értékes, sporteszközökből álló, 500 ezer forint értékű ajándékcsomagban részesült. Maga a vetélkedő ügyességi, sport megmérettetésből állt, de a fiataloknak II. Rákóczi Ferenc életéből és munkásságából is fel kellett készíteniük. Példaértékű, amit a vajdasági fiatalok mutattak Magyarországon, hiszen mindannyian nagyon jól megállták a helyüket, intézményeink pedig örömmel kapcsolódtak be a vetélkedőbe. Jó volt látni a fiatalok lelkesedését, hogy a megmérettetés mennyire csapattá kovácsolta őket, mennyire összehozta az intézmények tanulóit, tanárait, a szurkolótábort, a versenyzőket. Ilyenkor mindenki megpróbálja a legjobb formáját nyújtani, a legjobb teljesítményt produkálni. Az elért eredményre mindannyian büszkék lehetünk — mondta Jerasz.


 A felvételek a horgosi és a magyarkanizsai általános iskolákban készültek.▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..