home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sport, 2014
Tóth Tibor
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Sport, 2014

Az év eleje általában az összegzések ideje. E heti és következő számunkban a 2014. év két legnagyobb érdeklődést keltő sporteseményére, a téli olimpiai játékokra és a labdarúgó-világbajnokságra tekintünk vissza.

Februárban a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban rendezték meg a XXII. téli olimpiai játékokat. Minden idők legnagyobb költségvetésű olimpiáján 87 ország 3000 olimpikonja vett részt. A Dominikai Közösség, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe sportolói először indultak, míg Kolumbia, Etiópia, Ghána, Észak-Korea, Szenegál és Dél-Afrika 2010-ben indított versenyzőt, ezúttal viszont nem. Az Indiai Olimpiai Bizottságot felfüggesztette a NOB, ezért sportolói az ötkarikás zászló alatt vonultak be és szerepeltek a játékokon. A stadionba Marija Sarapova teniszező hozta be az olimpiai lángot, melyet Jelena Iszinbajeva rúdugró vett át. A lánggal futott még Alekszandr Karelin birkózó, Alina Kabajeva ritmikus gimnasztikázó, Irina Rodnyina párosban háromszoros olimpiai, tízszeres világ-, illetve tizenegyszeres Európa-bajnok műkorcsolyázó és Vlagyiszlav Tretyak háromszoros olimpiai, valamint tízszeres világbajnok jégkorongozó. Az utóbbi kettő kifutott a stadionból, és az Olimpiai Park közepén álló kandeláberhez érve együtt lobbantották fel a lángot.

Általában a férfijégkorong-torna fináléja a téli olimpiák koronája. Nem volt ez másként Szocsiban sem, ám a döntő sokkal simább volt a vártnál. A kanadaiak Toews, Corsby és Kunitz góljával 3 : 0 arányban legyőzték a Backström, Sedin, Zetterberg és Franzén nélkül játszó svédeket. A juharlevelesek megvédték olimpiai bajnoki címüket: mindössze három gólt kaptak a tornán, és kilencedik alkalommal nyerték meg az ötkarikás játékokat. Érdekességként megemlíthető, hogy a kanadaiak mind a négy csapatsportágban a dobogó legmagasabb fokára állhattak, hiszen megnyerték a férfi- és a női curlinget, valamint a férfi- és a nőijégkorong-tornát is.

A Fekete-tenger partján található üdülővárosban három versenyző triplázott, azaz hárman szereztek három olimpiai bajnoki címet. A fehérorosz sílövő, Darija Domracseva aranyérmet nyert a 10 km-es üldözéses versenyben, a 12,5 km-es tömegrajtban és a 15 km-es egyéni indítású futamon is. Szintén három olimpiai bajnoki címet nyert a koreaiból orosszá lett rövidpályás gyorskorcsolyázó, Victor An (5000 méter váltó, 500 és 1000 méter) és a norvég sífutó, Marit Bjørgen (15 km, 30 km, csapatsprint). Az előbbi hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, mivel 2006-ban, Torinóban is háromszor volt első, az utóbbi pedig minden idők legsikeresebb női téli olimpikonja lett, hat aranyán kívül ugyanis (korábban ő is szerzett már hármat) három ezüstje és egy bronza is van. Két olimpiai bajnoki címet nyert a svájci sífutó, Dario Cologna (30 és 15 km), a lengyel Kamil Stoch (síugrás, normál- és nagysánc), az orosz Vic Wild (hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás és műlesiklás), a szintén orosz Alekszandar Zubkov és Alekszej Vojvoda (bob, páros és négyes), a német Felix Loch, Natalie Geisenberger, Tobias Arlt és Tobias Wendl (szánkó, egyéni és csapat), a koreai Seung Hi Park (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 váltó és 1000 méter egyéni), a holland Ireen Wüst (gyorskorcsolya, 3000 méter és csapat), Jorien ter Mors (1500 méter és csapat) és Sven Kramer (5000 méter és csapat), a norvég Jørgen Graabak (északi összetett egyéni és csapat), a francia Martin Fourcade (sílövészet, 12,5 km üldözéses, 20 km egyéni), a szlovén Tina Maze (lesiklás és óriás-műlesiklás), a norvég Emil Hegle Svendsen (sílövészet, vegyes váltó és 15 km tömegrajt) és a szintén norvég Ole Einar Bjørndalen (vegyes váltó és 10 km sprint). Bjørndalen tizenhárom éremmel (nyolc arany, négy ezüst és egy bronz) a téli olimpiák történetének legeredményesebb versenyzője.

A tizenhat tagú magyar csapat egyetlen pontszerző helyét a női 3000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltó szerezte. A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra és Kónya Zsófia alkotta négyes a B-döntőben csak a harmadik helyen ért célba, mivel azonban az A-döntőben kizárták a második helyet szerző Kínát, a magyar kvartett a hatodik helyre lépett előre. A magyar versenyzők közül a legjobb teljesítmény az Erdélyből Magyarországra települt Miklós Edit nevéhez fűződik, aki lesiklásban a szenzációsnak mondható 7. helyen fejezte be a versenyt. Ez minden idők legjobb magyar eredménye alpesi síben, az pedig már-már a csoda kategóriájába tartozik, hogy a magyar síző maga mögé utasította az összes egyesült államokbeli, francia, osztrák és német versenyzőt. Ebben a versenyszámban egyébként két olimpiai bajnokot avattak, a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin ugyanis azonos eredménnyel ért célba. S ha már Szlovéniát említettük, feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az egykori jugoszláv tagköztársaság sportolói két arannyal (Tina Maze — lesiklás és óriás-műlesiklás), két ezüsttel (Peter Prevc — síugrás, normálsánc; Žan Košir — hódeszka, párhuzamos műlesiklás) és négy bronzzal (Žan Košir — hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás; Peter Prevc — síugrás, nagysánc; Vesna Fabjan — sífutás, sprint; Teja Gregorin — sílövészet, 10 km üldözéses) zárták az ötkarikás játékokat, és ezzel alaposan felülmúlták vancouveri szereplésüket, amikor mindössze három érmet szereztek. A nyolctagú szerbiai „különítmény” nem ért el figyelemre méltó eredményt, de ezt nem is várta tőle senki.

A holland gyorskorcsolyázók valósággal taroltak. A hat női számból háromban, a hat férfiszámból pedig ötben holland aranyérem született. Gyorskorcsolyában harminc érmet adtak át, ebből huszonegy a narancsmezesekhez került, négy számban pedig a dobogó mindhárom fokára holland sportoló állhatott fel. Szánkóban a németek taroltak, mindhárom számban övék lett az arany, bobban pedig az oroszok nyertek két aranyat, csak a nők versenyében született kanadai győzelem. A műkorcsolya új királynőjét Adelina Szotnikovának hívják, a jég új királya pedig a japán Hanjú Juzuru. Síakrobatikában és hódeszkában főleg a tengerentúli versenyzők domináltak, az európaiak ritkábban jutottak szóhoz. A finnek egy hosszú böjt végére tettek pontot. A szocsi olimpia előtt a skandináv ország sportolói 2002 óta nem szereztek aranyérmet a téli játékokon. A rossz sorozat megszakadt, miután sífutócsapatsprintben a Livo Niskanen—Sami Jauhojärvi-kettős a dobogó legfelső fokára állhatott. Az olimpia egyik legnagyobb vesztesei az olaszok. Noha szánkóban Armin Zöggeler sorozatban hatodik olimpiáján nyert érmet, az itáliai csapat hosszú idő után először végzett aranyérem nélkül.

A játékok során 26 ország szerzett érmet, 21 pedig a legfényesebb medállal is büszkélkedhet. Az éremtáblázat élén a házigazda Oroszország végzett 13 arannyal, 11 ezüsttel és 9 bronzzal, megelőzve a 11 aranyat gyűjtő Norvégiát és a 10 aranyat szerző Kanadát. 2018-ban a dél-koreai Phjongcshangban rendezik a téli sportágak legnagyobb seregszemléjét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..