home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sport, 1946
Tóth Tibor
2021.04.12.
LXXVI. évf. 14. szám
Sport, 1946

A második világégés után 1946-ban lassacskán ugyan, de újraindult a sportélet. Alábbi összeállításunkban a teljesség igénye nélkül tekintjük át a 75 évvel ezelőtti sporttörténéseket, a legmeghatározóbb eseményeket.

Labdarúgás

A magyar nemzeti bajnokság 1945/46-os idényében összevonták az első és a másodosztály mind a huszonnyolc csapatát. Két tizennégy tagú csoportból az első öt került a legjobb tízbe, melyek a bajnoki címért küzdöttek. A bajnoki címet az Újpest szerezte meg, a Vasas és a Csepel előtt, a Ferencváros az 5. helyen végzett. Az év játékosa és a gólkirály (66 góllal) is Deák Ferenc lett a Szentlőrinci AC csapatából. Az 1946/47-es szezonban az Újpest nyolcadik alkalommal végzett az élen, megelőzve a Kispest, a Vasas és a Ferencváros együtteseit. A liga legjobb góllövője újra Deák Ferenc (48 gól) lett a Szentlőrinc AC együtteséből, a legjobb játékosnak pedig Szusza Ferenc bizonyult az Újpestből.


Szusza Ferenc (forrás: Wikipedia)

A magyar labdarúgó-válogatott 1946-ban három mérkőzést játszott, melyen két győzelem és egy vereség a mérleg. Gallowich Tibor játékosai előbb Bécsben 3:2-re kikaptak Ausztriától, majd Budapesten 2:0-ra nyertek az osztrákok ellen, a válogatott 250. mérkőzésén pedig Luxemburgban arattak 7:2-es győzelmet.

A jugoszláv bajnokság 1946/47-es idényében a belgrádi Partizan végzett az 1. helyen a zágrábi Dinamo, a Crvena zvezda és a spliti Hajduk előtt, a szabadkai Spartacus a 6. helyen zárt. A Partizan csapatának kispadján vezetőedzőként Spitz Illés személyében korábbi magyar válogatott labdarúgó ült, az együttes tagja volt Pálfi Béla is. A liga gólkirálya Franjo Wölfl (zágrábi Dinamo) lett, aki 24 mérkőzésen 28 alkalommal talált az ellenfél kapujába. A kupát szintén a Partizan nyerte, miután a döntőben 2:0-ra legyőzte a zimonyi Naša Krila együttesét.

Az 1946/47-es olasz labdarúgó-bajnokságot a Torino nyerte, az osztrák bajnokság győztese a Wacker csapata lett, a spanyol ligát a Valencia nyerte, a francia bajnokságban a Lille diadalmaskodott, az angol FA-Kupa döntőjében pedig a Derby County együttese 4:1-re legyőzte a Charlton Athletic csapatát. Az 1946. évi CONCACAF-bajnokság győztese Costa Rica lett, a Copa America a házigazda Argentína győzelmével ért véget.

 

Kosárlabda

A férfi-kosárlabda-Európa-bajnokságnak Genf adott otthont. A magyar válogatott a csoportmérkőzések során Lengyelországot és Luxemburgot legyőzte, Olaszországtól azonban vereséget szenvedett, így a 2. helyen jutott tovább. Az elődöntőben a később győztes Csehszlovákia legyőzte a magyar együttest, de a bronzérmet begyűjtötték a magyarok, miután 38:32-re legyőzték Franciaországot.

Az 1946/47-es BAA-szezon a BAA (Basketball Association of America) által kiírt bajnokság volt, melyből a későbbi NBA alakult ki. Hivatalosan ez volt az első szezon az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságok történetében. A ligában tizenegy csapat indult, és az alapszakaszban minden együttes hatvan mérkőzést játszott. A szezon végén a Philadelphia Warriors lett a BBA első győztese, miután a négy győztes mérkőzésig tartó döntőben 4:1 arányban legyőzte a Chicago Stags csapatát.

 

Kézilabda

1946-ban a kézilabdát még nagypályán is játszották. Az 1945/46-os idényben a magyar férfibajnokságban tizenkét csapat indult, és a bajnoki címet a Munkás TE szerezte meg, míg a terembajnokság végén a Ferencvárosi Barátság zárt az 1. helyen a Munkás TE előtt. Az 1946/47-es idényben nagypályán címvédés történt, kispályán viszont a Kistext SE diadalmaskodott. A magyar női bajnokság II. világháború utáni első győztese a Csepeli MTK lett, míg egy évvel később a Postás SE a bajnok.

 

Tenisz

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság női és férfiegyesében is hazai győzelem született. A nők versengéséből Nancye Wynne Bolton került ki győztesen, a férfiaknál John Bromwich diadalmaskodott. Az angol nyílt teniszbajnokságon Pauline Betz Addie révén egyesült államokbeli siker született a nők, illetve Yvon Petra személyében francia diadal a férfiak mezőnyében. A Roland Garroson francia és amerikai győzelem született, miután a férfiaknál a hazai salakon játszó Marcel Bernard, a nőknél pedig az amerikai Margaret Osborne duPont vitte el a pálmát. Az amerikai nyílt bajnokság, a US Open a hazaiak fölényét hozta. A férfiak mezőnyében Jack Kramer győzött, a nőknél pedig Pauline Betz Addie Wimbledon után New Yorkban is magasba emelhette a végső győztesnek járó serleget. A Davis-kupát az Egyesült Államok nyerte meg, miután a döntőben Melbourne-ben 5:0-ra legyőzte Ausztráliát.

 

Atlétika

Az atlétikai Eb-t Oslóban rendezték meg. A harminchárom versenyszám között először kapott helyet a férfitízpróba, melyet összetett versenynek neveztek. A magyar sportolók Csaplár András révén egy bronzot nyertek 10 000 méteren. A legeredményesebb országnak 11 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzéremmel Svédország bizonyult, a 2. helyen a Szovjetunió (6, 7, 4), a 3.-on Finnország (4, 3, 5) végzett. Az Eb-n világcsúcs nem, viszont tizenegy Európa-bajnoki rekord született.

 

Kerékpár

Az 1946. évi Giro d’Italia a 33. olasz kerékpáros-körverseny volt a sorban. A végső győzelmet Gino Bartali szerezte meg, két honfitársa, Fausto Coppi és Vito Ortelli előtt. A spanyol kerékpáros-körverseny (Vuelta a España) sorrendben a hatodik volt, melynek össztávja 3797 km-t tett ki, és 23 szakaszból állt. A legjobbnak a spanyol Dalmacio Langarica bizonyult, honfitársa, Julián Berrendero és a holland Jan Lambrichs előtt.


Gino Bartali (forrás: Wikipedia)

 

Evezés

A világ egyik legnagyobb presztízsű versenye az Oxfordi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem között zajló regatta, a Boat Race. A sorrendben 92. versenyt 1946. március 30-án rendezték meg a londoni Temzén. Az egykori cambridge-i evezős, Kenneth Payne által szervezett eseményen az oxfordi csapat 19 perc 54 másodperces idővel három hosszal nyert, és ezzel 43. győzelmét aratta a Boat Race történetében.

 

Elhalálozások

1946-ban az akkori sportvilág több jeles képviselője hunyt el. Többek között 75 évvel ezelőtt távozott Fred Auckenthaler (svájci jégkorongozó, olimpikon), Muzsa Gyula (a Magyar Olimpiai Bizottság társelnöke, elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja), Ingolf Davidsen (olimpiai ezüstérmes, norvég tornász), Klebersberg Géza (magyar labdarúgó, nemzetközi játékvezető), Arthur Chevrolet (svájci autóversenyző), Jack Johnson (világbajnok, amerikai nehézsúlyú ökölvívó), Émile Bouchés (olimpiai bronzérmes, francia tornász), Joe Dawson (amerikai autóversenyző), Ábel Jakab (magyar kenus), Halassy Olivér (olimpiai bajnok, magyar úszó), Louis Zutter (olimpiai bajnok, svájci tornász), Sterk Károly (magyar sakkmester, sakkolimpiai bajnok).

 

Születések

Több későbbi sportoló, edző, sportvezető 1946-ban született. 75 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot többek között Makay György (magyar labdarúgóedző), Roberto Rivellino (világbajnok, brazil labdarúgó, edző), Fritz Künzli (svájci válogatott labdarúgó), Helmut Köglberger (osztrák válogatott labdarúgó, edző), Mario Facco (olasz válogatott labdarúgó, edző), Artur Jorge (portugál válogatott labdarúgó, edző), Németh Angéla (olimpiai és Európa-bajnok, magyar gerelyhajító), Ratomir Dujković (jugoszláv válogatott labdarúgó, edző), Jean Todt (a Ferrari csapatfőnöke), Faragó Iván (nemzetközi sakknagymester, magyar bajnok), George Best (aranylabdás északír válogatott labdarúgó), Jeneiné Gyulai Ilona (olimpiai bronzérmes és világbajnok, romániai magyar tőrvívó), Kovács Barnabás (síző, edző, szövetségi kapitány, szakíró), Holczreiter Sándor (olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnok súlyemelő), Ilie Năstase (román teniszező), Dragutin Šurbek (világ- és Európa-bajnok, horvát asztaliteniszező), Bob Beamon (olimpiai bajnok, amerikai távolugró), Sárosi László (olimpiai bajnok vízilabdázó), Görgényi István (világbajnok vízilabdázó, edző), Ali Csaba (magyar úszó olimpikon), Guus Hiddink (holland labdarúgó, edző), Stanislav Karasi (magyar származású, jugoszláv válogatott szerb labdarúgó, edző), Emerson Fittipaldi (brazil autóversenyző) és Sőtér János (világbajnoki bronzérmes, magyar tájfutó, hegymászó) is.

Bob Beamon (forrás: Wikipedia)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..