home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sorsfordulóhoz érkeztünk
Farkas Zsuzsa
2008.11.19.
LXIII. évf. 47. szám
Sorsfordulóhoz érkeztünk

Ormos MáriaEgy könyvbemutató alkalmából, az Életjel meghívására Szabadkára látogatott prof. dr. Ormos Mária Szent-Györgyi Albert-, Széchenyi- és Szilárd Leó-díjas történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Bizottságának és az Európai Akadémiának a tagja, számos kiváló k...

Ormos Mária

Egy könyvbemutató alkalmából, az Életjel meghívására Szabadkára látogatott prof. dr. Ormos Mária Szent-Györgyi Albert-, Széchenyi- és Szilárd Leó-díjas történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Bizottságának és az Európai Akadémiának a tagja, számos kiváló könyv, dokumentumkötet és tanulmány szerzője, aki a legtöbb európai fővárosban s Amerikában is kutatott és előadott, nemzetközi konferenciákon vett részt, s akinek véleményét, joggal mondhatjuk: respektálja a világ. Vele készült az alábbi beszélgetés.
* A professzor asszony a többi között arról ismert, hogy újraértelmezte két évszázad magyar történelmének a sorsfordulóit, valamint arról is, hogy 2003-ban a gazdasági világválságról tartott nagy sikerű előadást. Mi a véleménye: most elérkeztünk egy újabb sorsfordulóhoz?
- El. Egész biztosan. Azért, mert a világrendszernek ilyen mély, ehhez hasonlóan drámai megrázkódtatása mintegy 80 éve nem volt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a 29-es gazdasági világválság ismétlődik meg, hanem csak azt, hogy annyira mély, annyira kiszámíthatatlan és annyira drámai fordulat, mint amit az hozott, most van először. Voltak kisebb-nagyobb válságok, részben olyanok, amelyek a nyersanyagokkal kapcsolatosan merültek fel a 70-es években, részben regionális jellegűek a Távol-Keleten vagy egyebütt - ezeket tudták kezelni viszonylag gyorsan -, ez viszont, ami most láthatóan végigszáguld a világon, s a világ minden részébe behatol, olyan, ami ebből a szempontból még nem volt. Következésképpen merem állítani, hogy ez voltaképpen fölforgatja, megváltoztatja nemcsak a gazdaság előző működési módjait és a társadalmi szerepeket, hanem politikai kihatása is lesz meg mentális kihatása - újra kell gondolni nagyon sok mindent. Mindenesetre az a politikai és gazdasági trend, amely a közelmúltban érvényesült, nem folytatható tovább.
* Miben mutatkoztak meg, ha egyáltalán megmutatkoztak, a válság előjelei a világban? Sejteni lehetett-e valamiből, hogy bekövetkezik?
- Biztosan sejteni lehetett. Ma olvastam végig a saját szövegemet, ami más munkák miatt nyugodott egy vagy két évet, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy én válságjelenségeket írok le a végén anélkül, hogy kimondtam volna, hogy ez következik. De ott van...
* Például milyen válságjelenségeket?
- Ilyen volt pl. a nagy nemzetközi pénztőkének az eszeveszett vágtatása, amely többek között kifejeződött abban, hogy az egyik nap Londonban van, a másik nap pedig Tajvanon... Mert, ugye, a nagyobb haszon elvének megfelelően, keresi mindig a jobb feltételeket, keresi az intelligens munkaerőt, de olcsón, akinél még ki is szolgálják, meg mindenféle kedvezményt nyújtanak neki. Ez nem végteleníthető, illetve előbb-utóbb nem folytatható. És nem folytatható az a gyakorlat sem, hogy eladok, eladok... fedezet nélkül. Elhitetheti magával az illetékes stáb, hogy majd kigazdálkodják, hogy majd lesz valami - aztán egyszer csak elszakad a cérna. Szóval ilyen jeleket lehetett látni anélkül, hogy tudatosodott volna a válság eljövetele.
* Obama győzelme mit jelent a világ számára?
- Azt gondolom, hogy elég sokat. De azt nem, amire valószínűleg sokan várnak, hogy ő hirtelen-hamarjában kitalálja azt az üdvözítő tant, amivel a világot meg lehet változtatni. Kitalál egy olyan gazdaságpolitikát, amely ezt a válságot kezelni tudja, rövid idő alatt át tudja állítani a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy ilyent nem tud kigondolni sem ő, sem a Jóisten. De hogy a hangsúlyok megváltoznak, hogy az amerikai-európai viszony, az amerikai külpolitika, a demokrácia egész kezelése másként történik majd, abban biztos vagyok. Feltéve, ha az amerikai társadalom valóban olyan toleráns, mint amilyennek mutatta magát a választásokon.
* Az egypártrendszer után mindannyian alig vártuk a demokráciát a világnak ebben a sorsközösségében, aztán, hogy eljött, a közhangulat itt is, Magyarországon is nem arra vall, hogy nagyon boldogan élnénk. Ön hogyan látja a helyzetet?
- A Mindentudás Egyetemén tartott előadásomban beszéltem már arról, hogy először is: a demokratikus intézményrendszer formális elfogadása, alkotmányos rögzítése nem biztosítja automatikusan a demokratikus intézményrendszer valóságos működését. Nem minden demokrácia, ami messzebbről annak látszik, illetve a fogalmak mást jelentenek itt, és mást amott. Egy sor új demokráciában a demokrácia egyelőre vékony hártya csupán, és mögötte meghúzódik a közelmúlt számos eleme: struktúrái, összefonódásai, mentalitásai... Másodszor pedig: még ha a demokrácia alakilag nagyon jól működik is, egyáltalán nem biztos, hogy ez önmagában véve megelégedéssel tölti el az egész populációnak vagy legalábbis nagyobb részének a szívét. Az emberek számára ugyanis a demokrácia nem valami végcél, hanem csupán egyike az eszközöknek ahhoz, hogy igazi céljukat, a mindenkori jobban élést elérjék, amelyben benne foglaltatnak ugyan a személyes és a csoportos jogok is, de mégsem találunk sok örömet a demokráciában, ha a kereteiben munkanélküliségre vagyunk kárhoztatva, ha rossz lakásokban élünk, ha éhünket nem tudjuk kellően csillapítani, ha nincs perspektívánk, ha súlyos gondot okoz a gyerekek nevelése, ha nincs időnk kikapcsolódásra, szórakozásra... Egyáltalán semmi sem kelti azt a benyomást, hogy az ember a világnak bármely táján kielégítette volna az ambícióit, és egy örökre megnyugtató, nyugalmi szakaszba érkezett volna, és továbbiakban békésen sütkérezhet elért eredményeinek a fényében... Éppen ellenkezőleg. Az utóbbi évek mindenütt a világon arra vallanak, hogy ,,a beteljesülés városa'' továbbra is távol van.
Szerintem a problémák nagyon hasonlóak nálunk is, maguknál is, jóllehet rengeteg a különbség a két állam között (Eu-tagság stb.), de hát az emberek másutt sem boldogok. És nem boldogok azoktól a kilátásoktól, amelyek most fenyegetnek. Azt hiszem, sok szempontból azonos cipőben járnak Nyugat-Európában is, ott, ahol valóban jóléti társadalom volt, valóban eltüntették a munkanélküliséget, ahol jobban meg lehetett tölteni a bevásárlószatyrot, ahol az állam úgyszólván minden szükséglet kielégítéséről gondoskodott... És ennek vége lett. Nem most - már egy jó ideje vonják vissza a kedvezményeket. Tehát az emberek sehol se igazán boldogok... De az is lehet, hogy talán el is kanászodtak. Lehet, hogy ez egy rossz szó - azt jelenti, hogy a lehetőségeket nemcsak az állam lépte túl, hanem a társadalom is. Például abban mutatkozik meg ez, hogy noha mindenki tudja, hogy a bankok bajban vannak, azért az emberek veszik föl továbbra is a hiteleket. Magyarországon legalábbis nem csökkent, hanem nőtt a hiteligénylők száma.
* Hogy lehet útját állni az ilyesféle mentalitásnak?
- Attól félek, hogy erre áll az a mondás, hogy sajnos, saját kárán tanul az ember. Ezt nem kellene megvárni kinek-kinek, de valahogy úgy fest a dolog, hogy errefelé tart a tendencia.
* Miért nem tanulunk a hibáinkból? Elszomorító, hogy minden ismétlődik...
- Igen, mindent megismétlünk, mert ugyanazok vagyunk, emberek vagyunk, de mindig másként ismételjük meg a dolgokat. Már csak azért is, hogy be tudjuk csapni magunkat és meg tudjunk téveszteni másokat.
* Akkor hogyan is kellene élnünk?
- Egyet tudok mondani: gondolkodjanak el rajta!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..