home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sörkollektor kerül a középiskola falára
SZARVÁK Gabriella
2013.02.13.
LXVIII. évf. 7. szám
Sörkollektor kerül a középiskola falára

Megkezdődött annak a légkollektornak az összeszerelése, amelyet az adai Ifix Ifjúsági Szervezet aktivistái, valamint a helyi Műszaki Iskola diákjai közösen állítanak össze. A szerkezet az iskola egyik műhelyét melegíti majd.

A kezdeményezés példaértékű, hiszen a kollektor főelemeit, a csöveket üres alumíniumdobozokból készítik el, ily módon az újrahasznosítás egyik módját ismertetik a fiatalokkal. Ezeket a dobozokat a szervezet önkéntesei gyűjtötték, a berendezés egyéb alkatrészeit pedig a szerbiai Ifjúságügyi és Sportminisztériumnál nyert pályázati eszközökből vásárolták meg. A projektum a Hulladékból energiát elnevezést kapta.
Mikusák István, az Ifix elnöke elmondta: a sörkollektor elkészítésében körülbelül húsz fiatal vesz részt. A csöveket és külső dobozt a szervezet nagytermében szerelik össze, a befejező munkálatokat pedig a középiskolában végzik majd el.
— Ennek a  kollektornak 3 négyzetméternyi lesz az alapterülete, amellyel a kinti hőmérséklettől és időjárástól függően akár 30 négyzetméteres szobát is fel lehet fűteni. Nekünk az előállítási költségekre 30 000 dinárunk volt, mivel méretre szabott alapanyagokat vásároltunk, de otthon akár 20 000 dinárból is el lehet készíteni — hallottuk Mikusáktól.
A napkollektort Vámos Andor gépészmérnök tervei alapján állítják össze. A szükséges adatokat az interneten, különböző fórumokon gyűjtötte össze a mérnök úr.
— A szerkezet működési elve egyszerű. Egy fürdőszobai ventilátor a helyiségből kiszívja a levegőt, ami a feketére festett alumíniumcsövekben felmelegszik. Amikor ez az 50-60 Celsius-fokos levegő a szobába beáramlik, felfűti azt. A ventilátor működését egy hőkapcsoló szabályozza, mely csak 30 Celsius-fokos vagy annál nagyobb hőmérsékleten indítja be a légkeverőt, így kerülhetjük el a hideg levegő beáramlását. Átmeneti időszakban, azaz tavasszal és ősszel kiváló fűtésmód, hiszen energiatakarékos. Csupán a ventilátor fogyasztása kerül pénzbe — mondta a szakmai tanácsadó.
Február 15-én lesz a felavatása. Addig még egy szemétgyűjtési akciót is szerveznek az Ifix tagjai ugyanennek a projektumnak a keretében. A Hulladékból energiát c. pályázatnak egyébként egy harmadik része is volt decemberben. Környezetvédelmi előadást tartottak több mint hatvan fiatal számára, illetve a sörkollektor elkészítésének módját is bemutatták.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..