home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Sörgyártás kicsiben
2017.05.01.
LXXII. évf. 17. szám
Sörgyártás kicsiben

Egyre népszerűbbek a kis sörfőzdék

Szerbiában a házi sörkészítés mértéke az utóbbi egy évben mintegy 150%-kal növekedett, amivel ez az iparág bekerült az öt legvirágzóbb hazai közé. Csak tavaly az országban tizenkét új kis sörüzem nyílt. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint több mint húsz bejegyzett sörfőzdét tartanak nyilván. A legtöbb Belgrádban és környékén működik, illetve Újvidéken meg Nišben. Ezeknek az üzemeknek a piaci részesedése egyelőre nem jelentős, a havi kapacitásuk pedig legfeljebb harminc hektoliter. Viszont van egy hatalmas előnyük a piacon: az általuk kínált különleges sörökkel a hatalmas gyárak nem tudnak versenyre kelni.

Ezekben az úgynevezett craft, vagyis kézművessörgyárakban világos, barna és vörös, illetve különféle ízesítésű — citromos, mandarinos, karamellás, vaníliás, mangós stb. — sört készítenek. Érdekesség, hogy egy Újvidék melletti cég már kizárólag nőknek szánt sört is kínál. Ezek a kézművestermékek főleg különleges italboltokban és kávézókban kaphatóak.

A kis mennyiségben való termeléssel nehéz érvényesülni a hazai piacon, ezért sokan külföldön próbálkoznak az értékesítéssel. A szerbiai sörüzemek termékei rendkívül népszerűek Oroszországban és Belgiumban, sőt, két szerbiai kézművessör már a világ legjobb ötven sörének listájára is felkerült.

— Két évvel ezelőtt két tonnával kezdtük az exportot, tavaly öttel folytattuk, az idén pedig már havi nyolc tonnát szállítunk — nyilatkozta Nemanja Stefanović, egy belgrádi kis sörüzem tulajdonosa.

Kollégája, a szintén belgrádi Vladimir Stojković azt mondta, a vállalkozásnak csupán kilenc hónap alatt sikerült öt ország piacára bejutnia.

— Ez az iparág minden kétséget kizáróan ígéretes jövő előtt áll. Remélem, ezt a szerb illetékesek is felismerik. A környező országokban már létezik külön zárjegy a kistermelői termékek számára, nálunk viszont még mindig ugyanúgy tekintenek ránk, mint az óriáscégekre. A másik gond, hogy nem fogadják el a külföldről behozott nyersanyag minőségellenőrzési tanúsítványát, ezért újból be kell vizsgáltatnunk az alapanyagokat, ami természetesen emeli a késztermék árát — vázolta a helyzetet Stojković.

A legrégebbi hazai sörfőzde Belgrádban működik tizennégy alkalmazottal, illetve negyvenféle sörrel a kínálatában. Termékei Dániában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Romániában, Szlovákiában, Olaszországban és még Panamában is kaphatóak. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..