home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sokat kell várni az új úti okmányra
Talpai Lóránt
2021.05.20.
LXXVI. évf. 20. szám
Sokat kell várni az új úti okmányra

4200 dinárba kerül az új útlevél — Még nem jött el a nagyobb ünnepségek ideje — Megállapodás a roamingdíj eltörléséről

4200 dinárba kerül az új útlevél

A koronavírus-járvány és a tavalyi utazások elmaradása miatt felgyülemlettek az új útlevelek iránti kérelmek a belügyminisztériumnál. A dokumentum igénylésére sokan az eUprava portálon próbáltak időpontot kérni, de már csak a következő hónapra kaptak. Jelentős számban vannak olyanok is, akik az ügyfélszolgálatok júliusi beosztására várnak. „Az új útlevél igénylésére akkor is van lehetőség, ha a régi még hat hónapig érvényes, természetesen akkor, ha nincs tele. Ebben az esetben azonnal elfogadják a kérelmet, függetlenül attól, hogy mikor jár le az okmány” — közölte a belügyminisztérium. Miután a védőoltás felvételéről szóló tanúsítvánnyal vagy negatív PCR-teszttel az emberek számára lehetővé vált az utazás, sokan most vették észre, hogy lejárt az útlevelük, az igazolványuk vagy a járművezetői engedélyük, és új dokumentumra van szükségük. A polgárok azon a rendőrségen kérelmezhetik az új okmányaik kiadását, ahol a bejelentett lakcímük van. Az új útlevél kiadása 4200 dinárba kerül.(Novosti)

 

Még nem jött el a nagyobb ünnepségek ideje

Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja szerint még nem lehet dönteni a járványvédelmi intézkedések enyhítéséről, ami az ünnepségek megrendezését is lehetővé tenné. „Véleményem szerint az enyhítésekről szóló döntés nem fog megszületni június előtt. Ez ugyanis csak akkor lehet aktuális, ha folyamatosan ezer alatt marad a napi új fertőzöttek száma” — jelentette ki Tiodorović. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár kiemelte, három—hat hónapig még biztosan szükség lesz a maszk viselésére, hiszen a koronavírus továbbra is jelen van. „Vigyáznunk kell egymásra, mert sokan valamilyen egészségügyi gond miatt nem vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást, ők továbbra is veszélyeztetettek” — mondta. A válságstáb legutóbbi ülésén meghozott döntés értelmében a szabályok szigorú betartásával szakmai rendezvények már 100 főig szervezhetőek. Ha tovább javul a helyzet, illetve a vakcináció is jól halad, június 21-étől nagyobb összejövetelek is tarthatóak az országban. Ehhez azonban a felnőttek legalább felének fel kell vennie a védőoltást. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Megállapodás a roamingdíj eltörléséről

Ana Brnabić szerb kormányfő Athénban, miután találkozott a görög államvezetés képviselőivel, kijelentette, hogy az elkövetkező hetekben Szerbia és Görögország aláírja a roamingdíj eltörléséről szóló megállapodást. „Megvitattuk Görögországgal a roamingszerződést, így polgáraink, akik Görögországba jönnek, annyit fizetnek majd a hívásokért és az SMS-ekért, mint otthon” — közölte Brnabić. Mint ismeretes, július 1-jétől megszűnik az emelt díj a Balkán-régióban, pontosabban Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Koszovóban, Észak-Macedóniában és Szerbiában. Ezután már olyan díjszabás szerint lehet telefonálni, mintha az országon belül hívnánk fel valakit. A megállapodást az ösztönözte, hogy a Szerbiába befutó roaminghívások mintegy 70 százaléka éppen a Nyugat-Balkán országaiból érkezik. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..