home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Sokan hívják a zentai kapcsolattartó központot
Tóth Lívia
2020.04.16.
LXXV. évf. 16. szám
Sokan hívják a zentai kapcsolattartó központot

A zentai városházán március 17-e óta üzemel a kapcsolattartó központ, melynek a munkatársait a polgárok mindennap 8 és 18 óra között hívhatják a 024/655-452-es és a 064/872-5320-as telefonszámokon. Munkanapokon 10 és 14 óra között a 024/655-453-as számon pszichológussal beszélhetnek azok, akik úgy érzik, szükségük van a szakember tanácsaira.


Lőrinc Csongor (a szerző felvételei)

— Március 17-én négy emberrel indítottuk el a kapcsolattartó központ munkáját, jelenleg hatan végzik ezt a tevékenységet — mondta Lőrinc Csongor koordinátor, a községi tanács tagja. — A hívásokból úgy tűnik, az emberek elfogadták és szívesen veszik igénybe ezt a lehetőséget, valamint bizalmuk is van iránta, ami szintén nagyon lényeges. Kezdetben az idős személyek közül a legtöbben az iránt érdeklődtek, hogyan juthatnak a pénzükhöz, ki megy el helyettük a boltba, gyógyszertárba, mások pedig a rendkívüli helyzettel kapcsolatos intézkedésekről kérdezősködnek. Most már elmondhatjuk, hogy az önkéntesek munkája és a nyugdíjak felvétele is gördülékenyen működik. Itt jegyzem meg, hogy az aktivistáink számlák befizetésével, kölcsönök törlesztésével nem foglalkoznak, mivel az állami szintű információk szerint ezek a tételek utólag kamatmentesen rendezhetőek lesznek. Úgy gondolom, hogy a központ működésében, a lakosság kiszolgálásában és minden olyan intézkedésben élen járunk, amely gátolja a járvány terjedését. Ezt bizonyítja az is, hogy Zentán még nincs fertőzött. A 65 évnél idősebbek esetében a call centerre tartozik az üres 5 literes, felületi fertőtlenítőszeres-flakonok cseréje is. Ha elfogyott a háztartásnak kézbesített fertőtlenítőszer, telefonáljanak, és az önkéntesek kiviszik az újabb adagot. Azok viszont, akik az előírások alapján nincsenek otthoni tartózkodásra kötelezve, a helyi közösségükben hétfőn és csütörtökön 9 és 13 óra között cserélhetik be az üres flakont. Ha nagyobb lesz az érdeklődés, több napot is meghatározunk erre a célra. A következő lépés az lesz, hogy a lakosságnak azt a rétegét, amelyik kijár a városba vásárolni, ügyeket intézni, ellássuk maszkokkal és kesztyűkkel. Elmondhatom, hogy a szükségletek alapján folyamatosan bővül a tevékenységünk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy azoknak a betegeknek az ellátását is megoldjuk, akik házi ápolásra szorulnak. Azt is kérdezik az emberek, hogy lesznek-e Zentán is csomagok. Természetesen lesznek, hiszen ez országos szintű akció. Akinek a havi nyugdíja 30 000 dinárnál kevesebb, annak egyszeri segítségként jár az élelmiszeripari termékeket és tisztítószereket tartalmazó csomag. A kézbesítésük akkor kezdődhet, amikor megérkezik a köztársasági nyugdíjbiztosítási alaptól a támogatásra jogosultak jegyzéke. Ez bizonyára sokat számít a kis jövedelmű nyugdíjasoknak, mert legalább a csomagban levő termékeket nem kell megvásárolniuk. A rendkívüli helyzetre vonatkozó intézkedésekről is tájékoztatjuk az érdeklődőket, és vannak is erre vonatkozó kérdések. Most például nagyon aktuálisak a mezőgazdasági témák. A gyümölcsösök tulajdonosai is szeretnék elvégezni a tavaszi munkálatokat, de erre még nincs jóváhagyás. Azok, akiknek bejegyzett gazdaságuk van, egy internetes oldalon jelentkezhetnek, és ennek az intézésében is próbálunk segíteni, ha mást nem tehetünk, akkor azzal, hogy megadjuk a kontakttelefonszámokat.

Lőrinc Csongor hangsúlyozta, sokan érdeklődnek, hogyan szerveződik majd az élet, ha bevezetik a 24 órás kijárási tilalmat. Ezzel kapcsolatban nekik sincs semmiféle információjuk, csak reménykednek, hogy ez nem következik be. A koordinátor arra kéri a lakosokat, ne váljanak a pánikkeltés áldozatává, és a hamis hívásoknak se dőljenek be. A kapcsolattartási központ ugyanis úgy működik, hogy a polgároknak kell jelezniük az igényeiket, vagyis a munkatársak senkit sem keresnek fel azért, hogy megkérdezzék, mire van szüksége. Ha ilyen hívást kapnak, akkor tudniuk kell, hogy az nem a hivatalos központból érkezett.

 

763 hívás, 23 aktivista


Perpauer Attila

— Március végéig (a beszélgetés április 1-jén készült — a szerző megj.) a kapcsolattartó központba 763 hívás érkezett, melyből 152 a bevásárlásokra vonatkozott — tájékoztatott Perpauer Attila, a községi tanács tagja. — A 23 aktivistánk 57 esetben ment ki a házakhoz, és teljesítette a kéréseket. Egy-egy munkatársunk naponta 2—5 személlyel találkozik, és az önkénteseinket hetente két-három napra osztjuk be, hiszen ők a közösség érdekében a szabadidejüket fordítják erre a munkára. Reggel 8-kor indulnak, és amikor megoldják a kapott feladatokat, visszahozzák az aláírt papírokat. Minden reggel 7 órakor találkozunk az aznap dolgozó munkatársakkal, és átadunk nekik minden információt, mely befut hozzánk, az önkormányzatba. Ezek az élet számos területére vonatkozhatnak, például a kijárási tilalomra, ki mikor mehet vásárolni, az üzletek nyitvatartására, a gépjárművek regisztrálására, a mezőgazdaságra, a rendőrségre, a temetésekre stb. Megpróbálunk minden témát lefedni, mely a lakosságot érdekelheti. Valamennyi kérdésre igyekszünk pontosan válaszolni, ha pedig nem tudunk, akkor adunk egy telefonszámot, melyen az emberek megszerezhetik az őket érdeklő információkat. 40—130 hívás van naponta, előfordul, hogy kevesebbet, máskor többet csörögnek a telefonok. A legtöbb megkeresés 150-160 volt egy nap alatt. A kérést előző nap vesszük fel, az aktivista másnap megy ki a terepre. Négy önkéntesünk csak a banki szférával kapcsolatos ügyeken dolgozik, ez összetettebb feladat, és közben az egészségügyi előírásokat is be kell tartani.

 

Bizalom és hála

Csízik Ibolya magánvállalkozó jelenleg önkéntesként a nyugdíjak felvételét intézi az arra rászoruló idős személyeknek.


Csízik Ibolya

— Segíteni kell az embereken, hiszen sokan nem járhatnak ki, és ha 100 dinár van a pénztárcájukban, akkor senkit sem kérhetnek meg, hogy vásároljon be nekik. A feladatom nem egyszerű, hiszen pénzről van szó, kell a bizalom felém. Fontos, hogy a felkeresettek ne arra gondoljanak, hogy esetleg ellopom a nyugdíjukat, hanem nyugodtan ide merjék adni a dokumentumaikat, az igazolványukat, a bankkártyájukat. Fel kell engem hatalmazniuk az egyetlen jövedelmük felvételére, és nem tudom, mit éreznek közben, de az biztos, hogy megpróbálnak bízni bennem. Azt is meg kell érteniük, hogy türelmesnek kell lenniük, hiszen az ügyintézés több órát vesz igénybe. Már kétszer végeztem ezt a feladatot, az első alkalommal még nem volt zökkenőmentes, de most már jó az együttműködés. Mi azokkal a bankokkal dolgozunk, amelyek még nem szervezték meg, hogy kivigyék a nyugdíjat az ügyfeleiknek. Legutóbb úgy csináltuk, hogy betelefonáltunk, elvették tőlünk a papírokat, és megbeszéltük, mikor menjünk vissza a pénzért. Addig a bankban ellenőrizték a nyugdíjasokat, hogy valóban megbízták-e az aktivistát a pénz felvételével. El kell mondanom, hogy Zenta Község segít nekünk, hiszen az önkormányzat gondoskodik az ügyintézéshez szükséges gépjárműről. Az emberek hálásak nekünk, volt például egy néni, aki forró kiflivel várt bennünket, mire visszaértünk a bankból a nyugdíjjal. Örülünk a kedvességnek, de természetesen semmiféle ellenszolgáltatást nem várunk el.


Folyik a munka a kapcsolattartó központban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..