home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sokadalom Tücsökfalván
(m. k. o.)
2014.05.21.
LXIX. évf. 21. szám
Sokadalom Tücsökfalván

Kishegyesen megtartották a XIX. Vajdasági Magyar Óvodások Színjátszó Találkozóját — Május 16-án, pénteken szakadó esőben érkeztek meg a bácsfeketehegyi, a szeghegyi, a topolyai, az óbecsei, a zentai, a csókai, a magyarkanizsai és a temerini óvodások, hogy csatlakozva kishegyesi társaikhoz nagyot bulizzanak a „világot jelentő deszkákon”.

Többnyire népi dramatikus játékokat (hagyományőrző szokásokat) és mesefeldolgozásokat láthattunk tőlük.

A találkozót a házigazdák, vagyis a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai nyitották meg a Mese a kislányról és a szeretetről című bemutatójukkal. Az intézmény másik két tagozatának pajtásai, a bácsfeketehegyi és a szeghegyi nebulók is felléptek: az előbbiek a vidékre jellemző szüreti szokásokat elevenítették fel, az utóbbiak pedig népi tánccsokrot adtak elő. A lakodalmas játék az idén is nagyon népszerű volt, ezzel a témával hárman is foglalkoztak: az óbecseiek, a temeriniek és a topolyai Bambi óvoda szerb tagozatos kicsinyei. Szép népdalbetétekkel tarkított kukoricafosztást láthattunk a csókaiaktól, a magyarkanizsaiak pedig a Mihály-napi vásár forgatagát varázsolták elénk. Nagyon szép színpadi beszéddel és ügyesen megoldott jelmezekkel örvendeztettek meg bennünket a zentaiak az Egyszer volt Budán kutyavásár című mese feldolgozásával. A topolyai magyar anyanyelvű óvodások két csoportja is színre lépett: Fekete Edit növendékei a Muzsikás kismalac történetét játszották el, Fényszárosi Fekete Tímea és Stuparić Magda óvodásai pedig A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesejátékban tűntek ki. A zentai Nagy Rózsa és Pósa Andrea óvónők csoportjai a Papucsszaggató királykisasszonyok című mese mellett döntöttek, az ugyancsak zentai Dárika Bábcsoport felnőtt tagjai pedig A kiskondás című népmesével szórakoztattak bennünket. A kishegyesiek zárószámában népi gyermekjátékokat láthattunk Gólya viszi a fiát címmel.

Sokfelé — például a tücsökfalvi nagyvásárban, és elballaghattunk Kikityenbe-kukutyomba is — járhattunk tehát, sok szereplő bőrébe bújhattunk, számtalan ismert mese hőseinek szurkolhattunk, mert azt üzenték nekünk a gyerekek a színpadról, hogy: „Aki nem jön táncolni, menjen haza aludni”...  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..