home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Sok kicsi sokra megy
Szakáll Laura
2023.10.25.
LXXVIII. évf. 43. szám
Sok kicsi sokra megy

„Akármiképp csűrjük, csavarjuk,

Szép, aki gazdálkodni tud:

Ilyennek aztán az adósság

Nem köt nyakába háborút.”

(Petőfi Sándor: Takarékosság)

Nagyanyáinktól megtanulhattuk, hogy semmi sem vész kárba. Évtizedekkel ezelőtt kevés hulladékot termeltek a háztartások, nem volt felesleges élelmiszer, étel nem került a kukába, a haszonállatoknak szinte minden porcikáját felhasználták, a kertek, szántóföldek terményeit is teljes mértékben hasznosították. Napjainkban a fogyasztói társadalom rengeteget pazarol. Az emberek sokszor túlvásárolják magukat, hiszen a reklámok is erre ösztönöznek.

Persze azok is sokan vannak, akik kétszer átgondolják a kiadásaikat, a lehetőségekhez mérten igyekeznek csökkenteni őket, ügyelnek az üzletláncok kedvezményes ajánlataira, hiszen ha mindennapi szinten egy kis összeggel sikerül lefaragni a költségvetést, az már eredménynek számít. Ha valaki gyűjt valamire, akár azzal is hozzájárulhat a cél eléréséhez, hogy lemond egy szokásáról, például nem vásárol édességet, vagy kevesebb kávét fogyaszt. Gyermekkorunkban malacperselybe gyűjtöttük az aprót, ma már olyan alkalmazást igényelhetünk a bankunktól, amely segít a pénz megtakarításában.

Október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja. A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján is erre világítottak rá a résztvevők. Európa, Ázsia és Ausztrália 28 országa volt jelen ezen az összejövetelen. A küldöttek a világ takarékpénztáraihoz fordultak azzal az elképzeléssel, hogy október végén a spórolásra irányítsák a figyelmet. A Takarékbankok Világszervezetének legfőbb célja a tagok képviselete a nemzetközi szervezeteknél, például a Nemzetközi Valutaalapnál, a Világbanknál vagy az Európai Unióban.

Takarékoskodni azonban nem csak a pénzzel lehet és kell. Az erőforrásokkal sem árt csínján bánni, hiszen ha kevesebb vizet használunk, lekapcsoljuk a világítást, amikor nincs rá szükségünk, nem fűtjük fel úgy a lakást, hogy rövidnadrágban is melegünk legyen, nem cserélünk mobiltelefont évente, megjavíttatjuk a háztartási gépeket ahelyett, hogy azonnal újat vásárolnák, máris sokat tettünk a környezetünkért, a bolygónkért, a fenntarthatóbb jövőért. Spóroljunk okosan, akár néhány apróbb szokásunk megváltoztatásával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..