home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Sok jó ember közös érdeme
Szakáll Laura
2023.06.12.
LXXVIII. évf. 24. szám
Sok jó ember közös érdeme

Tíz éve alakult meg a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, mely a népi értékek megőrzését, továbbadását tűzte ki céljául. Rengeteg gyermekkel szerettették meg a néptáncot az oktatók. A tagok számtalan rendezvényen, megmérettetésen felléptek már, a nyár folyamán pedig tematikus táborokban vehetnek részt, ezzel is bővítve tudásukat.


Fotók: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Az egyesület egy fesztivált is megálmodott, és a Palicsi Magyar Sokadalom tömeges eseménnyé nőtte ki magát. A hétvégén zajlott a tizedik jubileumi rendezvény, és zárult a Talentum évada.

— Amikor 2013 márciusában megalakultunk, akkor kezdtük a próbákat, és mindjárt rendezvényeket is tettünk hozzá. Úgy gondoljuk, így tud kiteljesedni egy egyesület — mesélte Brezovszki Roland szervező. — Egész Vajdaság-szerte több mint háromezer táncos van. A Kárpát-medencében 1 millió embert ér el a népművészet, vagyis ez népszerű. Jól lehet közösséget építeni, gyerekekkel foglalkozni, identitást erősíteni, mert ezek mind nagyon fontos dolgok, és úgy gondolom, az egyesületünk és ez a rendezvény is alkalmas erre.


A szerző felvétele

Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke köszöntőjében kiemelte, a tizedik évforduló nagy ünnep.

— Tíz évvel ezelőtt szinte a semmiből született a Talentum-egyesület. Ketten voltunk, és egy gondolat. Egy késztetés, hogy nekünk ezt kell csinálnunk. Azután a kettőből egy kicsit később nagyon sok lett. Nem két ember munkája ez, hanem sok jó ember közös érdeme. Az elmúlt tíz év alatt tagságunk egyre gyarapodott, folyamatosan új arcok lettek és lesznek ennek a családnak a részei.

A koncertek, a táncházak és az egyéb programok mellett kézműves-kirakodóvásár várta a Palicsra látogatókat.

— A magyar néptánc akár olimpiai sportág is lehetne, állóképességet és kondíciót követel meg a táncosoktól — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke megnyitóbeszédében, aki a szecesszió és a néptánc kapcsolatáról is beszélt, továbbá nagyrabecsülését fejezte ki a Talentum tagsága irányába. — Örülök annak, hogy a tizedik Sokadalom megtartására éppen a szecesszió világnapján kerül sor. Ugyanis ma van annak az építészeti stílusnak a világnapja, amely nagymértékben határozza meg a mi mindennapjainkat, a mi életterünket, elsősorban Palicsot és Szabadkát. Talán nincs még egy olyan települése a világnak, amely esetében elmondható, hogy ilyen kis területen ennyi remeke lenne megtalálható a szecessziónak. Elég megcsodálni azt az épületet, amelyben most vagyunk, vagy az innen 20 méterre található zenepavilont vagy a szomszédban a víztornyot, amely az idei évben teljes egészében meg fog újulni, vagy innen 50 méterre a női fürdőnek az épületét. Mindezek a magyar szecessziónak a stílusában készültek. Olyan hagyományápolásról van szó az épített örökség terén, mint amilyen hagyományápolást a Talentum-egyesület immár egy évtizede végez. Mi köze van a szecessziónak a művészetekhez? Az, hogy a Lechner Ödön és tanítványai, Komor Marcell és Jakab Dezső által megálmodott épületek éppen a mi nemzeti, népi kultúránknak az elemeit hordozzák magukon. Így fonódik egybe a népművészet, a néptánc, a népzene, a szecessziós építészet és a tehetséggondozás.

A rendezvény a Talentum tagjainak fellépésével, a Duhaj zenekar koncertjével, valamint táncházzal zárult. 


Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..