home 2024. március 03., Kornélia napja
Online előfizetés
Sok a tehetséges fiatal énekes
(B.O.)
2014.01.01.
LXIX. évf. 1. szám
Sok a tehetséges fiatal énekes

A közelmúltban két jelentős hagyományos zenei esemény is lezajlott térségünkben. Az egyik a szeptember végi torontálvásárhelyi VIVE, azaz a Vitkai Magyarnóta- és Csárdásfesztivál. A másik pedig a temerini Tini- és Ifjúsági Táncdalfesztivál énekes vetélkedő, amelyre november 23-án került sor. Mindkét rendezvény zsűrijének tagja volt Guzsvány Izabella operaénekes, előadóművész és énektanár, aki maga is fellépett a VIVE-n. Őt kértem meg, hogy mondjon véleményt e két zenei eseményről.

— Jó, hogy a vajdasági magyaroknak két ilyen jellegű zenei rendezvényük is van, amely megmutatja az itteni tehetségeket. A VIVE, azaz a Magyarnóta- és Csárdásfesztivál két részből áll. Az első az amatőr énekesek vetélkedője, amelyen a fellépők régi nóták eléneklésében versenyeznek. A gálaműsort megelőzi a jelöltek kiválasztása és egy kétnapos felkészítő tábor, amelyet a nyáron rendeztünk meg a számukra. Én magam is részt vettem az oktatásukban.

Mennyire felkészültek a VIVE-re jelentkező amatőr énekesek?

— Öten léptek fel a záróünnepségen. Valamennyien részesei voltak a felkészítő tábornak is. Néhányan rendelkeztek már bizonyos előképzettséggel, ám volt közöttük olyan is, aki ott kezdte tanulni a hangképzést. A tábori foglalkozás eredményeként napról napra láttam náluk a fejlődést. Akik a tábor utáni időszakban is tovább képezték magukat — esetleg szakember segítségével —, azoknál jelentős előrehaladás volt tapasztalható.

A VIVE második részében új nótákat mutattak be már ismert énekesek. Ez tehát a szerzemények versenye volt. Tizennégy új dalt hallhatott a közönség. Közülük bizonyára azok válnak majd népszerűvé, amelyeknek fülbemászó a dallamuk. Én szeretem, ha a nóták szövegeinek mély a mondanivalójuk. E dalokat bemutatók között előadói díjat osztottak ki. Nagyon fontos szempont ugyanis, hogy egy nótát ki hogyan énekel el, hogy éli át, és miként tudja átéreztetni a hallgatósággal.

Vannak-e új nótaszerzők?

— Igen, vannak, de a régiek is rendszeresen beneveznek újabb szerzeményeikkel. A gond az, hogy ezeket az új dalokat a VIVE után már nem nagyon van lehetőség előadni, népszerűsíteni.

A Tini- és Ifjúsági Táncdalfesztivál szintén két részből áll: a 13—18 éves tinik és a 18—25 évesek vetélkedőjéből. A részvevők magyar táncdalokat adtak elő. A fesztiválon mindig vannak visszatérők —éneklésük évről évre fokozatosan fejlődik. A tini korosztály fellépői nagyon ügyesek voltak. Sok tehetséges van közöttük, akikkel jó lenne foglalkozni, képezni őket. Teljesítményük értékelésében a zsűri véleménye egyöntetű volt. Az 18—25 éveseknél a minimális különbségek miatt szavazással döntöttük el a sorrendet. Figyelembe vettük, és értékeltük, ki hogyan adta elő a dalt, mennyire élte bele magát, zeneileg, hangilag is megtudták-e mutatni önmagukat. Őket, ha a jövőben énekléssel szeretnének foglalkozni, arra biztatnám, gondoskodjanak arról, hogy sokáig megmaradjon ,,a hangszerük’’, tehát az énekhangjuk. A hangképzésre nagyon oda kell figyelniük, fontos lenne szakember segítségére támaszkodniuk.

Guzsvány Izabella operaénekes, előadóművész és az óbecsei zeneiskola énektanára. Az oktatás mellett aktívan kiveszi a részét térségünk zenei életéből is: zsűrizik, énekel magyar nótákat, operetteket, musicaleket, egyházi énekeket. Az Ébredés nevű katolikus zenekarral az advent időszakában sok koncertet tartottak Vajdaság-szerte.

A zombori német közösség felkérésére vállalta a szabadkai székesegyházban szervezett karácsonyi koncerten való fellépést. Az újvidéki RTV is készít róla felvételeket: a televízió újévi gálaműsorában magyar nótákat énekel.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..