home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Soha nem látott mértékű növekedés
Talpai Lóránt
2023.03.30.
LXXVIII. évf. 13. szám
Soha nem látott mértékű növekedés

1 millió fővel nőtt Kanada lakossága — Megbénította Németországot a közlekedési sztrájk — Végre valóban lezárulhat a Brexit

1 millió fővel nőtt Kanada lakossága

Először nőtt 1 millió fővel Kanada lakossága egyetlen év alatt. A létszám 38 516 138-ról 39 566 248-ra emelkedett a kanadai statisztikai hivatal adatai alapján. Ez egyúttal a legmagasabb növekedési arány — 27 százalék — egyetlen év alatt 1957 óta. A folyamat eredménye részben annak a kormányzati szándéknak köszönhető, hogy a munkaerőhiányt a bevándorlók toborzásával enyhítsék — közölte a hivatal. Az állandó és ideiglenes bevándorlók számának növekedése „további, a lakhatással, infrastruktúrával, a közlekedéssel és egyéb lakossági szolgáltatásokkal kapcsolatos kihívásokat eredményezhet az ország egyes régióiban” — írták a statisztikusok. A hivatal szerint a növekedést majdnem 96 százalékban a migráció okozza. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kormánya tavaly azt jelentette be, hogy 2025-ig évente félmillió bevándorlót fogadnának be.

 

Megbénította Németországot a közlekedési sztrájk

Több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt a hét elején csaknem teljesen leállt a távolsági és a térségi közösségi közlekedés Németországban. Az egész napos munkabeszüntetés országszerte súlyos fennakadásokat okozott. A Deutsche Bahn vasúttársaság valamennyi távolsági járatát szüneteltette, és sok helyütt a regionális járatok sem közlekedtek. A legtöbb repülőtéren is leállt a forgalom, a kevés kivétel közé tartozik a fővárost és térségét kiszolgáló Berlin—Brandenburg nemzetközi repülőtér, ahol azonban a belföldi járatokat mind törölni kellett. A szolgáltatószektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezeti szövetség és a vasutas- és közlekedési dolgozók szakszervezetének 24 órás sztrájkja az autópálya-üzemeltető társaságokat, valamint a vízügyi és hajózási igazgatási szerveket is érintette. A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést ajánl. A szakszervezeti szövetség harmadszor alkalmazza a figyelmeztető sztrájk eszközét a februárban elkezdett tárgyalási folyamatban. Az 1,8 milliós tagságú érdekképviselet 120 000 dolgozót szólított fel a munkabeszüntetésre.

 

Végre valóban lezárulhat a Brexit

A londoni alsóház a jelentős kormánypárti lázadás ellenére nagy többséggel elfogadta az észak-írországi protokollt felváltó windsori keretmegállapodást. A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó megállapodásra 515 képviselő voksolt, 29-en ellene szavaztak, hozzávetőleg 100-an tartózkodtak. Az egyezményt a kormányzó Konzervatív Párt több prominens tagja is elvetette, köztük két volt miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss is. A legnagyobb britpárti protestáns észak-írországi erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) alsóházi frakciója — előzetes bejelentésének megfelelően — testületileg a megállapodás ellen voksolt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..