home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Sistem 2021
Talpai Lóránt
2021.11.11.
LXXVI. évf. 45. szám
Sistem 2021

Nagyszabású operatív-taktikai gyakorlat — Egységes munkavállalói engedély három balkáni országban — „Sok mindennel szembe kellett nézni” — évet értékelt a kormányfő

Nagyszabású operatív-taktikai gyakorlat

Mintegy 8000 személy részvételével rendezték meg a Sistem 2021 elnevezésű operatív-taktikai gyakorlatot. Az ország védelmi erői és mentőalakulatai 50 helyszínen mutatták be a készenléti állapot jelenlegi fokát egy esetleges természeti katasztrófa, illetve műszaki-technológiai szerencsétlenség esetén. A gyakorlat résztvevői a katonaság, a Vöröskereszt szerbiai szervezete, a Szerbiai Tűzoltó Szövetség, a helyi önkormányzatok tagjai és erői, a vízművek, valamint más védelmi és mentőegységek voltak. A Sistem 2021-et egyidejűleg 24 városban és 26 községben tartották meg az ország területén. Aleksandar Vulin belügyminiszter nagyszerűnek nevezte a kezdeményezést, továbbá kiemelte, hogy a gyakorlat azt bizonyítja, hogy Szerbia képes gondoskodni az állampolgárairól. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Egységes munkavállalói engedély három balkáni országban

2022-től egységes munkavállalói engedélyeket adnak ki három balkáni országban. Minderről a Nyitott Balkán nevű kezdeményezésen állapodtak meg Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia képviselői. A három ország belgrádi egyeztetésén 22 vállalat képviselői voltak jelen, melyek 50 000 embert foglalkoztatnak a térségben. Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke a találkozón azt emelte ki, hogy a térségnek egyre több gondja van a munkaerőpiacon. Az új üzletkötések megkönnyítése érdekében közös gazdasági térre van szükség — tette hozzá. Čadež szerint a Nyitott Balkán jó lehetőség a külföldi befektetők számára is. A tárgyalás keretében Aleksandar Vučić államfő is fogadta Edi Rama albán miniszterelnököt és Nikola Dimitrov észak-macedón kormányfőhelyettest. A Nyitott Balkán kezdeményezést 2019 októberében mutatták be. Fő célja a gazdasági fejlődés szavatolása. A célok között szerepel, hogy 2023-ig megszűnjön a határellenőrzés a felek között. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

„Sok mindennel szembe kellett nézni” — évet értékelt a kormányfő

Ana Brnabić szerint a 2021. esztendő is bővelkedett megpróbáltatásokban. A legtöbb gondot a koronavírus, az energiaválság és a koszovói helyzet okozta. A kihívások ellenére azonban sikerült megőrizni a gazdaság stabilitását, sőt, a foglalkoztatottak száma is növekedett. Emellett számos külföldi beruházás valósult meg, folyamatosak voltak az infrastrukturális projektumok, emelkedett az átlagfizetés és a nyugdíj. A gazdasági teljesítmény túlszárnyalta az elvárásokat, mindezt a mérvadó külföldi intézmények is elismerték. „Nagy hangsúlyt helyeztünk az egészségügyre, a szervezett bűnözés elleni harcra, az európai integrációra és a gazdaság fejlesztésére” — hangoztatta Ana Brnabić a kormány egyéves munkáját értékelve. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..