home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Silling István két könyvének a bemutatója
Zsellér István
2023.09.14.
LXXVIII. évf. 37. szám
Silling István két könyvének a bemutatója

Silling Istvánt a kupuszinaiak nem csak oktatóként, és a népi hagyományok fáradhatatlan kutatójaként ismerik, hanem édesapaként, férjként és jó szomszédként is. Az is tudják róla, hogy már közel harminc könyve jelent meg, melyek leginkább a néprajz egy-egy területére nyújtanak rálátást. Ezekben sokszor mesél szülőfaluja történelméről, különböző szokásairól, de az évek során ki-kikacsingatott távolabbi tájakra is. Nemrégiben két könyvét mutatták be a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében a közönségnek.

A Bácskai emlékezések (Levéltáriádák) című a VM4K gondozásában, a Kupuszinai népviselet (Képes viseletszótár) a Forum Könyvkiadó által látott napvilágot.

A Bácskai emlékezések kutatások, tények összefoglalása helyett szépirodalmi mű, a benne található elbeszélések alaptörténetei Silling István levéltárosi működésének idején keletkeztek. Új utat jelent ez, mivel a szerző, a sokrétű munkássága ellenére, ilyen jellegű művet még nem adott ki, azonban mégis hazai terepnek tűnik. Az elbeszélések a közeli és távolabbi múlt darabkáit mutatják be a hősök életén keresztül.

A Kupuszinai népviselet című tartalmaz ugyan adatokat, történelmi tényeket, de leginkább gazdag képanyagával bűvöli el az olvasót. A képek és a leírások azért is bírnak különös értékkel, mivel a hagyományok eróziója napjainkban már jórészt megtette a hatását. A helyieknek is szükségük van erre a kiadványra, ha vissza szeretnének emlékezni egy-egy szokásra, amely fiatalabb korukban nem érdemelt különösebb figyelmet, hiszen gyakorlatilag mindennapos volt. Azért is érdekes a könyv, mivel „családi vállalkozás” a szó legszorosabb értelmében, ugyanis az archív felvételek mellett a családtagok nem csak a szerkesztésben, hanem új képek létrehozásában, hol modellként, hol fényképészként is közreműködtek. A könyv írásakor a szerző szakmai tanácsadója felesége, Silling Nagyfejű Mária volt, akinek a könyvet dedikálta. A Bácskai emlékezések művet Silling Léda szerkesztette, recenzense Fekete J. József volt.

A bemutatón a műveket L. Móger Tímea író, költő méltatta, valamint a kiadók is meséltek a munkafolyamatról. A kísérőesemény Silling N. Mária festményeinek a kiállítása volt.

Fényképezte: Zsellér István

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..