home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Sikerrel zárta kapuit Etnopolis
gyg
2012.08.29.
LXVII. évf. 35. szám
Sikerrel zárta kapuit Etnopolis

Szinte végig kegyes volt az időjárás a XI. Interetno Fesztivál részvevőihez az idei rendezvényen, melyet a Népkör Magyar Művelődési Központ augusztus 22-e és 26-a között rendezett meg a Szabadka szívében felállított fesztiválvárosban, Etnopolisban. Szinte... Mert az utolsó napot alaposan fel...

Szinte végig kegyes volt az időjárás a XI. Interetno Fesztivál részvevőihez az idei rendezvényen, melyet a Népkör Magyar Művelődési Központ augusztus 22-e és 26-a között rendezett meg a Szabadka szívében felállított fesztiválvárosban, Etnopolisban. Szinte... Mert az utolsó napot alaposan felforgatta a vasárnap este kilenc óra tájban bekövetkezett vihar, amely hatalmas széllökésekkel jelezte közeledtét, s kis késéssel ugyan, de meg is érkezett.

Addigra azonban már hivatalosan is véget ért a fesztivál, hiszen a szervezők gyorsan reagáltak, úgy módosítva a záróceremónia műsorát, hogy elkerüljenek minden balesetveszélyt. A zárórendezvény a megszokott nyolc óra helyett fél nyolckor vette kezdetét, a fellépőket pedig megkérték, rövidítsék le táncműsorukat, hogy a program még a vihar elérkezte előtt befejeződjön. A kirakodóvásár árusait is idejében tájékoztatták, ezért sokan még a fesztivál hivatalos bezárása előtt elpakoltak standjaikról.

Már az első naptól, szerdától kezdve szinte folyamatos volt a nyüzsgés Etnopolisban. Délután, a Népkör MMK Oláh Sándor Körgalériájában megnyílt a nemzetközi Ex libris-tárlat, az előző négy év pályamunkáiból nyújtva összegző kiállítást.

A nyitóceremónián dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott beszédet, kiemelve, hogy az Interetno Fesztivál három dologban egyedülálló: a hagyományok őrzésében, a művészi igényességben és abban a tulajdonságában, hogy e kettőt a huszonegyedik századi ember igényeihez mérten ötvözi.

A jelenlevőket Modest Dulić, Szabadka polgármestere is köszöntötte. Rávilágított arra, hogy a fesztivál nemcsak messze viszi városunk hírét, hanem a többi között abban is kiemelkedő, hogy észrevétlenül tanít bennünket más nemzetek hagyományainak elfogadására, ami újabb lépés abba az irányba, hogy a mindennapok során ne csupán egymás mellett, hanem egymással együtt éljünk.

A XI. Interetno Fesztivál az előző alkalmakhoz képest mintegy ötszáz fellépővel, csaknem hatvan árussal és több ezer látogatóval minden tekintetben a legtömegesebbnek bizonyult. A fesztiválváros alaphangulatát a népes kirakodóvásár és a Gasztro-falu környékén összesereglett tömeg adta meg. A programok délután az Aranykapu játszóház Ki játszik ilyet...? című műsorával kezdődtek, amikor a gyerekek kézműves foglalkozásokon, a szegedi Szent György Kompánia bábelőadásán, interaktív játékokon vehettek részt. A legkisebbekhez szólt továbbá a Kolompos és a Juhász zenekar gyermekkoncertje is, az Öko-sarokban pedig újrahasznosítási technikákról és a környezetszeretet fontosságáról tanulhattak az érdeklődők.
Az esti táncpanorámák során Olaszország, Costa Rica, Oroszország, Lettország, Spanyolország, Mexikó, Magyarország és Szerbia kilenc tánccsoportja mutatta be kultúrájának egy szeletkéjét, színes népviseletét és hagyományos néptáncát. Esténként a Heveder, a Z-Terra, a Juhász zenekar etnokoncertjei és a Jászság Népi Együttes fellépései gazdagították a programot. A késő esti Fesztiválklub pedig a külföldi tánccsoportok táncházával és lendületes koncertekkel kiváló alkalmat teremtett egy oldottabb hangulatú barátkozáshoz.
A záróceremónián a jelenlevőket Bodrogi Béla, a fesztivál igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a fellépések kimagaslóak voltak, az idei fesztivál minden korábbit felülmúlt. A szervezőcsapattal, Bodrogi Hajnalkával, Juhász Gáborral és Brezovszki Rolanddal évről évre igyekeznek még többet nyújtani a nagyérdeműnek, amiért ezúton is köszönetét fejezte ki munkatársainak.
Az egybegyűltekhez a városi képviselő-testület elnöke, Kern Sólya Mária is intézett néhány szót. Hangsúlyozta: az Interetno Fesztivál a város egyik legrangosabb rendezvénye, és örömére szolgál, hogy ennyi ember kíséri figyelemmel ezt a színes kulturális kavalkádot.
A korábban a fináléra tervezett tűzijáték az erős szél miatt balesetveszélyessé vált, ezért a szervezők biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy elhagyják. Ettől függetlenül azonban a Népkör MMK sikerrel könyvelheti el a XI. Interetno Fesztivált, hiszen végig szem előtt tartotta mottóját, a világ kultúráinak találkozását, és egy évre elegendő élménnyel gazdagította Szabadka, illetve Etnopolis polgárait.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..