home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sikeres volt a szerbiai népszavazás az előzetes eredmények szerint
(MTI)
2022.01.17.
LXXVII. évf. 2. szám
Sikeres volt a szerbiai népszavazás az előzetes eredmények szerint

Sikeres volt a vasárnapi szerbiai népszavazás, a választási bizottság előzetes eredményei szerint a szavazópolgárok 61,84 százaléka igent mondott az alkotmánymódosításra.

A választási bizottság közlése szerint a szavazatok 34,68 százalékos feldolgozottsága mellett elmondható, hogy az alkotmánymódosítást a voksolók 37,1 százaléka ellenezte. A részvételi arány 30,63 százalékos volt.

A referendumon nem volt érvényességi küszöb, amelynek megszűnéséről tavaly döntött a szerbiai képviselőház, így az eredményesség számít, vagyis az, hogy az érvényes szavazatok több mint fele ugyanolyan legyen.

Az embereknek vasárnap arra kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy támogatják-e a szerbiai alkotmány módosítására vonatkozó parlamenti döntést. Ha a végleges eredmények is az előzeteseket támasztják alá, akkor az alkotmány a már korábban a parlament által elfogadott módosításokkal egészül majd ki.

Az alkotmánymódosítás a szerb alaptörvény azon részére vonatkozik, amely a bírók és az ügyészek kinevezéséről szól. A hatályos alkotmány szerint a parlamentnek kell jóváhagynia a bírók és ügyészek kinevezését, és ez nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal. Az új alaptörvény szerint a kinevezés szakmai testületek kezébe kerül. Az alkotmánymódosításra Szerbia európai uniós integrációja érdekében volt szükség.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Aleksandar Vucic szerb elnök sikeresnek értékelte a népszavazást, és kijelentette, hogy pontosan ilyen részvételi arányra számított, a 30 százalék körüli részvétel egy referendum esetében nem számít nagyon alacsonynak.

A Danas című napilap a honlapján ellenzéki politikusokat idézett hétfőn, akik szerint viszont kudarcot vallott a népszavazás, gyengült a kormánypárt, ami szerintük előrevetíti az áprilisi előrehozott parlamenti választások eredményét. Dragana Rakic, a Demokrata Párt (DS) alelnöke szerint soha nem volt még ilyen alacsony a részvétel egyetlen választáson vagy népszavazáson sem. Kiemelte: az ellenzéknek össze kell fognia és erősen fellépnie áprilisban, a népszavazás eredménye ugyanis rámutatott a kormányzó Szerb Haladó Párt népszerűségének jelentős csökkenésére. A DS egyébként arra bíztatta az állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt a referendumon.

A Dveri nevű szélsőjobboldali párt vezető, Bosko Obradovic szerint a nagyobb városokban az emberek nemmel szavaztak, ami Aleksandar Vucic első nagy vereségét jelenti az utóbbi tíz évben.

A Ne fojtogassuk Belgrádot (Ne davimo Beograd) elnevezésű mozgalom közleménye szerint a népszavazás Belgrádban elbukott, hiszen a szerb fővárosban többen szavaztak nemmel, mint igennel, ami szerintük azt is jelentheti, hogy áprilisban ellenzéki főpolgármestere lehet a városnak.

Ha sehol nem kell megismételni a szavazást, akkor a választási bizottság legkésőbb csütörtök estig közzéteszi a végleges eredményeket, így a parlament kihirdetheti az alkotmánymódosítást.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..