home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sikeres tavalyi évad után - derűlátás, és még több munka...
KISIMRE Ferenc
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám
Sikeres tavalyi évad után - derűlátás, és még több munka...

- Szabó Attila felvételeNem panaszkodhatnak a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóságán: kiválóan sikerült a tavalyi évad, jelentősen növekedett a bevételük, soha ennyi látogató még nem járt a Dóm téren. De nem is panaszkodnak, sőt, elégedettségüknek adnak hangot lépten-nyomon. Ezt teszi Báty...

- Szabó Attila felvétele

Nem panaszkodhatnak a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóságán: kiválóan sikerült a tavalyi évad, jelentősen növekedett a bevételük, soha ennyi látogató még nem járt a Dóm téren. De nem is panaszkodnak, sőt, elégedettségüknek adnak hangot lépten-nyomon. Ezt teszi Bátyai Edina, az intézmény igazgatója is.
- Minden rendben zajlott, mindössze egyszer volt egy pici malőr, de azt is az égiek akarták: elmosta az eső az augusztus 20-ai Bánk bán-előadást - mondja az igazgatónő. - Nagyon sajnáltuk, de erről csakugyan nem tehettünk. Ráadásul éppen akkor látogattak Szegedre a Hét Nap szerkesztőségével közösen szervezett tárgysorsjátékunk szerencsés nyertesei is. Másnap azonban sikeresen bepótoltuk ezt az eső okozta elmaradást, s értesüléseink szerint szinte mindenki visszajött a Dóm térre a nagyopera előadására.
Bátyai Edina elégedett a produkciókat látogatók számával is. Az idén 96 százalékos volt a látogatottság, ami egy ekkora teátrum esetében több mint kedvező. A négyezer főt befogadó lelátó a legtöbb esetben zsúfolásig megtelt. Ennek eredményeképpen 300 millió forintos a jegybevételük, a tervezett 270 helyett! A művészi teljesítmény is elismerést érdemel, méghozzá azért, mert mind a közönség, mind a szakmai sajtó egyöntetűen magas osztályzatot adott a szabadtéri összes produkciójának.
- Nagy változás állt be az életünkben augusztus 14-én, amikor megnyitottuk a Reök-palotát - vélekedik Bátyai Edina. - A Regionális Összművészeti Központ is a mi gyermekünk, mivel a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Közhasznú Társaság üzemelteti az új kulturális központot. Itt a jövőben helyet kap az irodalom, a zene, a képzőművészet és egyéb művelődési tevékenység, amely nemcsak Szeged, hanem a szélesebb régió közönségét is kiszolgálja majd.
Az új intézmény azóta már be is bizonyította létjogosultságát. A nyitást követő 100 napban csaknem 15 ezren látogatták meg az idén százéves pompás szecessziós épületet!
. Amióta Bátyai Edina áll az egyik legrangosabb magyarországi szabadtéri intézmény élén, megszoktuk, hogy az idény végén már a következő évad repertoárját is megismerhetjük. Most is így van ez.
- Nagyon színes lesz a jövő évadunk - nyilatkozza Bátyai Edina az 2008-as dóm téri programokról. - A többi között bemutatjuk a Turandot nagyoperát, amely csaknem 20 évvel ezelőtt már szerepelt a szegedi szabadtéri színpadon. A Marica grófnő ,,visszatér”. Az idei látványos és hangos siker után ez mindenképpen indokolt. Az Operettszínházzal koprodukcióban készül a Szentivánéji álom, s láthatjuk a nemzetközi táncfesztivál gálaműsorát is a Dóm téren, valamint a felújított István, a király című rockoperát.
A jövő évi produkciókra már 2007. szeptember 15-én megkezdődött a jegyárusítást. A belépők ára nem változott, ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly. Nagy sikerként könyvelik el, hogy alig három hónap alatt eladták a jegyek csaknem ötven százalékát. Sokan a karácsonyi ünnepekre ajándékként vásároltak családtagjaiknak belépőt, de sok vállalat is ezt tette, és munkatársainak kellemes meglepetésként szabadtéri úgynevezett bérletkonstrukciót (két előadásra szóló belépőt) vett ezen a szép ünnepen.
Az idén jelentős eseményként kell jegyeznünk azt a nemzetközi operafesztivált is, amelyet tavaly indítottunk, és rajtunk kívül a szegedi önkormányzat, a Mezzo nemzetközi tévécsatorna, valamint New York, Bréma, Rennes, Gdansk és a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának közreműködésével valósulhat meg. A kezdeményezés lényege, hogy a 2007 novemberében kezdődött operaversenyen nemcsak az énektudást, hanem a komplex színészi teljesítményt is bírálja majd el a nemzetközi zsűri. A háromfordulós vetélkedő döntője az idén novemberben lesz a szegedi kőszínházban, s ezt 37 ország számára közvetíti a Mezzo zenecsatorna és élő adásban a Magyar Televízió is. Hogy ez mit jelent magának a városnak? Elegendő, ha csak annyit említek, hogy a 37 országban mintegy 50 millió néző láthatja a rangos zenei versenyt, és Szegedről 52 perces bemutatkozó filmet vetítenek majd. Alkalma lesz tehát a Tisza-parti városnak arra, hogy bemutassa igazi arcát, és megismertesse magát a világgal - vélekedik az igazgatónő.
. Tavaly mintegy száz Hét Nap-olvasó jutott el a szabadtérire a szegedi kulturális intézmény és szerkesztőségünk jóvoltából. Arra a kérdésre, hogy az idén lesz-e folytatása ennek az együttműködésnek, Bátyai Edina így válaszolt:
- Mi már az elején így terveztük. Tovább szeretnénk fejleszteni ezt az együttműködést, hiszen nagyon örültünk annak, hogy a vajdasági magyarok is láthatták a produkcióinkat, kiváltképpen az utolsó előadást, amely keretében nemzeti operánkat, a Bánk bánt mutattuk be. Külön örülök a két cég kapcsolatfelvételének és immár kapcsolattartásának is, bízom abban, hogy ez a rendkívül színvonalas magyar hetilap olvasóinak és a szabadtérit működtető közhasznú társaságnak a számára egyaránt hasznos lesz a jövőben is - mondta lapunknak adott exkluzív nyilatkozatában Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Az Alföld Turizmusáért Díj Bátyai Edinának
Az elmúlt év decemberében adták át az 1999-ben a Dél-Alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság által alapított Az Alföld Turizmusáért Díjat Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának. Ezt az elismerést hagyományosan évente olyan személyeknek ítélik oda, akik munkájukkal hozzájárultak a dél-alföldi régió turizmusának fejlődéséhez. Az igazgatónő ünnepélyes keretek között vette át a régió három megyéjét -- Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyét -- szimbolizáló aranykarcot és a díszes oklevelet tartalmazó kitüntetést. A díj odaítélésének indoklásban a többi között az szerepel, hogy Bátyai Edina vezetésével a Szegedi Szabadtéri Játékok dinamikus műsorpolitikát valósított meg, s ennek köszönhetően számottevő módon növelte a hazai és a nemzetközi jegyeladások volumenét, ezáltal pedig jelentős mértékben hozzájárult a régió kulturális vonzerejének növeléséhez, az említett három megye turizmusának fellendítéséhez. A fesztivál évről évre nagy népszerűségnek örvend, mégpedig nemcsak a szegediek körében, hiszen a jegyvásárlók 62 százalékát a Magyarország egyéb vidékeiről és a határon túlról érkező magyarok, valamint a külföldi vendégek teszik ki.
Az idén a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán az alábbi produkciókat láthatjuk: Shakespeare: Szentivánéji álom, Puccini: Turandot, a Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsora, Kálmán Imre: Marica grófnő és SzörényiBródy: István, a király című rockoperáját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..