home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sikeres bemutatkozás
Tóth Tibor
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Sikeres bemutatkozás

A topolyai OKK Topolčanka Női Kosárlabdaklub csapatai sikeresen zárták a 2012/2013-as idény őszi szakaszát. A felnőttcsapat újoncként, öt győzelemmel és négy vereséggel az 5. helyen végzett a II. liga vajdasági csoportjának küzdelmeiben.

— Nagyon sajnáljuk, hogy az első menetben Újvidéken hatpontos vereséget szenvedtünk a Proletertől, majd később minimális arányban alulmaradtunk itthon a zentai Basket Star csapatával szemben. Ha ezt a két meccset hoztuk volna, akkor nem az ötödik, hanem a második helyen várnánk a folytatást. A bajnokság előtt kitűzött céljainkat megvalósítottuk, hiszen játékosaink nagy része a Topolčanka utánpótlás-rendszeréből került ki, fiataljaink folyamatosan lehetőséget kaptak, és a 14-15 éves, saját nevelésű játékosaink jól feltalálták magukat. Remek tanúságtételnek minősül az 1991-es születésű Ivana Smiljanić leigazolása — ő a legidősebb a csapatban —: kilenc bajnokin 209 pontot dobott, ami 23 pontos meccsenkénti átlagnak felel meg. Ezenkívül több mint 80 lepattanót is szerzett, így egyértelműen kitűnő igazolásnak bizonyult. Kiemelném még a 101 pontot szerző Jovana Đurovićot és a 88 pontig jutó Dijana Rajakot, de Januskó Anita személyében van egy nagyon jó bedobónk is. A fiatalabbak közül kiemelném az 1998-as születésű szélsőt, Pešut Nataliát, aki a fiatalabbak közül a legjobban találta fel magát. Ebből a generációból sokat várunk Csibri Vivientől, Dajana Tomovićtól és Milica Bojovićtól. Ők négyen a korosztályos vajdasági és szerbiai válogatottban is rendszeres lehetőséget kapnak, s az előző idényben már a felnőttcsapatunkban játszottak — mondta Harkai Hunor, az OKK Topolčanka sportmenedzsere.

A legjobb meccsét a csapat Szivácon vívta, ahol nemcsak a hazai játékosokkal, hanem a hazai pályát fújt játékvezetőkkel is meg kellett küzdeniük a topolyai lányoknak. Ennek ellenére az utolsó három percben sikerült megfordítaniuk a meccset, és a végén hatpontos győzelmet ünnepelhettek. A nagykikindai idegenbeli és a Ruma elleni, hazai pályán elért győzelem édesebb a többinél, mivelhogy sokkal nagyobb városok csapatai felett diadalmaskodtak a lányok. A mezőnyből a veretlen szabadkai Spartacus emelkedik ki, őt a Versec követi, a 3—8. helyig viszont hozzávetőlegesen egyforma erősségű csapatok találhatók, talán a két utolsó, a nagykikindai Gimnázium és az újvidéki Proleter gyengébb valamivel a többinél. Az átigazolási időszakban a klubvezetés nem tervez változtatást, tehát ugyanaz a keretcsapat vág neki a tavaszi idénynek, amely az ősszel sikeresen szerepelt.

— Mindig előre tervezünk. A felnőtt csapatba kerülő fiatal játékosoknak 2-3 év múlva a húzóember szerepét szánjuk. Szeretnénk minél előbbre kerülni a tabellán, de hogy a harmadikok vagy a hetedikek leszünk-e, majdnem teljesen mindegy. Lényeg, hogy a fiatal játékosokat beépítsük a felnőttcsapatba. Saját nevelésű lányokkal szeretnénk versenyezni, maximum 1-2 játékost igazolunk vidékről, de nekik húzóembereknek kell lenniük — mondta Harkai.
Az utánpótláscsapatok szintén remekül szerepeltek, hiszen a fiatalabb pionírok csapata (a 2000-2001-ben születettek) és a pionírcsapat (az 1998-as generáció) is mindössze egyszer hagyta el vesztesként a pályát a Vajdasági Minőségi Liga mérkőzései során. Mindkét csapat jellemzője, hogy nagyon sok pontot dobnak meccsenként. A pionírok negyven perc alatt átlagban 85 pontot szórtak a mindenkori ellenfél kosarába, a fiatalabb pionírok pedig harminckét perc alatt 73 pontot.

— Ebben a két korosztályban rengeteg tartományi és szerbiai válogatott kosárlabdázónk van. Milica Bojović és Dajana Popović a közelmúltban megrendezett Gordana Kovačević Bogojević-emléktornán a vajdasági—belgrádi közös csapatban kapott helyet, és jó teljesítményt nyújtottak Közép-, Nyugat— és Kelet-Szerbia válogatottja elleni találkozón. A kosárlabda-iskolában is folyik a munka. Az idény elején mindig sok lány jelentkezik, nagy részük azonban egykettőre lemorzsolódnak. Jelenleg harmincan vesznek részt rendszeresen az edzéseken. Sajnáljuk, hogy Bácskossuthfalván és Pacséron nincs lehetőség a sportolók felkészítésére, de remélem, hogy hamarosan megoldják ezt a hiányt.

Az edzéseket egy rövid pihenő után január 9-én folytatták, már több barátságos meccset is lejátszottak a lányok, s így felkészülve várják a február 9-ei tavaszi bajnoki rajtot, amikor a felnőttcsapat az újvidéki Vojvodina NIS GAS MT csapatához utazik. A fiatalabb pionírok január 25-én a Laćarak elleni találkozón lépnek először parkettre az idén, a pionírok pedig február 2-án a szabadkai Prozivka együttesét fogadják.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..