home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Shakespeare, algebra és a nagy egyházszakadás
MTVA
2020.04.20.
LXXIV. évf. 16. szám
Shakespeare, algebra és a nagy egyházszakadás

Az M5 keddi oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Április 21-én (kedden) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az első osztályosok a páros és páratlan számokról tanulhatnak, a másodikosoknak pedig egy logikus kódfejtésben lehet részük.

Felsős című műsorunkat ezúttal elsősorban a 6-8. évfolyamosoknak ajánljuk. Az első, nyolcadikosoknak szóló rész több tantárgyat is felölel: biológiából az emberi bőr lesz a téma, a földrajzos részben Nyugat-Európába látogatunk el, a történelmi percekben pedig a közel-keleti és koreai háborúkról mesél Varga Szabolcs történész. Ezután a 6. osztályosok a határozószavakról tanulhatnak nyelvtanórán, majd hetedikes történelem következik, ahol az ipari forradalom hatására végbement társadalmi változásokról tudhatnak meg többet a diákok. Fizikaórán a szabadeséssel és a gyorsulással ismerkedhetnek meg a 7. osztályosok, hatodikos erkölcstanból pedig a tehetség fogalmáról beszélgetnek a Felsős műsorvezetői. Nyolcadikos irodalomból Shakespeare Rómeó és Júliájának 3. felvonását elemezzük, melyben nem csupán a viszály, a gyűlölet és a szerelem csap össze, hanem a kardok is.

11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

Érettségi című műsorunk 12.30-kor irodalommal kezdődik, amelyben a görög drámáról és színházról lesz szó. Matematikából az algebrai sorozatunk második részében az alábbi témákkal foglalkozunk: algebrai kifejezések, polinomok, nevezetes szorzatok, teljes négyzetté alakítás, gyökvonás és azonosságai, gyöktelenítés, műveletek algebrai törtekkel, normálalak. Kémiából a nemesgázokról, földrajzból a vízfolyások felszínformáló hatásáról tanulhatnak a végzősök, történelemből pedig bemutatjuk a nagy egyházszakadás körülményeit.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, kedden Balogh Tibor tart előadást „Holográfiától a holovízióig” címmel. A műsort szerdán reggel 7.30-tól megismételjük.


A fotó illusztráció: a címszereplő Berzéki Melinda és Daichi Uematsu a Győri Balett Rómeó és Júlia című balettelőadásának főpróbáján a Győri Nemzeti Színházban 2016. október 6-án (MTI/Krizsán Csaba)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..