home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Senki sem az, akinek látszik
Gyurkovics Virág
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Senki sem az, akinek látszik

Mi kell egy jó krimihez? Egy holttest és nyolc nő elzárva a külvilágtól — legalábbis a szabadkai Népszínház Magyar Társulata szerint, mely március 5-én tűzte repertoárra a 2014/15-ös évadának harmadik bemutatóját.
Robert Thomas Nyolc nő című drámáját Olivera Đorđević állította színpadra.

Tragédiával indul a történet: a család egyetlen férfitagját holtan találják a hálószobájában. A rettenetes cselekmény teljesen megrázza a család nőtagjait, a feleséget, a két gyermeket, az anyóst és a sógornőt, a dadust és a szobalányt, valamint a férj húgát. A rendőrséget nem tudják értesíteni, és segítséget sem kérhetnek. A tettes még a házban van, a nyolc nőnek egyedül kell kiderítenie, ki volt az. Már indulhat is a nyomozás: vajon kinek állt érdekében a gyilkosság? Hamar kiderül, hogy mindenkinek van rejtegetnivalója, senki sem az, akinek látszik, mindenki gyanús. A feszültség egyre fokozódik, na de lássuk az eseményeket sorjában…

A francia vidéki villában karácsonyra készülődnek. Chanel, a dadus (Körmöci Petronella) és Louise, a szobalány (Pesitz Mónika) a reggelihez készíti az asztalt. Ébredezik a család, Gaby, az anya (Vicei Natália), Augustine, Gaby nővére (G. Erdélyi Hermina) és Mamy, a nagymama (Szirácky Katalin). Megérkezik Suzon, az idősebb lány (Pámer Csilla), és felébred Cahterine, a fiatalabb lány (Baráth Attila), majd egy sejtelmes telefonhívásra beállít Pierette, a férj húga (Kalmár Zsuzsa) is.

A tágas lakás tükrözi a család jól szituáltságát. Tökéletes lehetne a harmónia, ha az idillt nem árnyékolnák be az állandó csipkelődések, a szúró tekintetek és a kellemetlen megjegyzések, ám a meleg otthonban érezhetően fagyos érzelmek uralkodnak. Míg az anya a saját gyermekeitől is idegenkedik, a képzelt beteg nagynéni éppen a szeretetéhségére keresi a gyógyírt. A nagymama egy javíthatatlan fösvény, aki rendre a pohár fenekére néz, de a gyerekek sem olyan ártatlanok, mint amilyennek első látszatra tűnnek. A nevelőnő és a szobalány is titkol valamit, és persze itt van még a férj számító húga is, aki végképp megkavarja a történéseket.

A közönség együtt nyomoz a nyolc nővel, az események rekonstruálása közben mindig valaki másra terelődik a gyanú. A nem túl bonyolult, mégis precízen kidolgozott karakterek szerethetőek vagy éppen csodálatra méltóak, egyszersmind van bennük valami taszító is. A szereplők éppen ezektől az ellentmondásos jellemvonásoktól olyan izgalmasak. A hamisítatlan alakításokon csak a helyzetkomikumok mutatnak túl olykor. A díszlet és a jelmezek mindehhez frappáns alátámasztást nyújtanak, azért pedig külön dicséret jár, hogy valóban az utolsó percig rejtély marad a gyilkos kiléte.

Ez a produkció paródia egy olyan világról, amelyben a ruha teszi az embert, illetve olyan emberekről, akiknek az életében minden és mindenki csak díszlet a saját képzeletbeli jólétüknek a felépítéséhez.

A Népszínház repertoárjában igazi felüdülés a könnyű krimi-komédia. Nagyszerű alakításokat láthatunk, és valódi kuriózum, hogy a színpadon a társulat valamennyi női tagja egymás mellett áll.

Akinek egy kis nyomozáshoz támadna kedve, az legközelebb március 25-én tekintheti meg az előadást a Népszínház Jadran Színpadán.


Kovács Attila felvételei


Olvassa el Gyurkovics Virág adatlapját is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..