home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Senki nem fogja kisajátítani
BASITY Gréta
2015.04.01.
LXX. évf. 13. szám
Senki nem fogja kisajátítani

Aláírták azt a megállapodást, amelyben meghatározzák a zsinagóga épületének üzemeltetőjét és kezelőjét, valamint a jövőbeli használatát. Az igazgatás feladatát a Zsinagóga Alapítvány látja majd el, melynek tagjai a Magyar Nemzeti Tanács, a Zsidó Hitközség és Szabadka város önkormányzata — jelentette be Maglai Jenő polgármester a városháza Zöld termében megtartott szerződéskötésen.

„Senki nem fogja kisajátítani a zsinagóga épületét” — reagált az ellenzék korábbi vádjára Maglai Jenő. Hozzátette: a zsinagóga önkormányzati tulajdonban van, és abban is marad, semmi sem történhet az épülettel az önkormányzat beleegyezése nélkül. Bejelentette továbbá, hogy kiírták a közbeszerzési pályázatot az északi homlokzat felújítási munkálataira, hamarosan folytatódik tehát az épület rekonstrukciója. Egy új lehetőség teremtődik a zsinagóga életében a közeljövőben megvalósuló felújításokkal — mondta Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke. „Remélem, hogy a zsinagóga működtetése és rendeltetése ugyanolyan szép és eredményes lesz, mint ahogyan 1902-ben elkezdődött” — nyilatkozta.

A felújítás után a zsinagóga az itt élő nemzeti közösségek közös emlékhelyévé, találkozóhelyévé válhat — mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. — A 2014-ben alapított Zsinagóga Alapítvány koordinálja majd a felújított épületben helyet kapó programokat, így mindhárom aláíró fél megtalálja a maga érdekeltségét, ami nem szólhat másról, mint hogy ezt az épületet a közösség javára fordítsuk.

A zsinagóga elsősorban kulturális rendezvényeknek, a szabadkai zsidóság múltját bemutató kiállításoknak ad majd otthont a jövőben, valamint visszakapja korábbi szakrális szerepét is, emellett a felújított szecessziós épület ismét Szabadka idegenforgalmi látványossága lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..