home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Segítsünk, hogy segíthessenek
Kartali Róbert
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
Segítsünk, hogy segíthessenek

A Szabadkai Egyházmegye szeretetszolgálata, a Caritas egész évben segíti a rászorulókat, a tél közeledtével pedig elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági akciók is. A gyűjtésekről Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Hagyományosan minden évben szerveznek gyűjtéseket a plébániákon. Élelmiszercsomagokat és tisztálkodási szereket várnak, melyeket karácsony előtt szétosztanak a leginkább rászoruló családoknak. Az idén a hittanosok is részt vesznek a kezdeményezésben, akik egy kis csokoládéról lemondva megtakarítanak egy bizonyos összeget, és jótékony célra fordítják. A Caritas naponta oszt kenyeret a rászorulóknak, de tartós élelmiszert is gyűjtenek azoknak, akik a szervezet székházában kérnek segítséget, illetve szerepelnek a szeretetszolgálat listáján. Külön figyelmet fordítanak az idősekre, az egyedül élő kisnyugdíjasokra, nekik házhoz viszik az élelmiszercsomagokat — összegezte Ric Gábor.

— A Jovan Zmaj utca 20. alatt található iroda mindennap 7-től 15 óráig nyitva tart. Nagyon sokan fordulnak meg itt segítségért, de az 559-139-es telefonszámunkat is lehet hívni. Egyébként naponta átlagosan tíz-tizenkét személy kér tőlünk segítséget. Van, amikor maga a rászoruló jelentkezik, de az is előfordul, hogy valaki érdekében a szomszédok telefonálnak. Sajnos gyakran megesik, hogy az emberek nem mernek segítséget kérni, vagy szégyellik, hogy ilyen helyzetbe kerültek. A magyar nyelvben van az a szólás, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék. Sokan egész életükben dolgoznak, és ellátják magukat, de amikor az ember eléri a hetvenöt-nyolcvan-nyolcvanöt éves kort, akkor már nem tud dolgozni. Abból a kis nyugdíjból, amelyet kapnak, kifizetik a számlákat, megveszik a gyógyszereket, és ha marad valamennyi, azt ennivalóra fordítják. Itt üt vissza a szólás, mely egyszerűen annyira bele van égve a vajdasági magyarok tudatalattijába, hogy elkezdődik egy leépülési folyamat. Az idős, nincstelen emberek úgy érzik, feleslegesek, már nincs miért élniük. Ez az, amit nekünk mint társadalomnak nem szabad megengednünk. Az ilyen nélkülöző polgártársainkat, akik magukba fordultak, és szégyellik a helyzetüket, nagy kihívás megtalálni. Ezért kell odafigyelnünk egymásra!


Forrás: depositphotos.com/belchonock

Az a legcélszerűbb, ha a segítőkész emberek tartós élelmiszert ajánlanak fel: lisztet, cukrot, olajat, konzerveket, édességet, kávét, teát — magyarázta Ric Gábor. Mint mondta, az idősek hálásak, ha teát, kávét vagy készlevest kapnak, mert sokszor levesen és kenyéren élnek. Hozzátette, az adományokat a Caritas irodájában is át lehet adni, de a legközelebbi plébániára is be lehet vinni.

— Amikor a plébános meghirdeti egy templomban a gyűjtést, akik segíteni szeretnének, ott ajándékozzanak. Ez azért jó, mert a plébános sokszor olyan rászoruló családokat is el tud érni, akikről mi a központi irodában nem tudunk. Mi leginkább az idősekre összpontosítunk, ezért sokszor kimaradnak a nagycsaládosok. A hitoktató atya viszont ismeri a nagycsaládosokat, jobban belát az életükbe.

Ric Gábor a közeledő ünnepekről beszélve kiemelte, a karácsony — akarjuk vagy nem, készülünk rá vagy nem — mindenképp eljön. Ha azonban készülünk rá, akkor ez egy csodálatos időszak lesz. A csodának a szikrája pedig úgy is létrejöhet, ha figyelünk egymásra, a körülöttünk élő emberekre. A legnagyobb szegénység az, amikor az ember magányos, és senki sem nyitja rá az ajtót, ezért odafigyeléssel és néhány kedves szóval is létrejöhet egyfajta pszichoszociális segítségnyújtás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..