home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Segítség, elárasztanak bennünket az adatok!
Nagy Viktor nviktore@gmail.com
2005.01.12.
LX. évf. 2. szám

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjunk kommunikálni, a lehető legrövidebb időn belül a legtöbb információt (információ = számunkra hasznos adat) szükséges az adott átviteli csatornán továbbítani és persze értelmezni.Jelen esetben az átviteli csatorna a különféle médiák, aki pedig (nem mindig helyes...

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjunk kommunikálni, a lehető legrövidebb időn belül a legtöbb információt (információ = számunkra hasznos adat) szükséges az adott átviteli csatornán továbbítani és persze értelmezni.
Jelen esetben az átviteli csatorna a különféle médiák, aki pedig (nem mindig helyesen) értelmez: az ember. A számos műszaki megoldás mellett a mi adatfeldolgozó-értelmező szervünket - az agyunkat - is nap nap után használják az adatátvitel növeléséhez. A gépekhez hasonlóan a mi esetünkben is rövidítésekkel próbálnak időt és energiát nyerni. Akárcsak a memóriával ellátott berendezésekben, az embernek a szürkeállományában is meg kell hogy legyen az adott rövidítésnek a maga helye. A gyakorlatból tudjuk, hogy abban az esetben áll le a rendszer, ha a kód nem vagy hibásan szerepel a memóriában. Nem mindenki memóriájába lopta be magát az RS232 rövidítés, és sokan vannak közöttünk olyanok is, akiknek nem fontos, mi a különbség a GPS és a GPRS között.
Ezekhez, a ma már mindennap használatos kifejezésekhez, rövidítésekhez igyekszünk a továbbiakban egyfajta ,,értelmező szótár'-t nyújtani az olvasónak. Első alkalommal néhány, a mobilkommunikáció családjába tartozó kódot ismertetünk:
GSM - Global System for Mobile Communication. Azaz egységes mobil távközlési rendszer - Föld körüli vezeték nélküli kommunikációs rendszer. A GSM rendszer olyan nemzetközi szabvány, amelyet 1987-ben tizenhárom európai ország alakított ki azért, hogy Európában kiépítsenek egy egységes, ezáltal egymás közt kompatibilis telekommunikációs rendszert a 900 MHz-es frekvenciasávon. A legelterjedtebb egységesített digitális mobiltelefon-szabvány ma már 900, 1800 és 1900 Mhz-es rádió-összeköttetésen alapszik, a hálózatok üzemeltetésében számos szolgáltató versenyzik egymással. A mobiltelefon-rendszerek három fő elemből állnak: mobilkészülék, bázisállomás, kapcsolóközpont. A mobilkészülék nem más, mint egy telefonkészülék és egy adó-vevő rádió-berendezés ötvözete. A bázisállomás egy állandó helyű adó-vevő rádió-berendezés, mely interfészként működik a mobil végberendezés és a kapcsolóközpont között. A kapcsolóközpont a hálózat legbonyolultabb része. Feladatai közé tartozik a hagyományos telefonközpontok megszokott hívási és kapcsolási feladatainak ellátása, és az egész rendszer felügyelete. A mobilhálózat a központon keresztül tartja a kapcsolatot az egyéb telefonrendszerekkel is.
SMS - Short Message Service, azaz rövid üzenetek közvetítése (szolgáltatás). E szolgáltatás segítségével az előfizető legfeljebb 160 karakteres szöveges üzenetet küldhet és fogadhat. A mobilkészülékről küldött SMS címzettje lehet ugyanaz vagy más mobilszolgáltató előfizetője, elektronikus postaláda, sőt számítógép is. Nyelvileg valójában helytelen, amikor az mondjuk, hogy SMS-t írunk, küldünk, fogadunk, hiszen igazából az SM-re (azaz rövid üzenetre) gondolunk ilyenkor. Hibásan rögzült a magyar és sok más nyelvben is.
EMS - Enhanced Message Service. Az SMS továbbfejlesztése, a szöveg mellé egy kis garfikát és hangot is csatolhatunk.
MMS - Multimedia Messaging Service, azaz multimédiás üzenetküldés (szolgáltatás). Az MMS-szolgáltatás megrendelésével multimédiás üzeneteket küldhet és fogadhat MMS-képes mobiltelefon segítségével. Egy multimédiás üzenet a megszokott szöveg mellett bármely, alább közölt multimédia-elemet tartalmazhat, akár egyszerre többet is:
Kép: lehet rajzolt állókép vagy akár néhány diából álló mozgókép, diafilm is.
Fotó: a kamerás készülékek segítségével fotók készíthetők. A továbbküldhető fotók felbontása a fogadókészüléktől függően akár 1024*768 pixel felbontású és true color (65 536) színárnyalatú is lehet.
Videó: rövid videofilm, amelynek hossza a rögzítés minőségétől függően különböző lehet.
Hang: zene, dallam vagy akár különböző érdekes zaj is.
Hangfelvétel: a készülékek többsége saját hangfelvételek készítését is támogatja, amelyek szintén továbbküldhetőek multimédia-üzenetként.
Egy üzenet akár több SMS-nyi szöveget is tartalmazhat. A küldhető és fogadható MMS-méret egyaránt a szolgáltató által meghatározott és szolgáltatóktól függően más és más.
A fogadott MMS tartalmának minősége függ a fogadókészülék képességeitől, illetve előfordulhat, hogy a fogadókészülék által nem támogatott multimédia-elem eltávolításra kerül az üzenetből. Az egyre jobb minőségű készülékek forgalomba kerülésével ez a jelenség egyre kevésbé jellemző.
GPRS - General Packet Radio Service - általános csomagkapcsolt rádiós adatszolgáltatás. Európában 2000-től üzemelő nagy sebességű, vezeték nélküli adatátviteli technológia. Az elérhető rádiófrekvenciák nagyon hatékony használatát teszi lehetővé, és a felhasználónak nagyobb sávszélességet nyújt, mint a szabványos GSM-kapcsolat. Célja a kiemelkedően gyors adatkommunkáció hordozható készülékek esetében (pl.: mobiltelefonok, kézi számítógépek stb.)
GPS - Global Positioning System - globális (Föld körüli) helymeghatározás. A Global Positioning System -- vagy ahogyan legtöbben ismerik: a GPS -- műholdas hálózata sokáig csak az amerikai hadsereg szolgálatában állt, napjainkban azonban polgári célokra is használható. A Föld felett keringő 24 műhold pontos helyzet-meghatározásra és navigálásra képes. A GPS-szel rendelkező készüléknek három műholdat kell ,,látnia' a szélességi és a hosszúsági fok meghatározásához, négy műhold segítségével pedig már a tengerszint feletti magasság jelzésére és sebességmérésre is képes.
WAP - Wireless Application Protocol - vezeték nélküli alkalmazási protokoll. Mobil eszközök számára kifejlesztett protokoll, amelynek segítségével pl.: mobiltelefon kis méretű kijelzőjén (speciális formára átírt) internet-oldalak elérését teszi lehetővé. Hasonló az internethez, csak jóval szerényebb tudású. WAP-képes mobiltelefonnal fontos információk, szolgáltatások elérése válik lehetővé, bárhol, bármikor.
A ROAMING (ejtsd: róming, jelentése: vándorlás) lényege, hogy a GSM nemzetközi szabványának köszönhetően az egyes országok egymás között kompatibilisen építik ki hálózatukat. Így lehetőség van arra, hogy egy ország előfizetője, ha külföldre utazik, bekapcsolódjon az illető ország hálózatába és használja azt, vagyis az adott országban ,,vándoroljon'. Az előfizetők külföldi tartózkodásuk alatt is ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat, mint otthon, tehát külföldön is a saját telefonszámukon lehet őket elérni. Ehhez azonban a két ország szolgáltatójának egy kétoldalú, ún. roaming-megállapodást kell kötnie.
SIM-kártya - a GSM-rendszerhez való csatlakozáshoz szükség van egy, a készülékbe helyezhető SIM-kártyára. A SIM-kártya biztosítja az előfizetők azonosítását a GSM-rendszerben, azaz tartalmazza az előfizető telefonszámát (számait). A GSM-központ az egyes előfizetők szolgáltatásait is SIM-kártyájuk alapján azonosítja, ezzel biztosítva, hogy mindenki az általa megrendelt szolgáltatást vegye igénybe. Ezenkívül a SIM-kártya teszi lehetővé, hogy a hívásokat mindig a megfelelő előfizetőnek számlázzák, mivel a SIM-kártya azonosítja az előfizetőt a számlázási rendszer számára is. A SIM-kártya minden GSM-rendszerű telefonkészülékbe behelyezhető, és működtethető, függetlenül annak típusától.
PIN-kód - Personal Identification Number - személyi azonosító szám. Olyan 4-8 számjegyű kód, mely megakadályozza a SIM-kártya jogtalan használatát. Bekapcsoláskor a készülék kérheti a PIN-kódot. A kód bármikor megváltoztatható, ennek minden készüléktípusra érvényes módja:
* * 04 * PIN kód (jelenlegi) * új PIN kód * új PIN kód # (NOKIA készülékeken a *gomb kétszeri megnyomása között hagyjon 3 mp szünetet)
PUK-kód - Personal Unblocking Key - személyes blokkolásfeloldó kulcs. Ha egymás után háromszor rossz PIN-kódot ad meg, akkor telefonkészüléke használhatatlanná válik, a SIM-kártya blokkolódik. Ekkor a PUK-kóddal lehet a blokkolást feloldani és a telefont újra működőképessé tenni.
A PUK-kódot általában a SIM-kártya megvételekor kapja meg egy lezárt borítékban, a PIN-kóddal együtt. Ha egymás után 10-szer rossz PUK-kódot ad meg, a SIM-kártya véglegesen letiltódik. Új kártyát kell vennie!
Cella (adókörzet) információ - Ennek az információs szolgáltatásnak a segítségével a mobilkészülékek kijelzőjén megjelenik - a tartózkodási helytől függően - az adott település neve.
Kérem, észrevételét, ötletét, javaslatát, kérdését és természetesen kritikáját bátran ossza meg velem, tisztelettel:
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..