home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Segítség az itthon maradáshoz
(T. T.)
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Segítség az itthon maradáshoz

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány képviselői, Bunford Tivadar elnök és Molnár Verona szakmai koordinátor, projektmenedzser sajtótájékoztatón számoltak be a 2012-ben megvalósított tervekről, és vázolták a 2013-ra vonatkozó elképzeléseket. A Háló nonprofit szerveződésként 2009 júniusában kezdte meg a munkát.

Célja, hogy az erőforrások leggazdaságosabb kihasználásával segítse az egyre fogyatkozó vajdasági magyarság közösségi fejlődését gazdasági, vállalkozásfejlesztési, terület- vagy vidékfejlesztési téren, akárcsak a civil élet, a szociális helyzet, az emberi erőforrás tekintetében, vagy más, a közösséghez kapcsolódó területen. A célja az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség életfeltételeinek a javításához, a fenntartható és dinamikus fejlődéshez, az esélyegyenlőség biztosításához. Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke elmondta, hogy az alapítványnak három pillére van.

— Az első a közösségfejlesztés, az oktatás. Több mint száz fiatalt képeztünk ki, többek között projektmenedzsmenttel, vállalatvezetéssel kapocsolatos praktikákkal bővítettük a tudásukat. Februárban projektíró tanácsot alakítottunk, s 6-7 szakemberrel körbejártuk Vajdaság főbb központjait arra biztatva az embereket, hogy vegyenek részt a májusban zárult IPA-programokban, ebben próbáltunk segítséget nyújtani számukra. A második pillér a vidékfejlesztés, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Nem igazán tudunk autót, televíziót gyártani, minőségi élelmiszert viszont igen. Erre a legjobb példa nagymamáink, szüleink konyhája, ahol nagyon sok jó minőségű élelmiszer készült és készül kicsiben. Ezt a gyakorlatot kell középvállalkozói szintre emelni, családi gazdaságokká formálni. Kialakítani a vajdasági áruválasztékot, és forgalmazni a nagyobb piacokon. Rászoktatni az embereket, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak minőségi élelmiszert. A harmadik pillért a kis– és középvállalkozások és az iparosok képezik. Sajnálatos, hogy hosszú évtizedek óta szorgalmasan dolgozó emberek azon gondolkodnak, hogy az új törvények megjelenése miatt becsukják a boltot, közben lehet, hogy csak nem rendelkeznek megfelelő információkkal. Az információhiány pótlására hoztuk létre a Vállalkozói Tájékoztatót, eddig kilenc száma jelent meg — mondta az elnök.

A tavalyi év folyamán a zentai Kertészeti Egyesület és a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Zentai Kihelyezett Tanszéke segítségével elkészült egy 34 modulból álló oktatási program, s kilenc vajdasági településen (Zenta, Magyarkanizsa, Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Óbecse, Muzslya, Doroszló, Palics, Csantavér) a hétvégén útjára indították. A vajdasági agrár-mikrorégiók képzési programja a termelők igénye szerint lett összeállítva, az oktatás keretében a termelők hallhatnak többek között a tejtermelésről, a szarvasmarha-tenyésztésről, szántóföldi növények termesztéséről, zöldtrágyázásról, baromfitenyésztésről, különféle közgazdasági és minőségbiztosítási témákról. Az elmúlt három évben több partnerszervezettel írtak alá együttműködési szerződést, hiszen egyik feladatuk az azonos témakörben működő civil szervezetek, polgári egyesületek összefogása.

A cél az, hogy Vajdaság különféle pontjain ne külön-külön költsék a pénzt ugyanarra a tevékenységre, hanem hogy koordinálják a tevékenységeket. Nem felülről irányítani akarnak, hanem segíteni, tanáccsal ellátni.

Tevékenységüket az egész Vajdaságra ki szeretnék terjeszteni, és az adatbázist pedig bővíteni kívánják.

— Nemrégiben Bács-Kiskun megye önkormányzatával együtt két IPA-pályázatot nyertünk. A Lovasösvényen a magyar és a szerb kultúrában nevű program a két nép kultúrájáról, a lóval kapcsolatos jelképeiről, történelméről szól. A program végeredménye egy virtuális kiállítás és egy, a magyar—szerb határon átívelő lovasösvény létrehozása. A másik pályázat a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés területén található alternatív pénzkereseti lehetőségekre vonatkozik. Jó példát akarunk közvetíteni a Vajdaságba, hiszen az a célunk, hogy minél több fiatal itthon maradjon, itt találja meg családja boldogulását, itthon vállalkozzon. A kis- és közepes vállalkozásokat szeretnénk megerősíteni, mert ez képezi a társadalom alapját — mondta Bunford Tivadar.

Molnár Verona szakmai koordinátor hozzátette, hogy a már megkezdett programokat szeretnék megvalósítani, de számos új elképzelésük is van.

Fontosnak tartják, hogy a célcsoportokkal egyeztetve „találják ki” ezeket az új programokat, s azt szeretnék, ha célcsoportjuk — mezőgazdasági, élelmiszeripari termelők, vállalkozók — azt kapnák tőlük, amire számítanak, amire szükségük van.

A hétvégén kezdődött előadássorozat a következő napokban Bácsfeketehegyen, Bácskossuthfalván, Magyarkanizsán, Zentán, Óbecsén és Doroszlón folytatódik.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..